Επίσκεψη στον ελαιώνα

Την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, η τάξη μας (Δ’)  μαζί με την Ε’ τάξη του σχολείου, επισκέφθηκε έναν ελαιώνα, που βρίσκεται στη γειτονιά. Εκεί, μας υποδέχτηκαν οι δυο ιδιοκτήτες – καλλιεργητές, οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει και μας έδωσαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες, για τις ελιές και την καλλιέργειά τους.

Στο κτήμα υπάρχουν σαράντα δέντρα ελιάς, διαφόρων ποικιλιών: Χαλκιδικής, Κορωνέικη, Προδρόμου, Μεγαρίτικη. Τα περισσότερα δέντρα είναι δεκαέξι ετών, αλλά υπάρχουν κι άλλα, που φτάνουν τα τριάντα χρόνια! Τα δέντρα αυτά έδωσαν καρπό αφού έγιναν τριών χρόνων. Από τότε, παράγουν ελιές κάθε χρόνο.

Σχεδόν όλες τις ελιές, τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο, για την παραγωγή λαδιού και λίγες κρατούν για φαγητό (βρώσιμες ελιές). Στην περιοχή μας οι ελαιοπαραγωγοί μαζεύουν τις ελιές με το χέρι, αφού στρώσουν κάτω από τα δέντρα μεγάλα πανιά, για να μην πέσουν αυτές στο χώμα. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας στρώνουν μεγάλα δίχτυα στο έδαφος από την αρχή του φθινοπώρου, ώστε οι ελιές, ωριμάζοντας, να πέφτουν μόνες από τα δέντρα. Στο τέλος, τις μαζεύουν από τα δίχτυα.

Το δέντρο της ελιάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Μόνο κλάδεμα και ίσως κι ένα ράντισμα, για να μην έρθει ο Δάκος, ένα έντομο ,που τρυπάει τον καρπό. Οι ελιές του κτήματος αυτού είναι βιολογικές, δηλαδή δεν έχουν ραντιστεί καθόλου.

Κάθε ποικιλία ελιάς, παράγει διαφορετική ποσότητα λαδιού: Από 10 κιλά ελιές Χαλκιδικής  βγαίνει μόνο ένα κιλό λάδι, από 7 κιλά Μεγαρίτικη  βγαίνει 1 κιλό λάδι και από 3,5 κιλά Κορωνέικη ελιά βγαίνει 1 κιλό λάδι!

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που έχει χαμηλή οξύτητα. Την οξύτητα την μετράνε στο ελαιοτριβείο. Αν είναι μικρότερη από 1, τότε το ελαιόλαδο είναι πολύ καλό! Και το αγουρέλαιο είναι πολύ ωραίο, αλλά θα πρέπει να το αφήσουμε πολλούς μήνες σε δοχεία, για να «καθίσει» και μετά να το φάμε.

Μάθαμε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα από τον ιδιοκτήτη του ελαιώνα, αλλά χαρήκαμε περισσότερο, όταν μαζέψαμε και οι ίδιοι ελιές από τα δέντρα! Αυτό ήταν πολύ διασκεδαστικό! Φεύγοντας, πήραμε κι ένα κλαδί γεμάτο ελιές για την τάξη μας!

Ήταν πολύ ωραία επίσκεψη! Ευχαριστούμε πολύ τους ελαιοπαραγωγούς για την εμπειρία αυτή!

 

Οι μαθητές της Δ’ τάξης20151110_115145

Σχολιάστε

Top