Το ηλιακό μας σύστημα

Το ηλιακό μας σύστημα αναπαριστά τον Ήλιο (τον αστέρα), τους 8 πλανήτες (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας), τους σχεδόν 168 δορυφόρους τους, την ζώνη αστεροειδών, πλήθος μετεωριτών, κομητών και 5 νάνους πλανήτες (Πλούτωνας, Haumea, Έριδα, Makemake και Δήμητρα ή Ceres).

 εικ 1

Ο Ήλιος, το αστέρι του ηλιακού μας συστήματος, είναι μια πυρακτωμένη σφαίρα που εκπέμπει φως και θερμότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης,  περιέχει υδρογόνο και λίγο ήλιο. Ο Ήλιος έχει ηλικία περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια και λένε πως θα ζήσει άλλα 5 δισεκατομμύρια χρόνια.εικ 2

Η Γη είναι ο τρίτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης και τα 7/10 της είναι γαλάζιο. Επίσης, περιέχει άζωτο και λίγο οξυγόνο. Η απόσταση της Γης και του Ήλιου είναι περίπου 150 εκατομμύρια χμ. Η Γη έχει ηλικία περίπου 4,6 εκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες νομίζουν πως είναι ένας από τους πιο αρχαιότερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

εικ 3

Πριν γεννηθεί το ηλιακό μας σύστημα, στη θέση του υπήρχε ένα μεγάλο ηλιακό νεφέλωμα υδρογόνου (solar nebula). Η έκρηξη ενός κοντινού αστέρα (supernova) δημιούργησε κύματα αστρικού ανέμου στον περιβάλλοντα χώρο του αρχικού νέφους το οποίο ξεκίνησε να περιστρέφεται και να θερμαίνεται. Τα γειτονικά στο κέντρο του σημεία περιστρέφονταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι τα μακρινά και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς σώματος. Σταδιακά, αυτός ο δίσκος δημιούργησε το σημερινό ηλιακό μας σύστημα.

εικ 4

Ένα σημαντικό στοιχείο του ηλιακού μας συστήματος είναι πως όλοι οι πλανήτες αυτοπεριστρέφονται με φορά αντίθετη με αυτή των δεικτών του ρολογιού (αριστερόστροφα), εκτός της Αφροδίτης και του Ουρανού που περιστρέφονται δεξιόστροφα. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης και ο γρηγορότερος. Αυτοπεριστρέφεται σε περίπου 10 ώρες και η βαρύτητα του είναι 2,5 φορές ισχυρότερη από αυτήν της Γης. Επίσης, το ηφαίστειο Όλυμπος είναι το ψηλότερο όρος (27 χμ) στο ηλιακό μας σύστημα και βρίσκεται στον Άρη. Ο Ποσειδώνας είναι ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο ψυχρότερος (-220ο C). Η Γη είναι ο μεγαλύτερος από τους εσωτερικούς πλανήτες ενώ οι εξωτερικοί πλανήτες, αντίθετα με τους εσωτερικούς, έχουν συστήματα δακτυλίων που αποτελούνται από πέτρα, πάγο και σκόνη. Τέλος, ο κοντινότερος αστέρας στο ηλιακό μας σύστημα είναι ο εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) και απέχει περίπου 4,22 έτη φωτός (40 τρισεκατομμύρια χμ).

 

Θ.Γ. ΣΤ2 Σχ. Έτος 2019-2020

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης