Στήλη: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ – ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΙΚΡΙΔΑ

Πριν από ένα χρόνο περίπου,τη νύχτα της 28ής Φεβρουαρίου συνέβη μια αδιανόητη τραγωδία .Η τραγωδία των Τεμπών.Εκείνο το βράδυ δυο αμαξοστοιχίες, μια εμπορική και μια επιβατική, συγκρούστηκαν μετωπικά. Από εκείνη την στιγμή στο άλλοτε εύθυμο τρένο επικράτησε το χάος, σύμφωνα με τους επιζήσαντες.

Ένα χάος που ταξίδεψε 57 ψυχές, τόσο βίαια και απρόσμενα στον ουρανό. Το τραγικότερο; Οι περισσότερες αντιστοιχούσαν σε φοιτητές, οι οποίοι ήταν χαρούμενοι λόγω του τριημέρου που είχε περάσει.

Επιστρέφοντας στο σημείο σήμερα οι ψυχές τους δεν έχουν δικαιωθεί ακόμα. Ο πόνος όλων όσων έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους δεν έχει γιατρευτεί. Πόσο μάλλον όλων εκείνων των γονιών, όπου από εκεί που περίμεναν μια απάντηση στο μήνυμα <<Στείλε μου όταν φτάσεις. >> βρέθηκαν μπροστά στον χειρότερο τους εφιάλτη… Για εκείνους τους γονείς η ζωή σταμάτησε την 28η Φεβρουάριου προς 1η Μαρτίου. Το ποίημα που ακολουθεί είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους, που έχασαν κάποιον δικό τους την νύχτα της 28ής Φεβρουαρίου 2023.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ

 

Ένας χρόνος πέρασε δίχως να ακούσω τη φωνή σου…

Ένας χρόνος δίχως ν’ αγγίξω τα μαλλιά σου…

Ένας χρόνος πέρασε δίχως ν’ αντικρίσω τα μάτια σου…

Ένας χρόνος δίχως εσένα.

 

Ένας χρόνος πέρασε γεμάτος σιωπή.

Ένας χρόνος μες στο σκοτάδι.

Ένας χρόνος δίχως τίποτα ν’ αλλάξει.

Ένας χρόνος δίχως δικαίωση.

 

Ένας χρόνος πέρασε και ακόμα να φτάσεις.

Ένας χρόνος πέρασε από την μαύρη εκείνη ώρα.

Ένας χρόνος ατελείωτος και γεμάτος οργή, πόνο, απογοήτευση, ψεύτικες δικαιολογίες…

Ένας χρόνος και ακόμα να δικαιωθείς!

Βαρβάρα Π. 27/2/2024

 

Αναπηρικό καροτσάκι: δύναμη ή αδυναμία;

 

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια τα θεωρούν υποκατάστατα για τη μυϊκή δύναμη που τους λείπει. Είναι ένα μέσο που τους χαρίζει αυτονομία και τους βοηθά να διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία. Δεν υπάρχει τίποτα το αρνητικό στο ότι χρησιμοποιούν αμαξίδιο – είναι απλώς ένα βοήθημα. Αντί να το βλέπουμε σαν σύμβολο αδυναμίας, ας το δούμε ως σύμβολο αυτονομίας, κάτι που αυξάνει τη συμμετοχή τους στη ζωή και δεν μειώνει την αξία τους ως ανθρώπων.

Όσο αυτόνομος κι αν είναι ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί αμαξίδιο, αναπόφευκτα υπάρχουν περιστάσεις που θα χρειαστεί βοήθεια. Για να τον βοηθήσετε αποτελεσματικά, ζητήστε να σας εξηγήσει αυτός τι χρειάζεται από εσάς.

Ανάπηρος; Άτομο με αναπηρία; Άτομο με ειδικές ανάγκες; Άτομο με κινητικά προβλήματα;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναφέρεστε σε έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα; Ρωτήστε τον ίδιο! Μπορεί να μην έχει κάποια συγκεκριμένη προτίμηση ή μπορεί κάποιος όρος να τον ενοχλεί. Ας αποφασίσει εκείνος όμως, όχι εσείς.

Το ίδιο ισχύει για τη λέξη που προτιμά για το αναπηρικό καροτσάκι ή αναπηρικό αμαξίδιο. Οι λέξεις έχουν σημασία. Δεν είναι σκέτες λέξεις• αντανακλούν πραγματικότητες. Ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε αλλάζει την πραγματικότητα. «…Οι λέξεις φταίνε αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα σιγά-σιγά ν” αρχίσουν να συμβαίνουν…», όπως λέει η Κική Δημουλά.

Ένας τομέας που παρατηρούνται μεροληπτικές συμπεριφορές σε βάρος των ατόμων αυτών είναι ο επαγγελματικός. Πολλοί εργοδότες, λοιπόν, απορρίπτουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην ανάληψη εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες  να είναι η κοινωνική ομάδα με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας και με το χαμηλότερο εισόδημα. Ακόμα, διακρίσεις παρατηρούνται και στον εκπαιδευτικό τομέα. Τα σχολεία στερούν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες και τη χρήση εργαστηριακών υποδομών οι οποίες μπορεί να βρίσκονται στο δεύτερο όροφο και όχι στο ισόγειο. Παρόλα αυτά ορισμένοι καθηγητές αρκετά συχνά παραγκωνίζουν τέτοια παιδιά επειδή χρειάζονται ειδικότερη μεταχείριση και ασχολούνται με τα υπόλοιπα στερώντας τους έτσι το δικαίωμα στην ισότιμη εκπαίδευση και συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας. Από τη στιγμή που το εισόδημά τους απαγορεύει τις περισσότερες φορές την αγορά ειδικού οχήματος, πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δυστυχώς, όμως, και εδώ οι ειδικές θέσεις για άτομα με αναπηρία είναι ελάχιστες και συχνά κατειλημμένες από άλλους. Ακόμα, όμως, και όταν αγοράζουν κάποιο αυτοκίνητο η ασυνείδητη συμπεριφορά οδηγών, που σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στις ειδικές για ανάπηρους θέσεις ή πάνω στις ράμπες που υπάρχουν στα πεζοδρόμια (ελάχιστες και αυτές), κάνουν πολύ δύσκολη τη μετακίνησή τους. Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία στεγάζονται σε κτίρια στα οποία δεν υπάρχουν οι προαναφερθείσες υποδομές δυσκολεύοντας την πρόσβαση εκεί από τα Α.Μ.Ε.Α. Έτσι, για άλλη μια φορά καταπατείται το δικαίωμα των αναπήρων στην εύκολη μετακίνηση και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΠΗΓΕΣ:

https://antiracismreport.wordpress.com/category/

http://www.10percent.gr/periodiko/teyxos30/2084-2010-12-19-13-50-23.html

Τι να κάνω όταν βρώ ένα αδεόσποτο; Ερωτήσεις στον Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου

 

  • Σε περίπτωση που φοράει κολάρο, πλησιάστε το ζώο προσεκτικά, διότι μπορεί να είναι φοβισμένο, και ελέγξτε αν έχει ταυτότητα που αναγράφεται το όνομα και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του και τηλεφωνήστε άμεσα.
  • Επίσης, προτείνεται να δηλωθεί στην αστυνομία ότι βρέθηκε ένα ζώο, πιθανότατα χαμένο απο τον ιδιοκτήτη, για να μην υπάρξει η περίπτωση να βρεθεί μετά από ένα χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης και να σας καταγγείλει για κλοπή του ζωντανού.

  • Σε περίπτωση που δεν έχει κολάρο ή στοιχεία επικοινωνίας, σε πρώτη φάση, μπορείτε να του προσφέρετε νερό και φαγητό, ακόμα και προσωρινή στέγη εάν είναι δυνατόν.

  • Εάν το ζώο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο που θα το φροντίσει.

  • Ο κτηνίατρος θα κάνει και έναν έλεγχο στο ζώο για να δει εάν έχει μικροτσίπ. Το μικροτσίπ είναι ένα εμφύτευμα που τοποθετείται στο ζώο από τον κτηνίατρο και έχει το ρόλο ταυτότητας για το ζώο, μιας και το καθένα αντιστοιχεί σε έναν 15ψήφιο κωδικό που έχει και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο, η τοποθέτηση μικροτσίπ είναι πλέον υποχρεωτική.

  •  Μπορείτε να τυπώσετε αφίσες με τη φωτογραφία του ζώου και να τις κολλήσετε στη γειτονιά, μαζί με τα στοιχεία σας. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που αναρτούν τις φωτογραφίες του ζώου που βρέθηκε καθώς και τα στοιχεία αυτού που το βρήκε, ώστε να βοηθήσουν να βρεθεί πιο γρήγορα ο ιδιοκτήτης.

  • Σε περίπτωση, που οι προσπάθειές σας να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ζωντανού (εάν πράγματι ανήκει σε κάποιον) έχουν αποβεί άκαρπες και εσείς δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε το ζώο, επικοινωνήστε είτε με την φιλοζωική οργάνωση που δρα στη γειτονιά σας (υπάρχουν στις περισσότερες γειτονιές), είτε με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για να σας βοηθήσουν στη διαδικασία υιοθεσίας του ζώου ή προσωρινής φιλοξενίας του.

 

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ :

  • Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση, ως αδέσποτα και καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν  την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

ΠΗΓΕΣ:

 http://www.opengov.gr/ypaat/?p=119&cpage=5

https://www.huffingtonpost.gr/2015/01/14/life-adespoto-ti-na-kano_n_6450652.html

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΟ:

1.Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ αν βρω αδέσποτο;

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων

2.Σε ποια περίπτωση καταλήγουμε στην ευθανασία;

Σε περίπτωση που το ζωο έχει ανίατη ασθένεια Ή Εάν κριθεί επιθετικό μετά από συγκεκριμένη σταδιακά, δηλ αφού αξιολογηθεί από την πενταμελής επιτροπή που οφείλει ο Δήμος να ορίσει.

3.Πώς θα βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος είναι αδέσποτος;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε Εάν φέρει τσιπάκι. Ο έλεγχος γίνεται μόνο σε κτηνιατρείο μέσω σκάνερ.

Επίσης ακόμα κι αν  δεν φέρει τσιπ ο ιδιοκτήτης του σκύλου οφείλει να κάνει δήλωση στην αστυνομία για απώλεια περιγράφοντας το σκυλί και τα χαρακτηριστικά του.

Σε περίπτωση που μετά από 30 μέρες δεν έχει βρεθεί κάποιος να τον αναχητησει τοτε θεωρείται αδεσποτος και μπαινει τσιπάκι στο όνομα του Δήμου

4.Πώς θα πρέπει να ενεργήσουμε αν βρούμε αδέσποτο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε Εάν φέρει τσιπάκι. Ο έλεγχος γίνεται μόνο σε κτηνιατρείο μέσω σκάνερ. Μετά καλούμε το Δήμο την αρμόδια υπηρεσία  μετά το δηλώνουμε στην αστυνομία ότι το βρήκαμε και μετά επικοινωνούμε με το φιλοζωικο σωματείο για να στείλουμε φωτογραφίες και να αρχίσει η προώθηση.

5.Πώς να προφυλαχτούμε σε περίπτωση που το ζώο είναι επιθετικό;

Επιθετικό ζώο δεν υπάρχει στην κυριολεξία.  Εάν γαυγίζει ουσιαστικά πρέπει να μείνουμε ακίνητοι.
Στην εξαιρετική περίπτωση που το ζωο επιτίθεται παραμένουμε ακίνητοι και ίσως να το τρομάξουμε με νερό, σε καμία περίπτωση δεν αντεπιτεθομαστε.

