Γεώργιος Καραϊσκάκης

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος, γεννήθηκε στη Σκουλικαριά Άρτας ή Μαυρομμάτι Καρδίτσας το 1782 και απεβίωσε στο Φάληρο στις 23 Απριλίου του 1827 (45 ετών). Ήταν Έλληνας επαναστάτης, ο οποίος υπήρξε αρχικά κλέφτης και έπειτα σπουδαίος αρματολός και στρατάρχης της Επανάστασης του 1821.

 

Έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας το 1819, καπετάνιος στην περιοχή των Αγράφων τον Δεκέμβριο του 1821, ενώ τον Ιανουάριο του 1823, ήταν επικεφαλής χιλίων ανδρών, όταν συγκρούστηκε με τον Ομέρ Βρυώνη, στον Άγιο Βλάστη Ευρυτανίας. Ο Μαυροκορδάτος τον κατηγόρησε το 1824, ότι πρόδιδε τους Έλληνες στους Τούρκους, με αντάλλαγμα το αρματολίκι των Αγράφων, έτσι κηρύχθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας και του στέρησαν τα αξιώματά του. Στον 2ο εμφύλιο, πήρε το μέρος των κυβερνητικών. Επιτέθηκε στον Κιουταχή το 1825 και ύστερα από την πτώση του Μεσολογγίου διορίστηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς και εγκατέστησε το στρατόπεδο του στην Ελευσίνα.

 

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τιμάται μέχρι και σήμερα με αγάλματα, δρόμους, πλατείες και χωριά αφιερωμένα στον ίδιο. Για παράδειγμα, το γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης πήρε το όνομά του προς τιμή του ενώ στην Άρτα, τον τόπο καταγωγής του, υπάρχει ένα χωριό ονόματι Καραϊσκάκης, όπου εκεί κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις, γνωστές ως «Καραϊσκάκεια.

Ανδριάνα Ποταμίτη

Σχολιάστε