Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, μικροί και μεγάλοι γιορτάζουμε χαρούμενοι τα Κούλουμα κι ο ουρανός γεμίζει με όμορφους, πολύχρωμους χαρταετούς. Ποια είναι, όμως, η ιστορία του χαρταετού και ποια η σημασία του πετάγματός του;
Το όνομα «χαρταετός» ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Στη Γερμανία λέγεται «ντράχεν» που σημαίνει δράκος, στην Ιαπωνία «τάκο» που σημαίνει χταπόδι, στο Μεξικό «παραλότε» που σημαίνει πεταλούδα, στην Αγγλία «κάιτ» που είναι το όνομα ενός πουλιού.
Πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή. Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα 2.000 χρόνια πριν. Ο μύθος αναφέρει ότι ένας Κινέζος αγρότης είχε δέσει το καπέλο που φορούσε με ένα κομμάτι σπάγκου, για να μην το παίρνει ο αέρας, ενώ έκανε τις δουλειές του. Όμως μια μέρα με πολλά μποφόρ, το καπέλο έφυγε από το κεφάλι του και άρχισε την «πτήση», ενώ ο αγρότης το ακολουθούσε κρατώντας τον σπάγκο. Οι Κινέζοι έφτιαχναν χαρταετούς από μπαμπού, μετάξι και χαρτί αργότερα και τον χρησιμοποιούσαν, για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Από την Κίνα οι χαρταετοί ταξίδεψαν στην Κορέα και στην Ιαπωνία και εμπλουτίστηκαν με περισσότερα σχέδια. Γύρω στο 1.400μ.Χ. οι Ευρωπαίοι εξερευνητές έφεραν τους χαρταετούς στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων χρησιμοποιήθηκαν ως συσκευές παρατήρησης.
Αλλά και στην ελληνική αρχαιότητα ο χαρταετός δεν ήταν άγνωστος. Αναφέρεται ότι ο μηχανικός Αρχύτας από τον Τάραντα (440-360π.Χ.) τον χρησιμοποίησε για τις μελέτες του, ενώ υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.
Σύμφωνα με τις αρχαίες θεωρίες το πέταγμα του χαρταετού υποδηλώνει την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής. Ως χριστιανική θεώρηση, το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στον ουρανό και με αυτόν τον τρόπο έρχεται πιο κοντά στον Θεό.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Είναι μία ημέρα πολύ σημαντική για τους χριστιανούς, καθώς σηματοδοτεί το τέλος των Αποκριών, που ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα, και την έναρξη της σωματικής και πνευματικής κάθαρσης του κάθε χριστιανού μέσω της νηστείας. Είναι μία κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από τις ημερομηνίες του Πάσχα και πέφτει πάντοτε 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα.
πηγές: www.news247.gr, www.noupou.gr, www.e-gortynia.gr, el.wikipedia.org
Βασίλης Α., Γιάννης Ν., Ιωάννα Κ. & Μάριος