6.Ποιο είναι το χειρότερο περιστατικό που αντιμετωπίσατε εν ώρα εργασίας;
Πρώτα απ” όλα ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΈΣ! Πράγμα που σημαίνει ότι στον ελεύθερο χρόνο μας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Χειρότερο από ποια άποψη; έχουμε από χτυπημένο ζώο να ξεψυχάει στα χέρια μας, κουτάβια που είναι νεογέννητα παρατημένα να πεθαίνουν από τυφο, γατάκια νεογέννητα δεμένα σε σακούλα με χαρτιά υγείας. Πυροβολημένα πουλιά, σκυλιά σκοτωμένα υπάρχει μια μεγάλη λίστα.. παιδιά να πετάνε γατάκια στον τοίχο και να τα σκοτώνουν κλπ

7.Από ποιες περιοχές της Χίου σας έχουν φέρει τα περισσότερα αδέσποτα;

Καλαμωτή  Καρδάμυλα  λιθι Πυργί  από πόλη, βρονταδο Αγ Γιώργη συκουση

8.Σε περίπτωση που δεν έχετε χώρο για άλλο αδέσποτο τι θα πρέπει να κάνουμε;
Κανονικά κανένα φιλοζωικο σωματείο δεν θα έπρεπε να εχει χώρο.  Ο Δήμος οφείλει να έχει. Εμείς όλοι ως πολίτες οφείλουμε να το προστατεύσουμε να το φιλοξενήσουμε και να το δηλώσουμε στην αστυνομία ότι το βρήκαμε.  Μετά στέλνετε φωτογραφίες να το προωθήσουν τα σωματεία για υιοθεσία και περιμένετε μέχρι να βρεθεί χώρος.

Ελπίζω πολύ συνοπτικά να σας κάλυψα.

Εάν θέλετε επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο προσωπικόμου τηλέφωνο (Δεν το δίνουμε σε τρίτους) στο 6936656803.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κατιάνα Χούλη
Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου

Χωριό ή Πόλη;

                    

Τον τελευταίο αιώνα η αστικοποίηση έχει γνωρίσει τεράστιες διαστάσεις και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του κόσμου ζει σε πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις. Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί στις πόλεις με δική τους απόφαση, όλοι, αν τους ρωτήσεις, λαχταρούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο από την καθημερινότητα και να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους, εκεί που ανήκουν και που βρίσκονται οι ρίζες τους.

Η ζωή στην πόλη είναι πιεστική. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι υποχρεώσεις και οι αποστάσεις κουράζουν τον άνθρωπο, τον κάνουν να ζει συνεχώς μέσα σε μια επίπονη και ασταμάτητη ρουτίνα. Ακόμα και το κλίμα ορισμένες φορές καταντάει ανυπόφορο. Καυσαέριο, αυτοκίνητα, ηχορύπανση, σκουπίδια. Όλα αυτά δημιουργούν στους κατοίκους της πόλης το αίσθημα της ανυπομονησίας να ξεφύγουν από αυτή την ζωή, ακόμα και για λίγο.

Η ζωή στην επαρχία είναι πολύ διαφορετική. Το να ζεις 18 ολόκληρα χρόνια σε ένα νησί σε κάνει να μπορείς να ξεχωρίσεις τις διαφορές. Εκεί ο χρόνος κυλά πιο αργά και δεν υπάρχει τόσο άγχος. Ακόμα και η ησυχία της υπαίθρου (χωρίς κορναρίσματα εξατμίσεις κλπ) λειτουργεί ως αγχολυτικό. Στο χωριό επίσης ξέρεις ότι θα βγεις έξω και θα συναντήσεις ανθρώπους γνώριμους, συγγενείς, φίλους, θα πεις μια κουβέντα μαζί τους και αν ποτέ χρειαστείς βοήθεια, αυτοί θα είναι εκεί. Δεν είσαι άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους και αυτό σου προσφέρει ασφάλεια. Τέλος, η επαρχία έχει ένα αναντικατάστατο πλεονέκτημα, την φύση. Οι άνθρωποι, όσο και αν θέλουν να απαρνηθούν αυτήν την ιδιότητα τους, είναι μέρος της φύσης και έχουν την ανάγκη να έρχονται σε επαφή μαζί της. Όλοι μας νιώθουμε λίγο καλύτερα μέσα μας, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, όταν βρεθούμε στον καθαρό αέρα σε ένα βουνό, σε μια πεδιάδα με δέντρα ή κοντά στην θάλασσα (αχ αυτή η θάλασσα).

Παρά τα τόσα λοιπόν πλεονεκτήματα του χωριού, κανείς δεν θα ήθελε να γυρίσει για πάντα πίσω σε αυτό. Στην πόλη υπάρχουν δουλειές, σχολές, φροντιστήρια, νοσοκομεία, υπηρεσίες και γενικά όλα αυτά που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Στην επαρχία η ζωή γίνεται συχνά δύσκολη και οι επιλογές είναι πολύ λιγότερες. Σκεφτείτε όμως, αν όλα ήταν διαφορετικά, αν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες ήταν παντού ίδιες, που θα θέλατε να ζείτε;

ΠΗΓΗ:

https://simplylife.gr/pages/beltiwsh_kathhmerinothtas/article/id/59

Πως να προφυλαχτούμε από τους σεισμούς

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

  • Μεριμνήστε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σας.

  • Θα πρέπει να αποκτήσετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και να έχετε ένα σχέδιο επικοινωνίας με την οικογένειά σας.

  • Τοποθετήστε μεγάλα ή βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.

  • Επισκευάστε ελαττωματικές ηλεκτρικές καλωδιώσεις και ανιχνεύστε πιθανές διαρροές σε συνδέσεις φυσικού αερίου αναζητώντας την κατάλληλη επαγγελματική βοήθεια. Αυτοί είναι πιθανοί κίνδυνοι πυρκαγιάς.

  • Εγκαταστήστε ευέλικτες σωληνώσεις για την αποφυγή διαρροών φυσικού αερίου ή νερού.

  •  Επιδιορθώστε τυχόν βαθιές ρωγμές στα ταβάνια και στα θεμέλια

  • Λάβετε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

  • Βρείτε ένα ασφαλές σημείο στο χώρο εργασίας σας, όπου μπορείτε να προφυλαχθείτε σε περίπτωση σεισμού.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των  κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν).

2. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

Αν βρίσκεστε σε κινούμενο όχημα:

  • Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου και φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

  • Σταματήστε το συντομότερο δυνατό με ασφάλεια. Αποφύγετε να σταματήσετε κοντά ή κάτω από κτίρια, δέντρα, οδογέφυρες ή καλώδια

  • Προχωρήστε με προσοχή όταν ο σεισμός σταματήσει. Αποφύγετε δρόμους, γέφυρες ή ράμπες που θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί από το σεισμό

Eάν βρίσκεσαι σε εσωτερικο χωρο:

  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή  έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

  • ΠΕΣΤΕ στο έδαφος. ΚΑΛΥΦΘΕΙΤΕ κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο. ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Αν δεν υπάρχει τραπέζι ή γραφείο κοντά σας, καλύψτε το πρόσωπο και το κεφάλι σας με τα χέρια σας και κουρνιάστε σε μια γωνία εσωτερικά του κτιρίου.

  • Μείνετε μακριά από γυαλιά, παράθυρα, εξωτερικές πόρτες, τοίχους, και από οτιδήποτε που θα μπορούσε να πέσει, όπως π.χ. φωτιστικά και έπιπλα.

  • Μείνετε στο κρεβάτι, αν είστε εκεί όταν συμβεί σεισμός. Περιμένετε και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι εκτός και αν είστε κάτω από βαρύ φωτιστικό που θα μπορούσε να πέσει. Στην περίπτωση αυτή, μεταβείτε στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος

  • Μη χρησιμοποιείτε πόρτες, εκτός αν ξέρετε ότι στηρίζονται επαρκώς και είναι κοντά σας. Πολλές πόρτες στον εσωτερικό χώρο είναι ελαφριές κατασκευές και δεν προσφέρουν προστασία.

  • Μείνετε μέσα μέχρι να σταματήσει η δόνηση και μέχρι να είναι ασφαλές να πάτε έξω. Μην προσπαθήσετε να βγείτε από το κτίριο κατά τη διάρκεια της δόνησης.

  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τους ανελκυστήρες.

Eάν βρίσκεσαι σε σχολειο:

  1. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε;

  2. Ποιά μέρη του σώματος μας πρέπει να καλύψουμε;

  3. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε από την τάξη;

  4. Με ποιά σειρά βγαίνουν οι μαθητές;

  5. Σε περίπτωση που κάποιος συμμαθητής ή δάσκαλος πανικοβληθεί και εμποδίσει την έξοδο, τι κάνουμε;

  6. Σε περίπτωση που βρισκόμαστε εκτός της τάξης αλλά εξακολουθούμε να είμαστε εντός του κτιρίου πώς προστατευόμαστε;

  7. Τι οφείλουν να κάνουν οι δάσκαλοι όταν μαζευτούν οι τάξεις στο προαύλιο;

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

Εφαρμόστε το προσεισμικό σχέδιο σας:

  1. καταφύγετε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.),μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.

  2. Περιμένετε μετασεισμούς.Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.

  3. Βοηθήστε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη.Μην μετακινήσετε βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημερώστε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).

  4. Πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέστε κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρτε μαζί σας τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείτε απαραίτητα.

 ΠΗΓΕΣ:

 http://www.earthquakes.gr/loc_eq/ti-kano-se-seismo.asp

https://www.cnn.gr/focus/explainers/story/113644/ti-prepei-na-kanete-se-periptosi-seismoy-xrisimos-odigos-antiseismikis-prostasias

https://www.news247.gr/koinonia/chrisimes-symvoyles-prostasias-kai-asfaleias-se-periptosi-seismoy.6400461.html

H γλώσσα του σώματος

body

Νομίζεις ότι ξέρεις αλλά δεν ξέρεις!

μονο με το στομα μιλάμε??

Μπορούμε να “μιλήσουμε” με τα σωματα μας ;

Οι πολιτικοί τη γνωρίζουν πολύ καλά – και όσοι δεν την κατέχουν φροντίζουν να αριστεύσουν σε αυτή με τη βοήθεια των επικοινωνιολόγων τους. Όσοι ασχολούνται με το μάρκετινγκ προσπαθούν να την κάνουν δεύτερη φύση. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να τη χρησιμοποιήσουν για να διευκολύνουν την επικοινωνία με τους μαθητές τους. Οι ηθοποιοί κρίνονται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτήν τους την ικανότητα όταν περνούν μια οντισιόν και οι χορευτές μιλούν συνεχώς με αυτήν. Όλοι μας τη χρησιμοποιούμε καθημερινά, συνήθως χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Πρόκειται για τη γλώσσα του σώματος (τις εκφράσεις του προσώπου, το βλέμμα, τον τόνο της φωνής, τις κινήσεις των χεριών, τη στάση του σώματος, το άγγιγμα), που όπως μας πληροφορούν οι ειδικοί έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην επικοινωνία από αυτήν που οι περισσότεροι της αποδίδουμε.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Η δύναμη της χειραψίας, η ζεστασιά του βλέμματος, το χαμόγελο, η κλίση του κεφαλιού και του σώματος, η διάρκεια ενός αγγίγματος έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα ίδια τα λόγια, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία των πρώτων εντυπώσεων σε μια σχέση (φιλική, επαγγελματική κ.τ.λ.), και συχνά καθορίζουν την εξέλιξή της. Η μη λεκτική επικοινωνία κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις, «σπάει» τον πάγο ή σηκώνει τείχη αδιαφορίας με τον συνομιλητή μας, προκαλεί οικειότητα και ζεστασιά, γοητεύει, ερωτοτροπεί, δημιουργεί προσμονή, αποδοχή ή προκαλεί θυμό και εκτοξεύει σιωπηλές απειλές. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν όσα ακούμε δεν συμφωνούν με τα σιωπηρά σήματα που μας στέλνει ο συνομιλητής μας, τότε έχουμε την τάση να βασιζόμαστε κατά κύριο λόγο στα δεύτερα για να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις του, ακόμη και για να τον χαρακτηρίσουμε συμπαθητικό ή αντιπαθητικό.

Τα παιδιά τη μιλούν άπταιστα

Το πρόσωπο και το σώμα των παιδιών καθρεφτίζουν τα συναισθήματά τους, δεδομένου ότι δεν έχουν μάθει ακόμη πώς να τα κρύβουν. Τα παιδιά αποτελούν «ανοιχτά βιβλία» που προσφέρουν απλόχερα τα «κλειδιά» και τα «αντικλείδια» της ανθρώπινης μη λεκτικής επικοινωνίας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα παιδιά που λένε ψέματα και συνήθως καλύπτουν αυθόρμητα το στόμα -που ξεστόμισε το ψέμα- με το χέρι. Στους ενηλίκους, που έχουν μάθει να ελέγχουν καλύτερα τις αντιδράσεις τους, αυτή η κίνηση θεωρείται ότι έχει «εξελιχθεί» σε ένα στιγμιαίο άγγιγμα ή ξύσιμο του πιγουνιού ή της μύτης.

