Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΩ

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΩ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

4520736_orig

Το 1816 ο Γάλλος εφευρέτης Νισεφόρ Νιεπς άρχισε να πειραματίζεται με τη φωτοευαισθησία διαφόρων ουσιών .Αυτή η έρευνα τον οδήγησε στην πρώτη γνωστή φωτογραφία [1826-27] , που απεικονίζει ένα στρωμένο τραπέζι. Το1895, οι αδερφοί Λυμιέρ ανακάλυψαν τον κινηματογράφο, ένα μηχάνημα που μπορούσε να αποτυπώσει σε φιλμ διαδοχικές εικόνες κίνησης και μετά να τις προβάλλει, με τη σειρά , σε μια οθόνη . Η ψευδαίσθηση ήταν τόσο τέλεια ,που οι πρώτοι θεατές κοψοχολιάστηκαν.

Σήμερα δεν μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πως ήταν η ζωή χωρίς εικόνες και φωτογραφίες.

Νιώθω πανευτυχής που έχουμε όλα αυτά σήμερα , γιατί μας διασκεδάζουν και μας προσφέρουν συντροφιά , χαρά και γνώση

Ποντίδης Χρήστος, Δ΄Τάξη

«Η εφεύρεση που μου έκανε εντύπωση»

 

κατάλογος

Εφεύρεση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

 

Ο μηχανικός ιππότης του Da Vinci ανακαλύφθηκε μόλις το 1957 από τον Carlo Pedretti, κρυμμένος ανάμεσα στα αμέτρητα σχέδια του μεγάλου αυτού εφευρέτη. Σχεδιασμένος το 1495, αναφέρθηκε η ύπαρξη του το 1974 στον κώδικα της Μαδρίτης (Codex Madrid), συνταγμένος από τον Ladislao Reti, αλλά δεν έγινε απόπειρα ανακατασκευής του.

Το 1996, ο Mark Rosheim δημοσίευσε μια ανεξάρτητη μελέτη του ρομπότ, την οποία και ακολούθησε μια συνεργασία ανακατασκευής με το ινστιτούτο της Φλωρεντίας και το μουσείο ιστορίας και επιστημών. Ωστόσο, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο σε φυσικές διαστάσεις κατασκευάστηκε μόλις το 2002 από τον Rosheim, στα πλαίσια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ του BBC.

Το 2007 ο Mario Taddei έκανε μια καινούργια έρευνα στα χειρόγραφα του Da Vinci βρίσκοντας αρκετά δεδομένα για να κατασκευάσει ένα μοντέλο ποιο πιστό στα αυθεντικά σχέδια. Αυτό το ρομπότ είχε σχεδιαστεί μόνο για αμυντικούς σκοπούς και οι κινήσεις του ήταν αρκετά περιορισμένες μιας και τα χέρια κινούνταν μόνο δεξιά και αριστερά. Αυτό το ανακατασκευασμένο αντίγραφο εκτίθεται σε διάφορες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και η έρευνα του Tadei δημοσιεύτηκε στο βιβλίο «Leonardo Da Vinci’s Robots».

Γιαλαμπούκης Γιώργος, Δ΄Τάξη

Σχολιάστε

Top