Οκτώβριος : πρόσωπα και γεγονότα
Ο Ντιντερό και η Εγκυκλοπαίδεια
Ο Ντιντερό γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1713 .Μεγάλωσε στην πόλη Λανγκρ στην Γαλλία και ήταν γιός ενός ευκατάστατου σιδερά . Έλαβε μόρφωση σε σχολείο Ιησουιτών και μετά πήγε στο Παρίσι συνεχίζοντας την φοίτηση του. Αργότερα, διέκοψε τις σπουδές του ως Θεολόγος και άρχισε μια νέα ζωή στο Παρίσι, γνωρίζοντας πολλούς διανοούμενους της εποχής του. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την εγκυκλοπαίδεια και την Φιλοσοφία.
Η Γέννηση του Φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε
Ο Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε καταγόταν από μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια και προοριζόταν για την επιστήμη της Θεολογίας. Τελικά έγινε ένας σημαντικός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος. Έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στη θρησκεία, την ηθική, τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες. Οι κεντρικές ιδέες του Νίτσε περιλαμβάνουν το “ θάνατο του θεού” και την ύπαρξη του υπεράνθρωπου. Σπούδασε φιλολογία στη Βόνη και τη Λειψία. Είναι επίσης γνωστός ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλόσοφους. Ο Νίτσε υπήρξε επικριτής των κατεστημένων σκέψεων και τάξεων, ιδιαίτερα, του Χριστιανισμού κατά τον 20ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία εδραιώθηκε η θέση του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους φιλόσοφους.
Φραντς Λιστ , ο βιορτουόζος του πιάνου
Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1811 στο Ράιντινγκ της Ουγγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, συγγραφέας, βιρτουόζος του πιάνου αλλά και δάσκαλος. Φραντς Λιστ επηρέασε σε πολλούς τομείς τη μουσική δημιουργία του 19ου αιώνα. Εντυπωσιασμένος από τους ακροβατισμούς του Παγκανίνι, ο Λιστ έκανε με τη σειρά του τη δεξιοτεχνία σημαντικό στοιχείο της δικής του πιανιστικής τέχνης. Η τεχνική του και το εντυπωσιακό του παρουσιαστικό ξεσήκωναν τα πλήθη, δημιουργώντας κύκλους θαυμαστών σε όλη την Ευρώπη, αφού ο Λιστ περιόδευε συνεχώς από την Ιταλία μέχρι Ιρλανδία και από την Πορτογαλία μέχρι και την Ρωσία. Τα ρεσιτάλ πιάνου Και η θέση του πιανίστα όπως την ξέρουμε σήμερα(δηλ. με το πλάι προς το κοινό)καθιερώθηκαν από τον Λιστ. Ενθάρρυνε και υποστήριζε και του νέους συνθέτες, όπως τον Μπερλιόζ και τον Βάγκνερ, διευθύνοντας ο ίδιος τα μεγάλα έργα τους ( όπως την πρεμιέρα της όπερας «Λόενγκριν» του Βάγκνερ). Στα παρισινά σαλόνια όπου σύχναζε, γνώρισε τους πιο σημαντικούς συγγραφείς, ζωγράφους και μουσικούς της εποχής του. Στις 21 Ιουλίου του 1886 έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση σε συναυλία στο Λουξεμβούργο. Έπειτα επισκέφθηκε όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ του Μπϊρόιτ. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείαςσε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του και τελικά πλεθανε λίγες μέρες μετά την άφιξή του, στις 31 Ιουλίου του 1886.
Θεόφιλος Γκοτιέ ο πρόδρομος του παρνασσισμού
Ο Θεόφιλος Γκωτιέ ήταν Γάλλος ρομαντικός ποιητής, δραματουργός, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και λογοτεχνικός κριτικός. Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1811 στην Γαλλία. Ήταν επίσης ο μυθιστοριογράφος του έργου «Mademoiselle De Maupin »,που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, ενώ αργότερα στράφηκε στη δημοσιογραφία. Η πίστη του στην ανώτατη σημασία της μορφής στην τέχνη, με σκοπό το συναίσθημα και τις ιδέες, ενέπνευσε τους ποιητές που έγιναν γνωστοί αργότερα ως Παρνασσιστές. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 1872.
