Λήψη απόφασης

Απόφαση: η διαδικασία επιλογής μιας κατεύθυνσης δραστηριοτήτων ανάμεσα σε άλλες κατευθύνσεις. Η επιλογή αυτή γίνεται με βάση τις αξίες, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας, τις ανάγκες μας, τις διάφορες συνθήκες που επικρατούν σε μια χρονική περίοδο κτλ. Επιλογή σημαίνει απόφαση.

Πολλοί παράγοντες είναι εκείνοι που επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης απόφασης. Οι πιο πολλοί σχετίζονται με τον εαυτό μας (π.χ. οι αξίες, οι προσδοκίες, τα ενδιαφέροντα μας, η συναισθηματική μας κατάσταση την ώρα της απόφασης κ.ά.) και με το κοινωνικό περιβάλλον (με τις προοπτικές που προσφέρει, τη δυνατότητα πρόσβασης σε πηγές πληροφόρησης, τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε).

Κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης και πριν καταλήξουμε σε κάποια απόφαση, καλό είναι ξεκινώντας από τις επιθυμίες μας να σταθμίζουμε πολύ προσεκτικά τις πραγματικές συνθήκες που ισχύουν σε σχέση με την απόφαση αυτή, τα εμπόδια, τις δυσκολίες. Αυτά είναι στοιχεία που συλλέγουμε μέσα από την πληροφόρηση.

Ο άνθρωπος έχει την ελευθερία να αποφασίζει, όμως η απόφαση συνεπάγεται ότι καθένας αναλαμβάνει και την ευθύνη της απόφασης του. Αυτό μας βοηθά να ωριμάζουμε και να γινόμαστε όλο και περισσότερο ανεξάρτητοι.

Μια καλή απόφαση προϋποθέτει ότι έχουμε εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις και είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε και καταστάσεις που δεν είχαμε προβλέψει.

Μια απόφαση έχει μεγαλύτερη αξία, όταν την υλοποιούμε. Μια καλή απόφαση είναι πάντα προσωπική.

………………..

Δείτε την παρακάτω δραστηριότητα

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η Ελένη θέλει να αγοράσει ένα δώρο για τα γενέθλια της φίλης της. Πριν αποφασίσει κάνει μια σειρά από σκέψεις που θα την οδηγήσουν στην τελική απόφαση. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση της Ελένης και γράψτε προτάσεις που θα δείχνουν πως αποφάσισε ποιο δώρο θα αγοράσει. ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ρήματα : αναρωτιέμαι, σκέφτομαι, ερευνώ, ρωτώ, φαντάζομαι, ψάχνω, συμβουλεύομαι, διαλέγω, αξιολογώ, υπολογίζω, επηρεάζομαι, αποφασίζω, κλπ )

…………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………….

Αυτός δεν είναι παρά ένας πρόχειρος σχεδιασμός για τη λήψη μιας απόφασης

ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ο Νίκος είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου. Ο πατέρας του είναι επιπλοποιός και θα ήθελε ο Νίκος να σπουδάσει σε ΙΕΚ μια ειδικότητα κοντινή στο αντικείμενο της δουλειάς του. Η μητέρα του θέλει ο Νίκος να γίνει γιατρός. Ο Νίκος έχει καλές επιδόσεις στα μαθηματικά και στην έκθεση. Μαθαίνει ξένες γλώσσες. Ασχολείται πολύ με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χόμπυ του είναι τα γκράφιτι. Σκέφτεται να κάνει το χόμπυ του επάγγελμα αφού πρώτα σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών . Συζητείστε την περίπτωση του Νίκου και φανταστείτε ποια μπορεί να είναι η τελική του απόφαση

…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………

Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τον Νίκο στην απόφασή του;

…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………