Δεκέμβριος :πρόσωπα και γεγονότα

                

    gennisis02

   Γέννηση του  Χριστού   -  Χριστούγεννα

 

Τα  Χριστούγεννα  γιορτάζονται  στις  25 Δεκεμβρίου και είναι ετήσια χριστιανική γιορτή,όπου όλοι οι χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού .Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στη Καισαρεία της Καππαδοκίας το έτος 376 μ. Χ.       Εκτός ,όμως, από τη χριστιανική γιορτή , είναι και γιορτή με πάρα πολλά διαφορετικά έθιμα σε όλη τη χώρα αλλά και τον κόσμο. Τέλος  ,τα Χριστούγεννα  είναι περίοδος  χαράς  και αγάπης. Είναι η γιορτή που είναι  αγαπητή από μικρούς και μεγάλους, είναι η εποχή που μοιράζουμε δώρα, συμπόνια και αγάπη. Σε αυτήν  τη γιορτή όλοι δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όπως αποδεικνύουμε κάθε χρόνο με διάφορες πράξεις μας, όπως τις δωρεές που  κάνουμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης μας, μέσω του σχολείου μας. Όλη αυτή η διαδικασία μας κάνει αυτόματα καλύτερους και πιο συνειδητοποιημένους  ανθρώπους.

 Καλά Χριστούγεννα σε όλους με χαρά και ευτυχία !!!

 

 

20jpg

21

Μας χρειάζονται και τουχρειαζόμαστε!!!

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες   καθιερώθηκε  η 3η Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική  Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις , στους  οργανισμούς  και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους  στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί  να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80%κατ΄ εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες είναι σαν και εμάς και χρειάζονται ίση μεταχείριση  και όχι λύπηση.Αποστολή μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μέσω σημαντικών προσπαθειών , καθώς και η αύξηση της  ευαισθητοποίησης .  Η έλλειψη προσοχής στις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία σημαίνει ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με εμπόδια σε στροφή της  ζωής τους.  Πρέπει να είμαστε – επιτέλους- άνθρωποι όχι μονάχα τις  εορταστικές μέρες της περισυλλογής.

 

 

22

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων  γιορτάζεται κάθε  χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου , σε ανάμνηση της υπογραφής  της  Παγκόσμιας  Διακήρυξης  των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων  από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.Όραμα των εμπνευστών της  ήταν ένας κόσμος  με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Η ανάπτυξη , η κατοχύρωση και η προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αποτέλεσε  και αποτελεί  μια επίπονη, αδιάκοπη και μακροχρόνια  διαδικασία με σκοπό την προστασία  των ατόμων από οποιαδήποτε πράξη  ή παράλειψη , που μπορεί να θέσει τη ζωή τους , την αξιοπρέπεια τους και το σύνολο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους σε κίνδυνο. «Όλοι  οι άνθρωποι  γεννιούνται  ελεύθεροι  και ίσοι στην αξιοπρέπεια  και τα δικαιώματα . Είναι προικισμένοι  με λογική και συνείδηση  , και οφείλουν  να συμπεριφέρονται μεταξύ τους  με πνεύμα  αδελφοσύνης ».

 

23

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς!!!

Η 9η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, με πρωτοβουλία της Γενικής  Συνέλευσης του ΟΗΕ. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί  πόρους για επενδύσεις. «Μην αφήνετε τη διαφθορά να σκοτώνει την ανάπτυξη» είναι το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς  Ημέρας κατά της Διαφθοράς. Η κλοπή του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος σημαίνει λιγότερους πόρους για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων». Όταν η εξωτερική βοήθεια καταλήγει σε προσωπικούς  τραπεζικούς  λογαριασμούς ,τα μεγάλα έργα υποδομής σταματούν.

Από  τις   μαθήτριες  του τμήματος  Α3 :

Μυρτώ  Μπαμπαρούτση

Ελένη   Μαγριπλή

Ιωάννα Μαντά

 

17jpg 

Αντόνιο  Στραντιβάρι

 

Ο Αντόνιο Στραντιβάρι  γεννήθηκε το 1644, και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1737. Έφτιαχνε μουσικά όργανα ως την ημέρα του θανάτου του. Ήταν ο δικός του σχεδιασμός που έδωσε στο βιολί τη γεωμετρική μορφή που όλοι γνωρίζουμε. Εκτός από βιολιά ο Στραντιβάρι έφτιαχνε και άρπες, βιόλες, τσέλα και κιθάρες. Από το σύνολο των 1.100 περίπου οργάνων, που κατασκεύασε, υπάρχουν ακόμη τα 650. Η ανωτερότητα των μουσικών του οργάνων οφείλεται στην εκλογή του κατάλληλου ξύλου, στις τέλειες αναλογίες που πετύχαινε και στο βερνίκι που το έφτιαχνε μόνος του.

 

18

Αλέξανδρος  Δελμούζος

Ο Αλέξανδρος Δελμούζος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1880 στην Άμφισσα και σπούδασε στην Αθήνα και στην Γερμανία. Το 1908 υπήρξε διευθυντής στο Παρθεναγωγείο του Βόλου και ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την δημοτική γλώσσα και στις αρχές του σχολείου εργασίας. Με αυτές τις πρωτότυπες αλλαγές στον εκπαιδευτικό χώρο κατευθύνθηκε σε δίκη στο Ναύπλιο, όπου και αθωώθηκε. Έπειτα από 3 χρόνια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Ακόμα, έγινε Διευθυντής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και εννιά χρόνια διετέλεσε καθηγητής της παιδαγωγικής στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τέλος, συμμετείχε στην σύνταξη του αναγνωστικού της Γ’ δημοτικού << Τα ψηλά βουνά>> του  Ζαχαρία Παπαντωνίου. Πέθανε το 1956 στην Αθήνα. Γενικά, έμεινε στην ιστορία ως κορυφαίος Έλληνας παιδαγωγός και εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού δημοτικισμού.

19

Λίνος Πολίτης

 

Ο Λίνος-Παναγιώτης Πολίτης γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1906 στην Αθήνα. Τις εγκύκλιες σπουδές ολοκλήρωσε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 1922 έως το 1926 σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σποδών του θα διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Φοιτητικής Συντροφιάς (1925-1926). Τον Φεβρουάριο του 1927 έλαβε το πτυχίο και τον Μάιο του 1929 μετά από επιτυχή συμμετοχή του σε διαγωνισμό διορίστηκε επιμελητής στο Τμήμα χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Στη θέση αυτή θα εργαστεί έως την εκλογή του, το 1948 στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με δύο διαλείμματα: το 1932-1935 οπότε σπούδαζε στο εξωτερικό, και το 1943-1945 οπότε ήταν έφορος αρχαιοτήτων στην Πάτρα. Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 1982.

 

 

 

καλαβρυτα

 

Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα

Μια από τις πιο αποτρόπαιες πράξεις των κατακτητών ήταν το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα. Στις 9 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανικές δυνάμεις μπήκαν στα Καλάβρυτα. Προηγουμένως έσπειραν τον όλεθρο σε όλες τις περιοχές από τις οποίες διήλθαν. Προχώρησαν αρχικά στην πυρπόληση σπιτιών που ανήκαν σε αντάρτες. Στις 12 Δεκεμβρίου οι Γερμανοί άρχισαν να ετοιμάζονται για να αποχωρήσουν την επομένη. Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, πριν καλά καλά ξημερώσει, χτύπησαν τις καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας και Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες διέταξαν να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο Δημοτικό Σχολείο, αφού πάρουν μαζί τους μια κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας. Το άλλο πρωί στο κτίριο του σχολείου έγινε ο χωρισμός και ο αποχωρισμός. Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο σχολείο και οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω οδηγήθηκαν με φάλαγγες έξω από την πόλη και εκτελέστηκαν περίπου 500 άτομα. Στη συνέχεια ολόκληρη η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι μια από τις πολλές απάνθρωπες πράξεις των ναζί.

 

κουγκι

Ολοκαύτωμα στο Κούγκι

 

Το Κούγκι είναι πύργος του Σουλίου στην Ήπειρο επάνω σε απότομο βράχο, στον οποίο υπάρχει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Όταν το 1803 οι Τουρκαλβανοί κατέλαβαν το Σούλι, κλείστηκαν στο Κούγκι 600 Σουλιώτες με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλα. Προβάλλοντας αντίσταση απέκρουσαν τέσσερις εφόδους των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά. Επειδή τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν, οι πολιορκημένοι πρότειναν στον Αλή να βγουν αφού τους εγγυηθεί πως δεν θα τους πειράξει. Ο Αλή αναγκάστηκε να δεχθεί λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστη. Μετά την αναχώρησή τους έμεινε στο Κούγκι ο καλόγερος Σαμουήλ με δυο πολεμιστές, για να παραδώσουν το φρούριο. Όταν, όμως, οι απεσταλμένοι ήρθαν να το παραλάβουν, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκαν όλοι στον αέρα. Την ηρωική αυτή θυσία την ύμνησε ο ποιητής Βαλαωρίτης στο ποίημά του <<Ο Σαμουήλ>>.

 

 

περλ χαρμπορ

Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Η αεροπορική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Κατά της Αμερικανικής Ναυτικής Βάσης στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα της Χαβάης. Εξαπολύθηκε από την Ιαπωνική αεροπορία εναντίον του Αμερικανικού στόλου που βρισκόταν αγκυροβολημένος εκεί, με μεγάλες απώλειες για τις ΗΠΑ (με ζημιές σε πολλά πλοία και περίπου 2.400 νεκρούς). Το γεγονός αυτό έθεσε τέλος στην εσωστρέφεια και ουδετερότητα των ΗΠΑ και οδήγησε στην ενεργό εμπλοκή της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την επόμενη μέρα κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και στις 11 Δεκεμβρίου εναντίον της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Από  τον μαθητή  του τμήματος  Α3  Μητρόπουλο  Δημήτρη.

Η  πόλη μου  η Κυπαρισσία

κυπαρισσια_1

                                                                                              ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Μένω σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος,την Κυπαρισσία.Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στην Μεσσηνία,μετά την Καλαμάτα και την Μεσσήνη.Στην τελευταία απογραφή το 2011 ο πληθυσμός της ήταν 8.879 κάτοικοι.

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω και το όνομά της το πήρε από τα πολλά κυπαρίσσια που διέθετε. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη στην Τριφυλία,χωρισμένη στην Άνω και Κάτω πόλη. Η Άνω πόλη είναι διατηρητέος οικισμός και έχει πολλά ιστορικά μνημεία,όπως το κάστρο της Αρκαδιάς και την πλατεία της Αρκαδιάς που έχει έναν μεγάλο πλάτανο και κρύνες στην είσοδο του κάστρου.Επίσης έχει χαμάμ, επιβλητικά καλντερίμια και πλήθος καταστημάτων που προσελκύουν τους επισκέπτες.Στην Κάτω πόλη υπάρχει η πλατεία που είναι κέντρο συνάντησης όλων των κατοίκων ,διότι εκεί βρίσκονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα.Διαθέτει πανέμορφες παρθένες παραλίες  και  ένα εκαταλελειμμένο λιμάνι που οι αρμόδιοι το έχουν αφήσει μισοτελειωμένο λόγω έλλειψης κονδυλίων.Η Κάτω πόλη δεν έχει κανένα παραδοσιακό στοιχείο,μοιάζει με μια σύγχρονη πόλη,σε αντίθεση με την Άνω.Διαθέτει πολλά καταλύματα για τους επισκέπτες,ταβερνάκια,καφετέριες,κλαμπ,κ.τ.λ.