Επέτειος του Όχι
Την 28η Οκτώβριου του 1940 η τότε Ιταλική κυβέρνηση έστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο μέσω του Ιταλού πρέσβηΓκρατσι , ο όποιος το επέδωσε στονΈλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Με αυτό απαιτούσε την ελεύθερη διέλευσητων Ιταλικών στρατευμάτων από το Αλβανικο μέτωπο προκειμένου να καταλάβει στρατηγικά σημεία της Ελλάδας . Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Ιωάννηςμεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό πρέσβη και απάντησε <<ΟΧΙ Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κείνη την στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό αίσθημα,που υπαγόρευε την άρνηση της υποταγής. Δυο ώρες μετά από αυτό το γεγονός τα ιταλικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ήπειρο.Έτσι ξεκι9νησε ο ελληνοιταλικός πόλεμος και η χώρα έκανε είσοδο στον β παγκόσμιο Πόλεμο . Η ημερομηνία αυτκαθιερώθηκενα εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ωςεπίσημη εθνική εορτή και αργία .
Τζων Λενον… μουσικός θρύλος
Ο Τζων Γουινστον Όνο Λενον , Τζων λενον με συντομία, ήταν άγγλος μουσικός ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles. Εκτός από την ευτυχισμένη μουσική του σταδιοδρομία , διακρίθηκε επίσης ως αναβατής του 20ου αιώνα , υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος εναντία στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική το επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμενους τραγουδοποιούς. Ως μέλος των Beatles τα τραγούδια του αποτέλεσαν αφορμή για την δημιουργία μια παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού, που ονομάστηκε beatlmania. Μετά την διάλυση των beatles ακλούθησε ατομική πορεία στη δισκογραφία. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του ανήκει το τραγούδι Imagine καθώς και το Give Peace a Chance. Δολοφονήθηκε από κάποιον , που θεωρήθηκε οπαδός του , στις 8 Οκτώβριου 1980.
Παγκόσμια Ημέρα Τεχνών κ’ Ελεύθερης Έκφρασης Του Δρόμου
Η Παγκόσμια Ημέρα των τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης ξεκίνησε το 2007 στη Γαλλία με το όνομα rue libre και εκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Οκτώβριου, που συμπίπτει με την αλλαγή της ώρας σε πολλές χώρες του κόσμου. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να εκφραστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Τέχνης στον δημόσιο χώρο και η επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό. Στην Ελλάδα η ημέρα αυτή γιορτάζεται από το 2008, με επίκεντρο την Αθήνα . Θέατρο , τσίρκο , μουσική , χορός κ.α. << κατεβαίνουν >> στο δρόμο , γεμίζοντας για μια ολόκληρη ημέρα με χρώμα και ζωντάνια τους δρόμους της πόλης.
Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
Η 26η Σύνοδος της UNESCO καθιέρωσε την 5η Οκτώβριου ως΄΄ Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού ΄΄ με στόχο να προβάλει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου τη σημασία του έργου , που επιτελούν οι εκπαιδευτικού για την ατομική και συλλογική πρόοδο και ευημερία , καθώς και την πολύτιμη πρόσφορα τους στην παιδιά και τον πολιτισμό . Αποτελεί μια προσπάθεια να τονιστεί ο σημαντικός και πολυδιάστατος ρόλος του εκπαιδευτικού σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης , αλλά και η πρόσφορα του ευρύτερα στην κοινωνία.
Ο «Ακάλυπτος» Αντώνης Καφετζόπουλος
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Οκτωβρίου 1951 ενώ το 1964, ήρθε πρόσφυγας στην Αθήνα Εργάστηκε ως στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας και ως ηχολήπτης μουσικής, ενώ παράλληλα σπούδασε υποκριτική.Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο», έγινε γνωστός από την «Αστροφεγγιά» και «Το μινόρε της αυγής» και την «Παραγγελιά» τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για την ταινία «Άδικος Κόσμος» σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο του Απόστολου Δοξιάδη «17η νύχτα» με θέμα το Θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ.
Ο ξεχωριστός Ματ Ντέιμον
Ο Ματ Ντέιμον γεννημένος στις 8 Οκτωβρίου 1970) είναι Αμερικανός ηθοποιός και σεναριογράφος.Το 1998 κέρδισε μαζί με τον Μπεν Άφλεκ το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και τη Χρυσή σφαίρα καλύτερου σεναρίου για την ταινία Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκενώ ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ και για τη Χρυσή Σφαίρα α” ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Γουίλ Χάντινγκ στην εν λόγω ταινία. Έχει προταθεί επίσης για το Όσκαρ β” ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Ανίκητος καθώς και για τη Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο του στην ταινία Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ
Ο Χάρης κ Πάνος . . . Κατσιμίχας
Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, γεννημένοι στις 14 Οκτωβρίου είναι ίσως οι πιο γνωστοί στην Ελλάδα από τους τραγουδοποιούς πρόκειται για μια γενιά μουσικών που ξεκίνησε απ’ τη δεκαετία του 80’ να παντρεύει τη ροκ με την λαϊκή μουσικήΤο 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Ζεστά Ποτά». Εκτός από τα σουξέ που χάρισε ο δίσκος αυτός στους Κατσιμιχαιους ,σήμανε ένα άνοιγμα και μια αφετηρία για αρκετούς άλλους καλλιτέχνες που ακολούθησαν τα βήματα τους.
