Γιορτή του Πολυτεχνείου
Η τάξη μας, η ΣΤ΄ Δημοτικού, οργάνωσε μια γιορτή προς τιμήν των ηρώων του Πολυτεχνείου. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας και όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι αυτή.
Στη γιορτή τα παιδιά αφηγήθηκαν, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν και συμμετείχαν σε θεατρικό έργο με θέμα το Πολυτεχνείο. Επίσης αναφέρθηκαν στο χρονικό του Πολυτεχνείου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε με την μορφή διαφανειών.
Η γιορτή αυτή έγινε για να τιμήσουμε τον αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας.
Πριν σαράντα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1973, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών πραγματοποίησαν κατάληψη της Σχολής τους.
Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησαν εξέγερση κατά της Χούντας.
Μετά από εννέα μήνες, στις 14 Νοεμβρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου προχωρούν και αυτοί σε κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μαθητές και εργάτες ώσπου η απλή κατάληψη μετατράπηκε σε λαϊκή οργή ενάντια στο καθεστώς της Χούντας.
Οι φοιτητές έκαναν δικό τους ραδιοσταθμό και μέσω αυτού καλούσαν τον ελληνικό λαό να τους συμπαρασταθεί και να τους βοηθήσει.
Ζητούσαν τρόφιμα και φάρμακα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου είχαν κρεμάσει πανό στα οποία έγραφαν διάφορα συνθήματα όπως:
<<ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ>>
<<ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ>>
<<ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑ>>
Σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα του Πολυτεχνείου φώναζαν τα συνθήματα αυτά και έδειχναν αποφασισμένοι να ζήσουν πλέον ελεύθεροι.
Η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει την εξέγερση αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον.
Οι φοιτητές μοίραζαν στους δρόμους χειρόγραφες προκηρύξεις και παρότρυναν τον λαό να αντισταθεί στην τυραννία που ζούσε μέχρι τότε.
Από παντού ακουγόταν το σύνθημα:
<<ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ>>
Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στρατός και αστυνομία είχαν συνταχθεί σε θέση μάχης έξω από το Πολυτεχνείο.
Στις τρεις τα ξημερώματα ένα τανκ, έπεσε με ορμή πάνω στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου.
Η πύλη γκρεμίστηκε και πολλοί φοιτητές σκοτώθηκαν.
Μετά την είσοδο του τανκ αστυνομικοί και στρατός μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Μέσα στο προαύλιο άρχισαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές. Οι αστυνομικοί χτυπούσαν αλύπητα τους φοιτητές ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθούσε να σωθεί.
Μετά από μερικούς μήνες η Χούντα <<έπεσε>>.
Κάθε χρόνο τιμούμε τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα και συγκινούμαστε όταν ακούμε το Χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ να ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.
Ραφαηλία – Γεωργία Βασιλειάδου
Μαθήτρια ΣΤ΄ Δημοτικού
11ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.