Λόγω της κοντινής της απόστασης από την Αθήνα και από άλλα μεγάλα αστικά κέντρα τα Σαββατοκύριακα προσελκύει πλήθος επισκεπτών που ενισχύουν την τοπική οικονομία,άρα συμβάλλουν και στην ανάπτυξή της.

Από  τηνμαθήτρια    του  τμήματος Β1       ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΝΑΒΟΥ

ΕΒΕΡΕΣΤ

Σερ Τζορτζ  ΈΒΕΡΕΣΤ

Και το ψηλότερο βουνό του κόσμου

Ήταν διευθυντής ενός τμήματος της μεγάλης τριγωνομετρικής έρευνας της Ινδία , που πραγματοποιήθηκε , όταν η Ινδία ήταν βρετανική αποικία . το όνομα του δόθηκε στο ψηλότερο βουνό του κόσμου «Έβερεστ», όταν ένα απόγευμα του 1852 στο Derha Dun της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος – υπολογιστής Hennessey μπήκε στο γραφείο του προϊστάμενου ανακράζοντας ‘’Κύριε , ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου’’ . Ο προϊστάμενος του sir Andrew Waugh , ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή – προκάτοχου του στο ψηλότερο βουνό της Γης .

 

ΑΙΦΕΛ

Ο Γκούσταβ Άιφελ

και ο πύργος-σύμβολο του Παρισιού

Γεννήθηκε το 1832 ο Γκούσταβ Άιφελ, ο Γάλλος μηχανικός που σχεδίασε και ύψωσε τον πύργο –σύμβολο του Παρισιού. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι ο πύργος με το όνομα του «πηρέ το σχήμα του από τον ίδιο τον άνεμο». Το 1889 , όταν ανεγέρθηκε ο πύργος του Άιφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμα του με το  μετάλλιο της λεγεώνας της τιμής .Ο πύργος του Άιφελ είχε  ύψος 325 μέτρα, ενώ το βάρος του φτάνει 10.100 τόνους.

 

ΓΚΟΥΝΤΓΙΑΡ

            Τσαρλς Γκουντγιαρ

Τσαρλς Γκουντγιαρ ήταν Αμερικανός εφευρέτης. Εργάστηκε ως έμπορος αλλά χρεοκόπησε το 1830. Από το 1834 άρχισε να ασχολείται μα τη βελτίωση του καουτσούκ. Έπειτα από πολλά πειράματα βρήκε το 1836 κάποια μέθοδο επεξεργασίας με νιτρικό οξύ και περιόρισε κάπως το παραπάνω μειονέκτημα. Το 1839 εντελώς τυχαία ανακάλυψε την περίφημη μέθοδο βουλκανισμού του καουτσούκ με την οποία αυτό γινόταν απρόσβλητο στις διαφορές της θερμοκρασίες. Το όνομα του δόθηκε στο μεγάλο αμερικανό εργοστάσιο κατασκευής ελαστικών Goodyear

ΒΑΣΚΟ ΝΤΕ ΓΚΑΜΑ

Βάσκο ντα Γκάμα,

Ο μεγάλος εξερευνητής

Ο Βάσκο ντα Γκάμα (Vasco da Gama) ήταν μεγάλος Πορτογάλος Θαλασσοπόρος , ο όποιος πρώτος συνάδεσαι θαλασσιά την Ευρώπη με την Ινδία , πραγματοποιώντας  τον περίπλου της Αφρικής .Γεννήθηκε στο Σίνες της Πορτογαλίας το 1469 και ήταν απόγονος παλιάς οικογένειας ευγενών .Καθώς από νωρίς διακρίθηκε για της ναυτικές του ικανότητες το 1487ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Ιωάννης Β’ του ανέθεσε εξερευνητική αποστολή που σαν σκοπό της είχε την ανακάλυψη θαλασσιού δρόμου για την Ινδία κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής.

Επιμέλεια από  τον  μαθητή της Β’ Τάξης  Παναγόπουλο Θεμιστοκλή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top