«ΕΛΕΝΗ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ στο θέατρο «Θυμέλη»

Στις 4 Απριλίου 2017, οι μαθητές της Γ” τάξης του Γυμνασίου μας επισκέφτηκαν το θέατρο “Θυμέλη”, θεατροστην πλατεία Αμερικής.  Η επίσκεψη αυτή έγινε με αφορμή τον ενθουσιασμό των μαθητών για το μάθημα της Ελένης του Ευριπίδη. Με τη συγκατάθεση και την βοήθεια των καθηγητών μας, είχαμε την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε τη δραματική παράσταση της τραγικής ιστορίας της Ελένης.

Η παράσταση ξεκίνησε με την Ελένη, να εξιστορεί τα πάθη και τα δεινά, που υπέστη εξαιτίας της ομορφιάς της και των Θεών. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο Τεύκρος, ο οποίος την ενημερώνει για τον Τρωικό πόλεμο, για τον άντρα της Μενέλαο, καθώς και για την οικογένειά της και την γνώμη των Ελλήνων γι” αυτήν. Μετά από αρκετή ώρα θλίψης και σύγχυσης για όλα εκείνα που έμαθε και μετά την παρέμβαση του χορού, η Ελένη αποφασίζει να συμβουλευτεί την Θεονόη, μάντισσα και αδελφή του Θεοκλύμενου, ο οποίος είναι βαθιά ερωτευμένος με την Ελένη και βασιλιάς του παλατιού.  Η Θεονόη τη διαβεβαιώνει πως ο άντρας της είναι ζωντανός, καθησυχάζοντας το πένθος της. Κατά την διάρκεια αυτής της συνομιλίας Ελένης και Θεονόης, στο κατώφλι του παλατιού εμφανίζεται ο Μενέλαος ρακένδυτος και δίνοντας την εντύπωση ναυαγού. Πληροφορείται την παρουσία της Ελένης στο παλάτι και έπειτα από λίγη ώρα τα δύο πρόσωπα συναντιούνται. Όταν επιτέλους πραγματοποιήθηκε η αναγνώριση και από τις δύο πλευρές, ξεκίνησε η εύρεση και εφαρμογή του σχεδίου διαφυγής τους από την Αίγυπτο. Προσπάθησαν να ξεγελάσουν τονελενη Θεοκλύμενο και έπειτα καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για το ταξίδι τους.  Τέλος, μετά την επιτυχημένη διαφυγή και σωτηρία τους, ο Θεοκλύμενος πληροφορείται ότι είχε πέσει θύμα απάτης και ότι ο Μενέλαος και η Ελένη έχουν διαφύγει.

            Η παράσταση αυτή άφησε πολλές και διαφορετικές εντυπώσεις στους μαθητές της Γ” τάξης που την παρακολούθησαν. Ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο, καθώς κανένας από εμάς δεν είχε ξαναβιώσει μία τέτοια εμπειρία. Ήταν κάτι πρωτότυπο κι πρωτόγνωρο και σας συνιστούμε να την παρακολουθήσετε κι εσείς.

Ελένη Σκαρπέτη- Ιωάννα Λιάρου

Σχολιάστε

Top