Ελευθερία Αρβανιτάκη
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1957 στον Πειραιά και είναι τραγουδίστρια.Η καριέρα της ξεκίνησε το 1979 όταν έγινε μέλος στην Οπισθοδρομική Κομπανία, μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα κέντρα της Αθήνας.Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η ΑγγλίαΑκόμα και σήμερα συνεχίζει να εχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική σκηνή της Ελλάδος.
Επιμέλεια άρθρου από τους μαθητές :ΑΝΤΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ και ΓΕΜΙΝΑΪ ΡΙΖΑ του Β2 τμήματος.
Ο Θάνατος του ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε.
Ο Πόε κατέληξε στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση εξαιτίας αγνώστου αίτιας. Όμως δεν κατάφερε να συνέλθει επαρκώς και δεν ανέφερε τι συνέβη. Όταν ήταν στο νοσοκομείο έλεγε συνεχώς το όνομα Ρέυλοντς. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν “Κύριε βοήθησε με την φτωχή ψύχη μου”. Ο τάφος του στη Βαλτιμόρη είναι αξιοθέατο της περιοχής . Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για την αίτια θανάτου (αλκοολισμός , σύφιλη, δολοφονία, επιληψία, δηλητηρίαση, λύσσα).
Νίκος Εγγονόπουλος, ο πολυπράγμων υπερρεαλιστής
Ο Νίκος Εγγονόπουλος (21 Οκτωβρίου 1907 -31 Οκτωβρίου 1985) ήταν καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, ζωγράφος , σκηνογράφος και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Παρθένη. Γνωρίστηκε με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης και ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο.
Εντίθ Πιάφ :μια ζωή σαν τριαντάφυλλο
Η Εντίθ Ζιοβανά Γκασιόν , που αργότερα θα της έδιναν το επίθετο Πιάφ , γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 19 Δεκεμβρίου του1915. Στα εφηβικά της χρόνια τραγουδούσε σε τσίρκο. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ήταν ήδη διάσημη. Άρρωστη όμως , η Έντιθ έφυγε από τη ζωή πριν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια στις 10 Οκτώβριου του 1963. Έως και σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη φωνή της Γαλλίας και μια από τις πιο συγκλονίστηκες του κόσμου
Η Γέννηση του τενόρου Λουτσιάνο Παβαρότι
Στις 12/10/1935 γεννιέται ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος ήταν ένας Ιταλός τενόρος της όπερας που ασχολήθηκε με τη λαϊκή μουσική. Τελικά κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο εμπορικά επιτυχημένους τενόρους όλων των εποχών. Αφού έκανε πολλές ηχογραφήσεις κι όλος ο κόσμος είδε την λαμπρότητα του τόνου της φωνής του, ο Παβαρότι έγινε γνωστός και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και από τα έργα Tosca και Madama Butterfly. Τελικά πέθανε στις 6/09/2007 από καρκίνο στο πάγκρεας.
Ο κορυφαίος του αμερικανικού Θεάτρου
Ο Άρθουρ Άσερ Μίλερ (17 Οκτώβριου 1915, Νέα Υόρκη 10 Φεβρουαρίου 2005, Κονέκτικατ) ήταν ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς θεατρικούς συγγράφεις. Τα έργα του ασκούσαν κριτική στις Ηνωμένες Πολιτειες ,την κυβέρνηση και τον τρόπο ζωής των κάτοικων της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βιογράφος του, Μάρτιν Γκότφριντ, “σπάνια ένας καλλιτέχνης έχει δεχτεί τόσες πολλές επιθέσεις και συκοφαντίες στην πατρίδα του και ταυτόχρονα έχαιρε βαθιά εκτίμησης σε όλον τον κόσμο ”. Μια από τις τρεις γυναίκες που παντρεύτηκε, ήταν η διάσημη Μαίριλυν Μονρόε.
Αρθούρος Ρεμπώ , ένας ποιητής του συμβολισμού
Ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ γεννήθηκε στη γαλλική αγροτική πόλη Σαρλίβ των Αρδεννών στις 20 Οκτώβριου του 1854 και απεβίωσε στις 10 Νοέμβριου του 1981. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, πάρα το γεγονός πως εγκατέλειψαν οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών . Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν οι ποιητικές συλλογές «Εκλάμψεις» και «Μια Εποχή στην Κόλαση».
Επιμελήθηκαν οι μαθητές του Β2 τμήματος ΑΔΑΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΛΕΡΗΣ
Μια ημέρα για την Τρίτη ηλικία
Η<< Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία>> εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου . Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990,για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους ,αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα ,που αντιμετωπίζουν . Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι ,για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω . Αντιθέτως , οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη ,καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.Αυτού του είδους η συμβουλή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί .
Παγκόσμια ημέρα ζώων
Στις 4 Οκτωβρίου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα ζώα υπό εξαφάνιση , Επιπλέον , η τέταρτη Οκτωβρίου είναι η ημέρα γιορτής προς την μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης , προστάτη των ζώων στην Καθολική Εκκλησία .
Παγκόσμια ημέρα κατά …της θανατικής ποινής
<<Η εσχάτη των ποινών>> , όπως ονομάζεται και αλλιώς η θανατική ποινή είναι η ποινή που επιβάλλεται σε έναν εγκληματία από τις αρχές ενός κράτους και έχει να κάνει με την αφαίρεση της ζωής του .Είναι η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί. Όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μέσα σε αυτά και η χώρα μας , έχουν πλέον καταργήσει τη Θανατική ποινή, όμως συνεχίζει να εφαρμόζεται σε χώρες όπως και οι ΗΠΑ , η Κίνα και πολλά κράτη του μουσουλμανικού κόσμου .Ωστόσο η θανατική ποινή είναι ακραία ,όπως και η δολοφονία ή οποιοδήποτε άλλο σοβαρό αδίκημα κατά της ανθρώπινης ζωής . Έτσι η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της Θανατικής ποινής.
Παγκόσμια ημέρα Ψυχική Υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου , προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τα ψυχικά νοσήματα .Η μέρα αυτή ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1994 με την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας . Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας . Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια <<επιδημία>> ψυχικών διαταραχών , με αποτέλεσμα ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη να ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια.
Διεθνής Μέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών
Η διεθνής αυτή μέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1989 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου . Αυτή η μέρα σχετίζεται με το ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στη φύση, αλλά μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές της συνέπειες . Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται οι αναπτυσσόμενες χώρες σε ανθρώπινο δυναμικό ,αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών .
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβριου ,μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας . Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) με 1.300.000 μέλη παγκοσμίως και στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του αρχιτέκτονα, που είναι κομβικής σημασίας για την αστική ανάπτυξη.
Επιμέλεια από τους μαθητές του τμήματος Β2 Αδαμόπουλο Γεώργιο Αντωνόπουλος Στάθη και Ζαχαρόπουλο Δημήτρη
Το ακριβότερο σπορ στον κόσμο: φόρμουλα 1
Η φόρμουλα 1 είναι πρωτάθλημα αγώνων αυτοκίνητου. Το φόρμουλα αναφέρεται σε ένα σύνολο κανονισμών που πρέπει να τηρούνται από τις ομάδες και τα αυτοκίνητα που λαμβάνουν μέρος σε κάθε αγώνα. Το 1950 διοργανώθηκε στη πίστα του Σιλβερστόουν , το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών και νικητής ήταν ο Τζουσέπε Φαρίνα της Άλφα Ραμέο. Είναι το ακριβότερο σπορ στον κόσμο, τόσο όσον αφορά στις επενδύσεις σε τεχνολογία και οδηγούς, όσο και στα εισιτήρια των θεατών. Συμμετέχουν αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως Φερράρι, Ρενώ, Μαίλαρεν-Μερσεντές, ΒΜW.
Πελέ…ένας θρύλος του ποδοσφαίρου
Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ή αλλιώς Πελέ γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1940 στη Βραζιλία. Θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα. Αγωνίστηκε στη Σάντος του Σάο Πάολο για 17 χρόνια. Ακόμα έχει πετύχει κάτι ακατόρθωτο περνώντας τα 1000 γκολ στην καριέρα του.Έχει επίσης σημαντικές επιτυχίες με την Εθνική Βραζιλίας με την οποία κατέκτησε πολλά παγκόσμια κύπελλα.
Ντράζεν Πέτροβιτς
Ο Ντράζεν Πέτροβιτς ή αλλιώς ο <<Μότσαρτ του μπάσκετ>> γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου το 1964 στην τότε Γιουγκοσλαβία και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους καλαθοσφαιριστές όλων των εποοχών. Από την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με την καλαθοσφαίριση κάνοντας τη διαφορά σε τοπικές ομάδες. Αγωνίστηκε σε μεγάλους ευρωπαΪκούς συλλόγους και στην Αμερική σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 Ιουνίου 1993 ταξιδεύοντας στην Πολωνία.
Εβαντζελίστα Τοριτσέλι
Ο Εβαντζελίστα Τοριτσέλι γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1608 και πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 1647. Ήταν Ιταλός φυσικός και μαθηματικός που έγινε γνωστός για την εφεύρεση του υδραργυρικού βαρομέτρου και την πρώτη μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Εκτός από διάφορες επιστολές, λίγα είναι γνωστά για τις δραστηριότητες του Τοριτσέλι. Μετά το θάνατο του Γαλιλαίου, ο μεγάλος δούκας Φερδινάνδος ο Β’ ζήτησε από τον Τοριτσέλι να πάρει τη θέση του Γαλιλαίου ως μαθηματικός της αυλής και καθηγητής των μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πίζας. Υπό αυτό τον ρόλο έλυσε μερικά από τα μεγάλα μαθηματικά προβλήματα της εποχής, όπως η εύρεση του εμβαδού μιας κυκλοειδούς περιοχής και του κέντρου βάρους. Σχεδίασε επίσης και κατασκεύασε διάφορα τηλεσκόπια και απλά μικροσκόπια. Ο Τοριτσέλι πέθανε στη Φλωρεντία από τυφοειδή πυρετό την 25η Οκτωβρίου 1647.
Ο πρώτος τηλέγραφος… σε λειτουργία
Στην Ελλάδα εισήχθηκε ο ηλεκτρικός τηλέγραφος στις 19 Σεπτεμβρίου του 1859. Η πρώτη τηλεγραφική γραμμή ήταν υποβρύχια μεταξύ Πειραιά και Σύρου. Ταυτόχρονα περίπου κατασκευάστηκαν δύο εναέριες γραμμές Αθηνών-Πειραιώς και Αθηνών-Αιγίου-Πατρών. Τα πρώτα τηλεγραφεία δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, στη Σύρο, στο Αίγιο και στη Πάτρα και τέθηκαν σε λειτουργία από Βαυαρούς υπαλλήλους. Αργότερα, με ένα ταχύτερο σύστημα η Ελλάδα συνδέθηκε με το εξωτερικό.
Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Το οικοδόμημα χτίστηκε στο οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα. Τον Οκτώβριο του 1866 έγινε η θεμελίωση, ενώ το κτήριο ολοκληρώθηκε το 1889, με αρχιτέκτονα τον Ερνέστο Τσίλλερ. Βασιλικά διατάγματα καθορίζουν τον σκοπό και τη λειτουργία του Μουσείου. Στο καινούριο κτήριο της οδού Πατησίων μεταφέρονται αρχαιότητες που μέχρι τότε φυλάσσονταν σε άλλα κτήρια. Με βασιλικό διάταγμα του1888 το << Κεντρικόν Δημόσιον Μουσείον διά τας αρχαιότητα >> ματανομάζεται σε <<Εθνίκο Αρχαιολογικό Μουσείο>>. Ο προσδιορισμός <<Εθνικό>> συνδέεται όχι μόνο με την γεωγραφική προέλευση και την σπουδαιότητα των συλλογών του, αλλά και με την αποστολή του ως θεματοφύλακα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.
Ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών
Η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ένα από τα κύρια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα που σχετίζεται με την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των φοιτητών. Πρόδρομη μορφή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπήρξε το Σχολείον τον Τεχνών που ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου του 1836 (12 Ιανουαρίου 1837με το νέο ημερολόγιο) και περιελάμβανε τρία τμήματα, το Σχολείο Κυριακών και Εορτών, το σχολείο των Βιομηχανικών Τεχνών και το σχολείο των Ωραίων Τεχνών. Το τελευταίο αναβαθμίστηκε το 1843, σε ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών. Τέλος, το 1930 το Σχολείο Καλών Τεχνών αναβαθμίστηκε σε Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, που απαρτίζεται από δύο τμήματα, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και το τμήμα Θεωρητικών Σπουδών.
Ζάππειο
Το Ζάππειο είναι ένα νεοκλασικό κτήριο με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού που βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο. Ήταν το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για Ολυμπιακούς αγώνες. Κατασκευάστηκε με χρήματα του Ευάγγελου Ζάππα και σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Το 1869 η Ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησε 80.000 τ. μ δημόσιας γης και η Βουλή ψήφισε νόμο για την κατασκευή του. Το κτήριο θεμελιώθηκε την 20η Οκτωβρίου 1874. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο την 20 Οκτωβρίου 1888.
Το τραμ… στην Αθήνα
Τα πρώτα τραμ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας το 1882. Ήταν ελαφρά οχήματα τα οποία έλκονταν από τρία άλογα. Στις 30 Οκτωβρίου του 1908 κυκλοφόρησαν τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία επρόκειτο να αντικαταστήσουν σταδιακώς τα ιππήλατα. Τα επόμενα δύο χρόνια, το δίκτυο του τραμ απέκτησε 257 οχήματα -150 κινητήρια και 107 ρυμουλκούμενα μαζί τα παλιά, που επαναχρησιμοποιήθηκαν ως ρυμουλκούμενα.
