Τα παιδιά λένε «ΌΧΙ» στον πόλεμο, από τον Φώτη Παντόπουλο

Τον Φεβρουάριο του 2022 ξεκίνησε ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι πολίτες της Ουκρανίας υποφέρουν. Πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους, γιατί εκεί δεν είναι ασφαλείς ή δεν έχουν τροφή και στέγη. Παιδιά φοβισμένα, αντί να πηγαίνουν σχολείο, κρύβονται στα καταφύγια. Πατεράδες μένουν να πολεμήσουν και αποχωρίζονται με δάκρυα στα μάτια γυναίκες και παιδιά.

Πριν λίγα χρόνια είχαμε τον πόλεμο στη Συρία. Κι εκεί πόνος, φόβος, καταστροφή. Και παλιότερα πόλεμος αλλού, σε κάποιο άλλο σημείο της Γης. Σταματάει ένας πόλεμος κι αρχίζει ένας άλλος. Κανένα παιδί δεν μπορεί να καταλάβει την αιτία των πολέμων. Αναρωτιόμαστε γιατί γίνονται, αφού όλοι, ακόμα κι εμείς που είμαστε μικροί, αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο δυστυχία και πόνο φέρνουν στους λαούς.

Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ η λύση στις διαφωνίες. Όταν εμείς μαλώνουμε με τους φίλους μας, εσείς οι μεγάλοι μάς λέτε να λύνουμε τις διαφορές μας με διάλογο  και να τα ξαναβρίσκουμε. Γιατί, λοιπόν, δεν κάνετε το ίδιο; Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν πρέπει να συνεχιστεί. Το ζητάνε, το φωνάζουν, το ΑΠΑΙΤΟΥΝ όλα τα παιδιά του κόσμου. Τα παιδιά της Ουκρανίας, τα παιδιά της Ρωσίας, τα παιδιά της Ελλάδας. Όλα τα παιδιά. Γιατί δεν τα ρωτάτε; Όλα λένε «όχι» στον πόλεμο. Όλα λένε «ναι» στην ειρήνη. Ακούστε μας επιτέλους!

 Τ” όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη.

Τ” όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη.
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ” τα δέντρα
είναι η ειρήνη.

Γιάννης Ρίτσος

* Την εικόνα του πολέμου ζωγράφισε η Ιωάννα Τρουπή  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης