Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Εργαζομένων

28 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Εργαζομένων

«Σταματήστε την πανδημία: η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία μπορούν να σώσουν ζωές».
Αυτό είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΑΥ για το 2020. Υπεύθυνη για τον συντονισμό της εκδήλωσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου είναι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Περισσότερο από ποτέ, η φετινή διεθνής ημέρα πρέπει να προβάλει εντονότερα τη σημασία της καθιέρωσης ασφαλών πρακτικών στους χώρους εργασίας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υπηρεσίες επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας (ΕΑΥ).
Η τριμερής συμμετοχή, ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου του EU-OSHA και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αποτελούν το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της ΕΑΥ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης που διανύουμε σήμερα αλλά και μακροπρόθεσμα, και για να είμαστε προετοιμασμένοι για την ανάκαμψη στο μέλλον.
Όλοι πλήττονται από την παγκόσμια πανδημία COVID 19 και από την κρίση που έχει προκληθεί, ωστόσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε το σύνθημα «Σταματήστε την πανδημία στην εργασία» για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Εργαζομένων για το 2020, που εορτάζεται επίσης στις 28 Απριλίου, με σκοπό τη στήριξη όλων των εργαζομένων αλλά και στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι, τραυματίστηκαν ή επλήγησαν με άλλο τρόπο από την εργασία τους.
Η πανδημία Coronavirus έχει σοβαρές επιπτώσεις στο χώρο εργασίας, στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις. Ο Νάπο – ο ήρωας των εκπαιδευτικών βίντεο για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας θέλει να βοηθήσει.

Επικεντρώνεται σε έναν κοινό κίνδυνο – μόλυνση από τα χέρια – και δείχνει σε τυπικό «στιλ Napo» πώς μπορεί να εξαπλωθεί η μόλυνση και πώς μπορεί να μειωθεί ο αντίκτυπος .