Ίντιρα Γκάντι
Η Ίντιρα Γκάντι γεννήθηκε στης 19 Νοεμβρίου του 1917 και ήταν η πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ινδίας για τρείς συνεχόμενες θητείες από το 1966 έως το 1977 και με τέταρτη θητεία το 1980 μέχρι την δολοφονία της στις 31 Οκτωβρίου 1984, συνολικά δεκαπέντε χρόνια. Ήταν η πρώτη και μέχρι στιγμής η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας. Το 1999 ψηφίστηκε σε δημοσκόπηση του BBC ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας ανάμεσα σε άλλες γυναικείες προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας και η μητέρα Τερέζα.
Όσκαρ Ουάιλντ
Ο Όσκαρ Ουάιλντ γεννήθηκε στο Δουβλίνο στης 16/10/1854 και ανατράφηκε στους κόλπους μιας προτεσταντικής οικογένειας. Ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, που έζησε στο τέλος της Βικτωριανής Εποχής. Φοίτησε μέχρι τα 9 κατ’ οίκον και μετά στο Portora Royal School. Αποφοίτησε με εξαιρετικό βαθμό από το κολέγιο. Τα επόμενα χρόνια αποτέλεσαν μία ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο σε ότι αφορά το λογοτεχνικό έργο του ‘Οσκαρ Ουάιλντ. Το 1888 εκδόθηκε ένα από τα ποιο γνωστά έργα του. Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλα παραμύθια (The Happy Prince and Other Tales). Το μοναδικό μυθιστόρημα του, <<Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη>>, εκδόθηκε στην τελική του μορφή του το 1891, ενώ από το 1890 είχε παρουσιαστεί στο περιοδικό Lippin-cott’s Magazine. Τελικά απεβίωσε στις 30/11/1900.
Τζων ΛΟΚ
Ο Τζων Λοκ γεννήθηκε 29 Αύγουστου 1632 και πέθανε στις 28 Οκτώβριου του 1704. Ήταν άγγλος φιλόσοφος και ιατρός όποιος θεωρείται ένας από τους πλέον σημαίνοντες στοχαστές του Διαφωτισμού και είναι ευρύτερα γνωστός ως ο Πατέρας του κλασικού . Φιλελευθερισμού. Είχε πει πως <<Αν ένας ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του, τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με Βία. Ο Σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η ίδια η βία.>>
Κώστας Καρυωτάκης
Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1896. Ήταν Έλληνας ποιητής και πεζογράφος. Θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Η ποίησή του διδάσκεται σε αρκετά Πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Για το έργο του έχουν γραφτεί εκατοντάδες εργασίες και βιβλία, πραγματοποιήθηκαν δε δεκάδες ειδικά συνέδρια. Λόγω της εργασίας του πατέρα του, η οικογένειά του αναγκαζόταν να αλλάζει συχνά τόπο διαμονής. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Καλαμάτα, την Αθήνα (1909-1911) και τα Χανιά όπου έμειναν ως το 1913 λόγω των συνεχών μεταθέσεων του πατέρα του. Αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928.
Από τους μαθητές τουΤμήματος Β2 Γυμνασίου Κυπαρισσίας
Εφορακόπουλο Παναγιώτη
Θεοδωρόπουλο Κωνσταντίνο
Βάλοφ Χρήστο
Νιλς Μπορ… Νόμπελ Φυσικής
Ο Νιλς Μπορ γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1885 και ήταν Δανός φυσικός. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και είχε θεμελιώδη συνεισφορά στην κατανόηση της ατομικής δομής και της κβαντικής μηχανικής. Για τη θεωρητική του αυτή εργασία τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1992. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1962 απεβίωσε σε ηλικία 77 χρονών έχοντας προσφέρει πολλά στην πυρηνική φυσική.
Νόμπελ στον Τζον Στάινμπεκτ… με επιφυλάξεις
Ο αμερικάνος συγγραφέας Τζον Στάϊνμπεκτ βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας την 25η Οκτωβρίου 1962. Κάποια μέλη της επιτροπής υποστήριζαν πως δεν υπήρχε εκείνη την χρονιά κάποιος υποψήφιος που να ξεχωρίζει μέσα σε μια προβληματική δεξαμενή υποψήφιων. Παρόλα αυτά η επιτροπή συμφώνησε στην επιλογή του Στάϊνμπεκτ – του οποίου σημαντικότερα έργα είναι << Τα σταφύλια της οργής >> και << Άνθρωποι και ποντίκια >>. Όμως κάποια μέλη είχαν επιφυλάξεις.