Χωρίς λόγια

Όσο κι αν αυτό μας κάνει εντύπωση, οι ειδικοί εξηγούν ότι η ομιλία καταλαμβάνει το μικρότερο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας. Τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η επικοινωνία «χωρίς λόγια». Η εντύπωση που μας προκαλεί ένα μήνυμα εξαρτάται μόλις κατά 7% από τις λέξεις που περιέχει, σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή Ψυχολογίας Albert Mehrabian. To υπόλοιπο μήνυμα «περνάει» κατά 38% φωνητικά, δηλαδή μέσα από τον τόνο και τις διακυμάνσεις της φωνής, και κατά 55% μη λεκτικά, δηλαδή μέσα από τη γλώσσα του σώματος.Η διαπίστωση του διακεκριμένου ψυχολόγου είναι γνωστή και ως ο κανόνας «7% – 38% – 55%».Η επικοινωνία με τη γλώσσα του σώματος συνήθως γίνεται ασυνείδητα. Οι περισσότεροι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κυριότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων είναι η ομιλία. Η αλήθεια όμως είναι ότι όσα δεν λέμε είναι και τα πιο σημαντικά. Μάλιστα, οι περισσότεροι τείνουμε να ερμηνεύουμε τα μη λεκτικά σήματα διαισθητικά και εμπειρικά, έχοντας μάλιστα υπερβολικά μεγάλη σιγουριά για την ικανότητα «αποκωδικοποίησής» μας, γι’ αυτό και συχνά κάνουμε λάθη, με αποτέλεσμα να γεννιούνται παρεξηγήσεις στην καθημερινότητά μας.

Γρίφος για γερούς λύτες

Θα ήταν τολμηρό να πιστέψει κανείς ότι είναι εύκολο να αποκωδικοποιήσει τον μη λεκτικό κώδικα επικοινωνίας. Πρόκειται ίσως για τον πιο ασαφή κώδικα, όπου κάθε «σήμα» έχει πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις. Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένα σημάδια που, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, έχουν κοινά αποδεκτή «μετάφραση», όπως π.χ. το σήκωμα των ώμων, που υποδηλώνει αδιαφορία, ή ένα άγριο και επίμονο βλέμμα, που σηματοδοτεί απειλή.

Αντιφατικά μηνύματα

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές για την κωδικοποίηση ή την αποκωδικοποίηση των μη λεκτικών μηνυμάτων. Κατ’ αρχάς, τα σήματα που στέλνουμε με το βλέμμα, το πρόσωπο, τα χέρια, καθώς και με όλο μας το σώμα, μπορεί να είναι αντιφατικά, γι’ αυτό και δεν αρκεί να βασιστεί κανείς π.χ. στη δυνατή χειραψία ενός ανθρώπου, ο οποίος όμως δεν μας κοιτάει στα μάτια, ή στην ήρεμη έκφραση του προσώπου του συνομιλητή μας, ο οποίος όμως κουνάει νευρικά τα πόδια του. Επίσης, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώνεται μια συμπεριφορά, καθώς και ο χώρος (π.χ. σπίτι, γραφείο), μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ερμηνείες του ίδιου μηνύματος. Ένα παρατεταμένο βλέμμα ή ένα άγγιγμα στον χώρο της δουλειάς μπορεί να γίνει αιτία παρεξήγησης, ενώ η ίδια κίνηση σε έναν άλλο χώρο μπορεί να εκληφθεί θετικά ως φλερτάρισμα.

Παγίδες εν όψει

Όσοι βιαστούν να ερμηνεύσουν επιφανειακά τη γλώσσα του σώματος είναι πιθανό να πέσουν σε παγίδες. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι «διαβασμένοι» (π.χ. ένας άπιστος σύζυγος, ένας πωλητής που υπερβάλλει), οι οποίοι μας κοιτούν κατάματα ενώ λένε ψέματα, τη στιγμή που οι περισσότεροι θεωρούμε ως δεδομένο ότι όταν κάποιος ψεύδεται, συνήθως αποστρέφει το βλέμμα του.

Ζήτημα κουλτούρας

Επιπλέον, η κουλτούρα κάθε ατόμου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα του σώματός του και τον τρόπο που αυτή ερμηνεύεται. Σε σχετικές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι Ιάπωνες «διαβάζουν» ευκολότερα τον θυμό σε πρόσωπα Ιταλών παρά σε πρόσωπα ομοεθνών τους. Αυτή η διαπίστωση έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι οι Ιάπωνες γαλουχούνται ώστε να μην εκφράζουν την οργή τους και να παραμένουν ανέκφραστοι.

Ένα «δυσνόητο κείμενο» Ο τρόπος που επικοινωνούμε μη λεκτικά διαφοροποιείται καθώς μεγαλώνουμε (μαθαίνουμε να κρύβουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας), ενώ εξαρτάται από το φύλο, το επάγγελμα (π.χ. μια χορεύτρια και μια αστυνομικός είναι απίθανο να περπατούν ή να χειρονομούν με τον ίδιο τρόπο), την ηλικία, την κοινωνική τάξη, αλλά και το προσωπικό στυλ του καθενός. Διόλου τυχαία, λοιπόν, ο Φρόιντ παρομοίασε ήδη από το 1905 τη μη λεκτική επικοινωνία με γρίφο ή με δυσνόητο κείμενο που απαιτεί ειδικές στρατηγικές ερμηνείας.

Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας να αποκωδικοποιήσουμε τη σιωπηρή επικοινωνία βασίζεται στο ένστικτο και συνήθως είναι λανθασμένη – έχουμε, δηλαδή, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διαίσθησή μας από ό,τι θα έπρεπε.

Decoding

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το στυλ και το ύφος του συνομιλητή μας, αλλά και όσο πιο παρατηρητικοί είμαστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να «διαβάσουμε» σωστά τα μη λεκτικά σήματα που μας στέλνει.

Το πρόσωπο

Θεωρείται η πιο σημαντική πηγή μη λεκτικής επικοινωνίας. Το βλέμμα ιδιαίτερα θεωρείται πολύ αποκαλυπτικό. Σε σχετικά πειράματα, οι παίκτες του πόκερ δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν τον αντίπαλό τους όταν εκείνος φορούσε γυαλιά ηλίου, με άλλα λόγια όταν το βλέμμα τους, που μπορεί να πρόδιδε το φύλλο τους, ήταν κρυμμένο. Συνήθως η μικρή διάρκεια της οπτικής επαφής εκλαμβάνεται ως αγένεια και αδιαφορία, ενώ η παρατεταμένη διάρκεια ως ένδειξη ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στο φλερτ. Ο καθένας μας, όμως, μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη για την επιτρεπτή διάρκεια του παρατεταμένου βλέμματος και να προσβληθεί ή αντίθετα να κολακευτεί εάν αυτό διαρκέσει πολύ.

Ο τόνος της φωνής

«Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά πώς το λες»… Είναι μια φράση που όλοι έχουμε πει κατά καιρούς και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ο τόνος και το ύψος της φωνής, αλλά και οι παύσεις, αποκαλύπτουν στοιχεία για τον συνομιλητή μας και τη διάθεσή του. Συχνά οι μελαγχολικοί άνθρωποι μιλούν αργά και χαμηλόφωνα, αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει και κάποιος που θέλει να συγκαλύψει την οργή του. Από την άλλη, ο γρήγορος και δυναμικός τρόπος ομιλίας φανερώνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Δεν αποκλείεται, όμως, κάποιος να μιλά έτσι μόνο και μόνο για να δημιουργήσει τις εντυπώσεις που επιθυμεί.

Τα χέρια

Ο εγκέφαλός μας συνδέεται με τα χέρια με περισσότερες νευρικές συνδέσεις από ό,τι με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, γι” αυτό και οι κινήσεις που κάνουμε με αυτά είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές της συναισθηματικής μας κατάστασης. Οι ώμοι μας κυρτώνουν όταν είμαστε θλιμμένοι, βάζουμε τα χέρια στις τσέπες ή τα σταυρώνουμε στο στήθος όταν δεν είμαστε και τόσο πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση ή να αποκαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας, κάνουμε κοφτές κινήσεις όταν θέλουμε να δηλώσουμε αποφασιστικότητα ή τραβάμε ασυναίσθητα τα χέρια προς τα πίσω όταν μας τείνει το χέρι του κάποιος άγνωστος που επιδεικνύει ασυνήθιστη φιλικότητα. Τις περισσότερες φορές κάνουμε αυτές τις κινήσεις ασυναίσθητα. Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εκτεθειμένες παλάμες σχετίζονται με την ειλικρίνεια, ενώ οι παλάμες που είναι στραμμένες προς τα κάτω -αγαπημένη κίνηση πολλών πολιτικών- συνδέονται με την επιθυμία εξουσίας.

Τα πόδια

Συνήθως δεν μας απασχολεί να ελέγξουμε τα πόδια μας, δεδομένου ότι μας ενδιαφέρει περισσότερο π.χ. να κρύψουμε τα συναισθήματά μας στο πρόσωπό μας. Γι’ αυτό και τα πόδια θεωρούνται αποκαλυπτικά της διάθεσής μας. Ένας ήρεμος και σίγουρος συνομιλητής, λόγου χάρη, ο οποίος όμως κουνάει νευρικά το πόδι του -το μέρος του σώματος που μας επιτρέπει να τραπούμε σε φυγή-, ενδεχομένως στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν έχει τόση αυτοκυριαρχία όση θα ήθελε και νιώθει άβολα.

Το άγγιγμα

Η δύναμη της χειραψίας, η διάρκεια ενός αγγίγματος στο μπράτσο ή στην πλάτη, μια αγκαλιά, αποτελούν σιωπηρά μηνύματα, που συχνά βέβαια καθορίζονται, αλλά και ερμηνεύονται, από το τι επιτρέπεται και τι θεωρείται ταμπού στην εκάστοτε κουλτούρα, από την προσωπικότητα του συνομιλητή μας (αν είναι εξωστρεφής ή εσωστρεφής), καθώς και από τον τρόπο που έχει ανατραφεί.

O «χορός» των σωμάτων

Όταν δύο άνθρωποι επικοινωνούν πραγματικά, τότε οι κινήσεις των σωμάτων τους συντονίζονται σαν σε χορό, εξηγούν οι ψυχολόγοι. Αντιθέτως, όταν η επικοινωνία δεν είναι ζεστή, τότε υπάρχει μεγαλύτερη σωματική ακαμψία και έλλειψη συντονισμού, ακόμη κι αν η κουβέντα μοιάζει να ρέει χαλαρά μεταξύ τους. Ο «χορός» των σωμάτων αποτελεί ένα σημάδι καλής επικοινωνίας. Μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ταλέντο στην επικοινωνία όχι τόσο γιατί ξέρουν να μιλάνε καλά, όσο γιατί έχουν την ικανότητα να συντονίζονται σωματικά με τον συνομιλητή τους, κάνοντάς τον να νιώθει άνετα και ζεστά.

 

                                               

Στις καθημερινές μας συζητήσεις μεταφέρουμε το μήνυμα που θέλουμε στους συνομιλητές μας με τον προφορικό λόγο μόνο σε ποσοστό 7%. Τι γίνεται με το υπόλοιπο 93%; Όπως υποστήριξε ο καθηγητής Albert Mehrabian, το 1971, σε κάθε πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία: οι λέξεις, ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος. Οπότε, αν μόνο το 7% του μηνύματος μεταφέρεται με λέξεις, το 38% γίνεται κατανοητό μέσω του τόνου της φωνής μας, ενώ το 55% από τη γλώσσα του σώματος. Αυτά τα τρία στοιχεία, βέβαια, είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε συμφωνία για μια πιο αποτελεσματική και γεμάτη νόημα επικοινωνία. Δεν αρκεί λοιπόν να προσέχουμε τι λέμε, αλλά χρειάζεται να δίνουμε βάση στο πώς το λέμε, καθώς και στα μηνύματα που το σώμα μας μεταδίδει.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στη γλώσσα του σώματος, εννοούμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε για να στείλουμε μηνύματα με χειρονομίες, κινήσεις του σώματος και εκφράσεις του προσώπου που μπορεί να γίνονται συνειδητά, υποσυνείδητα ή ακόμα και ασυνείδητα. Η μη λεκτική επικοινωνία, όπως αλλιώς λέγεται, περιλαμβάνει επίσης την εμφάνιση, τον προσωπικό χώρο που έχει ανάγκη ο καθένας γύρω του, το βλέμμα, αλλά και την αντίδραση στη σωματική επαφή. Μηνύματα βέβαια μπορούμε να στείλουμε και να λάβουμε από τους άλλους ακόμα και από το χώρο στον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε ή από τα πράγματα που κατέχουμε και χρησιμοποιούμε.

