ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Άλλες ονομασίες: Φλεβάρης. Κουτσοφλέβαρος, Κοντός, Κουτσός, Κούντουρος, Κλαδευτής

Ο  Φεβρουάριος είναι ο 2ος μήνας του έτους, με διάρκεια 28 ημέρες για τα κοινά έτη και 29 για τα δίσεκτα. Αρχικά ήταν ο 12ος και τελευταίος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου.

Γύρω στο 153 π. Χ., όταν ο Ιανουάριος έγινε ο 1ος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου, ο Φεβρουάριος καθιερώθηκε ως 2ος, θέση που κατέχει και σήμερα.

Με την ημερολογιακή μεταρρύθμιση του Ιουλίου Καίσαρα το 45 π. Χ. ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες τα κοινά έτη και 30 ημέρες τα δίσεκτα.

Όμως το 4 π.Χ. ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε από το  Φεβρουάριο μία ημέρα και την πρόσθεσε στον Αύγουστο, που ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό februare που σημαίνει «εξαγνίζω», λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη τότε κι από τις οποίες προέρχονται οι μεταγενέστερες γιορτές των Απόκρεω και οι εκδηλώσεις του Καρνάβαλου.

Για  να δικαιολογηθούν οι λιγότερες ημέρες του Φεβρουαρίου σε σχέση με τους άλλους μήνες είναι γνωστή η λαϊκή παράδοση ότι ο Μάρτιος δανείστηκε από το Φεβρουάριο τις τρεις τελευταίες ημέρες του, τις πιο χειμωνιάτικες για να τιμωρήσει τη γριά τσοπάνισσα των βουνών που καυχήθηκε ότι τελειώνοντας ο Μάρτιος δεν μπόρεσε να της κάνει κακό.

Η 29η ημέρα του κάθε τέσσερα χρόνια κάνει όλο το χρόνο «δύστυχο» με όλα τα δεισιδαιμονικά επακόλουθα που επέφερε η παρανόηση αυτή.

Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος δημιουργεί κι ένα πνεύμα αισιοδοξίας ως τελευταίος μήνας του χειμώνα…

Σχολιάστε

Top