Ο Άλφρεντ Νόμπελ και τα σουηδικά βραβεία
Ο Άλφρεντ Νόμπελ γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στη Σουηδία και ήταν χημικός μηχανικός και βιομήχανος. Ήταν μεγάλη η συνεισφορά του στη Χημεία και ιδιαίτερα στα εκρηκτικά υλικά και ίδρυσε εργοστάσιο παρασκευής νιτρογλυκερίνης. Έπειτα από αυτό , ακολούθησαν και άλλες εφευρέσεις που διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη.
Βραβευμένος με πολλά διπλώματα απέκτησε τεράστια περιουσία , την οποία μετά τον θάνατό του διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και για την καθιέρωση των βραβείων Νόμπελ.
Ο Γιώργος Σεφέρης και το ελληνικό Νόμπελ Λογοτεχνίας
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης. Γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης στις 29 Φεβρουαρίου 1900. Στις 24 Οκτωβρίου 1963 η φήμη του Σεφέρη ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Καρπός αυτού , η βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία. Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το ανώτερο , παγκοσμίως , βραβείο πνευματικής προσφοράς. Έως σήμερα , ακολουθούσε μόνο ο Οδυσσέας Ελύτης , το 1979.
Ο Σεφέρης εκδηλώθηκε έντονα εναντίον της δικτατορίας , τόσο γραπτά , όσο και με δημόσιες ρητές δηλώσεις του. Στις 28 Μαρτίου 1969 ο Σεφέρης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια εναντίον της Χούντας στο BBC και γι’ αυτόν τον λόγο τού αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί, τιμή , καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου.
Έρνεστ Ράδερφορντ και το Νόμπελ Χημείας
Ο Έρνεστ Ράδερφορντ , 1ος Βαρώνος Ράδερφορντ του Νέλσον , Μέλος του Τάγματος της Αξίας , Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας ήταν Νεοζηλανδός φυσικός και χημικός . Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1871 και πέθανε στις 19 Οκτωβρίου του 1937 . Ο Ράδερφορντ ανακάλυψε ότι το άτομο έχει συγκεντρωμένο το θετικό φορτίο στο κέντρο του και το αρνητικό περιφερειακά και δημιούργησε το πλανητικό μοντέλο του ατόμου , που διαδέχτηκε το μοντέλο της <<σταφίδας>> του Τόμσον . Το μοντέλο του Ράδερφορντ τροποποιήθηκε αργότερα από τον Νιλς Μπορ (Bohr) , που δημιούργησε το τροχιακό μοντέλο του ατόμου .
Πήρε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1908 για την εργασία του σχετικά με την δομή του ατόμου και ηγήθηκε της πρώτης προσπάθειας διάσπασης του ατόμου το 1918 .
Επιμέλεια από την μαθήτρια της Ά Γυμνασίου Κανελλοπούλου Μαρία
Θεόφιλος Καΐρης,ο ιερωμένος Διαφωτιστής
Ο Θεόφιλος Καρης γεννήθηκε στην Άνδρο στις 19 Οκτωμβρίου 1784 από επιφανή οικογένεια του νησιού.Ήταν από τους πιο φωτισμένους εκπαιδευτίκους της σύγχρονης Ελλάδας,ο μεγαλύτερος ίσως Ελλαδίτης διαφωτιστής,πασίγνωστος στην Ευρώπη,ένα από τα πιο ελεύθερα και ασυμβίβαστα πνεύματα της εποχής του.Διδάσκαλος του γένους,ιερωμένος,μαχητικός αγωνιστής της ανεξαρτησίας του 1821,τρεις φορές τραυματίας της επανάστασης και βουλευτής της πρώτης ελληνικής Βουλής.
Σπυρίδων Μαρινάτος,η αρχαιολογική σκαπάνη της Σαντορίνης
Ο Σπυρίδων Μαρινάτος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς στις 4 Νοεμβρίου του 1901.Το 1921 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου σπούσαζε αρχαιολογία.Διετέλεσε δύο φορές διευθυντής Αρχαιοτήτωνκαι Ιστορικών Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας.Συνολικά είχε οκτώ ανακαλύψεις.Την 1η Οκτωβρίου 1974,ενώ επέβλεπε τις εργασίες στην <<Τριγωνική Πλατεία>> στο Ακρωτηρί της Θήρας,έπεσε και τραυματίστηκε θανάσιμα,αφήνοντας την τελευταία του πνοή στα ερείπια της πόλεως που ανακάλυψε και ανέσκαψε.Σύμφωνα με την επιθυμία του,τάφηκε μέσα στο χώρο της Ανασκαφής στο Ακρωτήρι,στο χώρο του Συγκροτήματος Δ και έμεινε εκεί μέχρι το 2005.Το χρόνο εκείνο η σορός του μεταφέρθηκε κοντά στο φυλάκιο στην κεντρική νότια είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Η Καίτη Χωματά και το νέο κύμα
Η Καίτη Χωματά στις γεννήθηκε 24 Οκτωβρίου 1946.Ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια.Με το τραγούδι ασχολήθηκε σε ηλικία 17 ετών.Εκείνη την εποχή,ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει απο τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρέυμα και έτσι την επέλεξε.Της έδωσε να τραγουδήσει το <<Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι>>,που το 1970 το τραγούδησε στην ταινία <<Σκιές στην άμμο>>.Πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 2010.
Ο σκηνοθέτης που άφησε εποχή
Ο Παντελής Βούλγαρης είναι Έλληνας σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου 1940 στα Πατήσια.Μετά τις σπουδές του στον κινηματογράφο στην Λ.Σταυράκου,εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε πλήθος παραγώγων.Ο Παντελής Βούλγαρης έχει διακριθεί και βραβευθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.Μερικές από τις ταινίες του είναι το <<Άκροπολ>>(1995) καθώς και η τελευταία ταινία <<Ψυχή Βαθιά>>.
Επιμέλεια από τους μαθητές της Β” Τάξης Ελισάβετ Κενάναΐ Δημοσθένης Λιακάκης
Η Δίκη της Νυρεμβέργης – Η νικη της ανθρωπότητας
Απο 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωμβρίου 1946 πραγματοποιήθηκε η Δίκη της Νυρεμβέργης. Πρόκειται για τη δίκη των Γεερμανών ενθικοσοσιαλιστών εγκληματιών πολέμου, που διενεργήθηκε από το συγκροτημένο επί τούτω ομώνυμο Διεθνές Στρατιωτίκο Δικαστήριο , που συνεδρίασε στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης. Οι κατηγορούμενη ήταν 244 μέλη του Ενθικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την πρόθεση των συντελεστών της, ο σκοπός της δίκης δεν ήταν μόνο η απονομή Δικαιοσύνης, αλλά και η ανάδειξη ιστορικής αλήθειας. Απο τους 24 κατηγορούμενος, σε 12 περιπτώσεις επιβλήθηκε η θανατική ποίνη με απαγχονικαταδικάστηκαν ως εγκληματικές οργανώσεις
Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου … σώζει την ελληνίκη επανάσταση
Η Ναυμαχία έγινε στις 20 Οκτωμβρίου 1827 μταξύ του τουρκουαιγυπτιακού στόλου και μοιρών της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, στον όρμο του Ναβαρίνου (Πύλου). Η ναυμαχία αυτή αποτελεί ορόσημο στην εεξελιξη της ελληνικής επανάστασης από την άποψη ότι ήταν η αρχή της ενεργιτικής παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων υπέρ των Ελλήνων. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου έδειξε ότι η λύση του λληνικού ζητήματος βρισκόταν πια προς το τέλος της και προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις στα ευρωπαίκα κράτη. Η Γαλλία και η Ρωσία τη δέχτηκαν με ενθουσιασμό, η Αγγλία τη χαρακτήρησε ως <<άτυχο επεισόδιο>>, ενώ στην Αυστρία δεν έκρυψαν τη μεγάλη δυσαρεσκεία τους. Παρ΄ όλα αυτά το ελληνικό ζήτημα ειχε μπει στην τελευταία φάση της επίλυσης του.
Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους
Η Θεσσαλονίκη πέρασε στα χέρια των Οθψμανών το 1430 και μετά από περίπου πέντε αιώνες είχε την ευκαιρία να φύγει από τα δεσμά των Τούρκων. Συγκεκριμένα το 1912 με την έναρξη του Α” Βαλκανικού πολέμου και έχοντας η Ελλάδα συμμάχους τη Σερβία και τη Βουλγαρία απελευθέρωσε πολλές πολεις της Μκεδονίας. Ο δίαδοχος Κωνσταντίνος ήταν αρχηγός του στρατού που κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη και έθεσε κάποιους όρους στους Τούρκους. Οι όροι ήταν να παραδώσουν τον στρατό τους αφοπλισμένο, αλλά οι αξιωματικοί τους θα έφεραν τα ξίφη τους και θα μεταφέρονταν στις πατρίδες τους με έξοδα του ελληνίκου κράτους. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα στις 26 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει ελληνική.
Επιμέλεια από την μαθήτρια της Β ‘ Τάξης Λαμπροπούλου Εύη
νασίου
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.