Όλα αυτά δίνουν ποικιλία πληροφοριών για ένα άτομο, ακόμα και πριν το γνωρίσουμε ή μιλήσουμε μαζί του. Μάλιστα πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να δίνουμε στοιχεία για την προσωπικότητά μας και τη συναισθηματική μας κατάσταση με τα παραπάνω, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η μη λεκτική επικοινωνία χρησιμοποιείται σκοπίμως για να δηλώσει ιδεολογίες και αξίες, προθέσεις και χαρακτήρες, όπως έκαναν οι χίπις τη δεκαετία του ’60 με το ντύσιμο και τον τρόπο ζωής τους.στοιχεία για την προσωπικότητά μας και τη συναισθηματική μας κατάσταση με τα παραπάνω, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η μη λεκτική επικοινωνία χρησιμοποιείται σκοπίμως για να δηλώσει ιδεολογίες και αξίες, προθέσεις και χαρακτήρες, όπως έκαναν οι χίπις τη δεκαετία του ’60 με το ντύσιμο και τον τρόπο ζωής τους.

 

Πηγές:

www,ygeianews.gr

http://psychologia.psichogios.gr/2008/03/blog-post.html

Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων. Ερωτηματολόγιο στου μαθητές της Γ’Λυκείου του ΓΕΛ Καλαμωτής

Όσο πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις το άγχος των εφήβων κορυφώνεται. Το άγχος αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό των μαθητών και ενεργοποιείται κυρίως από  αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με το φόβο της αποτυχίας. Ο έφηβος ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διαδικασία της εξέτασης και σκέφτεται πως εάν αποτύχει θα απογοητεύσει τους γονείς του καθώς δεν θα έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Η Γ’ Λυκείου είναι μια χρονιά εξαιρετικά αγχωτική για τους περισσότερους μαθητές. Οι έφηβοι καλούνται αφενός να διαχειριστούν ένα πρόγραμμα φορτωμένο με διάβασμα και φροντιστήρια και αφετέρου να επιλέξουν το πεδίο σπουδών που θα ακολουθήσουν, δρομολογώντας έτσι την επαγγελματική τους πορεία.

Στην Ελληνική κοινωνία τα παιδιά μεγαλώνουν με την αντίληψη πως πρέπει κανείς να εισέλθει οπωσδήποτε σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή έτσι ώστε να αποκτήσει με την αποφοίτησή του ένα καταξιωμένο επάγγελμα (π.χ. γιατρός, καθηγητής, δικηγόρος), να θεωρείται επιτυχημένος άνθρωπος και να εξασφαλίσει το μέλλον του.

Σαν να μην έφτανε όμως το δικό τους άγχος, συχνά έχουν να διαχειριστούν και την αγωνία των γονιών τους, που ουκ ολίγες φορές είναι ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή των ίδιων των μαθητών!

Οι γονείς πολλές φορές είναι ιδιαίτερα πιεστικοί με αποτέλεσμα να έρχονται σε σύγκρουση με τον έφηβο που βιώνει μεγάλη ένταση την περίοδο της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Το αυξημένο άγχος των εφήβων που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο όσο πλησιάζουν οι ημέρες των εξετάσεων, έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουν αισθήματα θυμού, απογοήτευσης και ματαίωσης.

Το έντονο και μη ελεγχόμενο άγχος συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους, διατροφικές διαταραχές, δυσκολίες στον ύπνο, ταχυκαρδία, αίσθημα ζάλης, κ.ά.

5 «όπλα» ενάντια στο στρες

  • Οι αγχολυτικές τροφές

 Καταπολεμήστε φυσικά τις στρεσογόνες καταστάσεις με τις σωστές τροφές, που μπορούν να αποδειχθούν φάρμακα. Εντάξτε τα παρακάτω τρόφιμα στο διαιτολόγιό σας και δείτε την διαφορά: Πορτοκάλια, Σπανάκι,Ψάρια, Μαύρο τσάι, Φυστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα, Συνθετικοί υδατάνθρακες ή αλλιώς, δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά, πάντα ολικής άλεσης. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο,ομελέτα, βοδινό κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.

  • Υπνοθεραπεία

 Τις ώρες που κοιμόμαστε, λήγει ο συναγερμός του άγχους και το σώμα και το πνεύμα μας μπορεί να χαλαρώσει. Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό ωράριο ύπνου και προσπαθήστε να είστε συνεπείς με αυτό.

  • Ασκήσεις εναντίον του στρες

 Ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Προτιμήστε τις αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες προκαλούν την έκκριση των πολύτιμων ενδορφινών, των ορμονών της «ευτυχίας».

  • Θέστε έναν στόχο την φορά

Η συχνότερη αιτία στρες είναι η προσπάθεια να στριμώξουμε όλες τις υποχρεώσεις μας σε περιορισμένο χρόνο και να πελαγώνουμε στην σκέψη ότι δεν προλαβαίνουμε. Η λύση είναι να προχωρούμε βήμα-βήμα, θέτοντας έναν μικρό στόχο κάθε φορά και επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτόν. Επίσης, δεν είναι κακό να γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αντοχές μας και να αρνούμαστε να αναλάβουμε παραπάνω υποχρεώσεις από αυτές που αντέχουμε.

  • Ψυχοθεραπεία

Όταν το στρες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και οι κρίσεις άγχους διαδέχονται τα            ψυχοσωματικά προβλήματα, η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή είναι η καλύτερη λύση. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο απροχώρητο για να ζητήσουμε βοήθεια, καθώς ο ειδικός θα μας βοηθήσει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

ΠΗΓΕΣ:

https://blogs.sch.gr/2lykmeso/files/2015/02/%CE%97-%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%9D%CE%AD%CE%BF%CE%B9.pdf

http://lyk-peir-ionid.att.sch.gr/alles_math_ekd_palaies/Pavlopoylos.pdf

http://www.ekpaideytikos.gr/index.php/psyxologia/862-to-agxos-gia-tis-panellinies-eksetaseis-tis-psyxologou-marinas-kontzila

https://filologika.gr/panellhnies-agxos-symvoules-mathites-goneis/

https://www.foititikanea.gr

 Ερωτηματολόγιο για τους μαθητές της Γ λυκείου του Λυκείου Καλαμωτής (αποτελέσματα)

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: Φυλο. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 1.Τι κάνεις για να ξεφύγεις από το άγχος σου ;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 2.Πόσο συχνά πιστεύετε ότι το άγχος για τις Πανελλήνιες εξετάσεις ευθύνεται για τη δημιουργία εντάσεων με τους γονείς σας; . Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 3.Πόσο έχεις αλλάξει την διατροφή σου λόγω της προετοιμασίας σου για τις πανελλήνιες εξετάσεις;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 4.Τι συμπτώματα σου προκαλεί το άγχος ;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 5.Πόσο έχει επηρεάσει το άγχος σου την ποιότητα του ύπνου σου;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

 Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 6.Ποια από τα παρακάτω εμφανίστηκαν στη καθημερινότητα σου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων;. Αριθμός απαντήσεων: 11 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 7.Πόσο επιβλαβές για την υγεία σας θεωρείται πως είναι το άγχος;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 8.Πόσο θα σας επηρεάζονταν η ψυχολογία σας αν περάσετε σε μια σχολή που θέλετε;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 9. Αν δεν πετύχετε στις πανελλήνιες, θα δοκιμάσετε για να ξαναδώσετε ; . Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Κλέφτες και Αστυνόμοι του 2018. Επισκεψη στο αστυνομικό τμήμα Μαστιχοχωρίων.

Ορισμοί και έννοιες

Η μελέτη της αποκλίνουσας συμπεριφοράς έχει θεωρηθεί ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και τις πιο δύσκολες περιοχές της κοινωνιολογίας. Όλοι οι κοινωνιολόγοι έχουν μια άποψη για το τι είναι έγκλημα και δε διστάζουν να την εκφράσουν, προχωρώντας μάλιστα σε αξιολογικές κρίσεις και στην υποστήριξη συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Μια κοινωνιολογική ανάλυση όμως για το φαινόμενο της αποκλίνουσας συμπεριφοράς θα πρέπει να ξεκινάει από το εξής βασικό ερώτημα:Τι είναι έγκλημα;

Η λέξη «εγκληματικότητα» γεννά φόβο σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και οδηγεί συχνά τα μέλη της κοινωνίας να υποστηρίζουν προγράμματα αυστηρότερης εφαρμογής του τυπικού κοινωνικού ελέγχου και κυρίως αυστηρότερης καταστολής για το σύνολο των πράξεων που οριοθετούνται ως εγκλήματα.

Τύποι εγκλημάτων Το σύνολο της παραβατικής συμπεριφοράς κωδικοποιείται από την εγκληματολογία σε τύπους εγκλημάτων, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

• εγκλήματα βίας κατά προσώπου (περιλαμβάνονται οι φόνοι, οι βιασμοί, οι σωματικές βλάβες),

• εγκλήματα «χωρίς θύμα» (χρήση απαγορευμένων τοξικών ουσιών, επαιτεία, οδικές παραβάσεις, πορνεία),

• εγκλήματα κατά της περιουσίας (κλοπές, ληστείες, φθορές και οικονομική εγκληματικότητα).

Πηγές:http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C109/67/540,19h

 Εγκληματικότητα στην Νότια Χίο

Για την συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την εγκληματικότητα στην νότια Χίο, η ερευνητική μας ομάδα επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα Καλαμωτής, αποκομίζοντας χρήσιμα συμπεράσματα.

Στην νότια Χίο το φαινόμενο της εγκληματικότητας/παραβατικότητας δεν εμφανίζεται τόσο συχνά.Παρατηρείται όμως το φαινόμενο κλοπής μαστίχας, κατά την περίοδο που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της παραγωγής(κάτω από τα δέντρο,  κλοπή της <<πίτας>>),πριν την περισυλλογή της και σπανίως μετά από αυτό.Παρόλα αυτά,φέτος δεν καταγράφηκε επίσημα κανένα περιστατικό.Σπάνιο επίσης είναι το φαινόμενο κλοπής σπιτιών-εξοχικών που συμβαίνουν συνήθως την εποχή του καλοκαιριού. Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν,συμπεραίνουμε τα ποσοστά της εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά.Έχουμε όμως περιστατικά παραβατικότητας κυρίως στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ).Τέλος, υπάρχουν και κάποια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που όμως τα περισσότερα δεν αναφέρονται  στην αστυνομία.Γενικά , τα περισσότερα περιστατικά παραβατικότητας δεν καταγγέλλονται λόγω της γνωριμίας μεταξύ των πολιτών ή δεν γίνονται επίσημες καταγραφές.

    Κάθε παραβατική πράξη έχει την δική της βαρύτητα έναντι στο κοινωνικό σύνολο και στην εφαρμογή του νόμου π.χ. οι τροχονομικές παραβάσεις δεν αφορούν πάντα μόνο τον παραβάτη οδηγό,αλλά συμβαίνει να επηρεάζουν άμεσα και τους υπόλοιπους χρήστες της  οδού.Με βάση αυτό,κάποιες τροχονομικές παραβάσεις θεωρούνται ιδιαιτέρως σοβαρές.

    Παρατηρούμε λοιπόν,ότι η νότια Χίος δεν είναι μια παραβατική κοινότητα.Σπάνια εμφανίζονται παραβατικές πράξεις  ή εγκληματικές ενέργειες.Επομένως, η νότια Χίος δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που απασχολεί την υπόλοιπη Ελλάδα.

Top