Σαν σήμερα – 17η Νοεμβρίου

Σαν σήμερα 17η Νοεμβρίου[2694]

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη στυγνή Δικτατορία των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967. Αφετηρία του αγώνα αυτού ήταν η πρώτη συγκέντρωση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στις 14 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου. Επτά μέρες μετά τα πρώτα γεγονότα οι φοιτητές της Νομικής Σχολής στην Αθήνα κατέλαβαν το κτίριο φωνάζοντας συνθήματα απαγορευμένα για εκείνη την περίοδο όπως «Δημοκρατία «, » Κάτω η Χούντα » και » Ζήτω η Ελευθερία «.

Μετά από διάστημα αρκετών μηνών στις 16 Νοεμβρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου τελούν τη σχολή υπό κατάληψη. Αυτή τη φορά  θέλησαν να “ξυπνήσουν” όλο τον ελληνικό λαό, θέλησαν να μάθουν  για αυτό τον αγώνα όλοι οι σπουδαστές  του κόσμου. Έτσι λοιπόν, πολύγραφοι δούλευαν μέρα,νύχτα και ένας παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός ακουγόταν πια σε όλα τα σπίτια των Ελλήνων.

Όσο η ώρα περνούσε η αστυνομία δεν μπορούσε να  σταματήσει  τον  κόσμο που τώρα είχε βγει στους δρόμους. Ως το βράδυ οι αρχές είχαν αποφασίσει πως μόνο ο στρατός μπορούσε να καταλάβει το Πολυτεχνείο. Μετά την απόφαση αυτή τρία τανκς ξεκίνησαν από το Γουδί προς το κέντρο της Αθήνας. Τα δυο οχήματα περικύκλωσαν το Ίδρυμα έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία  πιθανή  έξοδος ενώ το τελευταίο παρατάχθηκε απέναντι από την κεντρική πύλη. Στης 3 τα ξημερώματα της 17η Νοεμβρίου το τανκ εισέβαλλε στο Πολυτεχνείο  παρασέρνοντας μαζί του και μια κοπέλα η οποία σκαρφάλωσε στην πύλη κρατώντας μια ελληνική σημαία.

Φοιτητές προσπαθούσαν να ξεφύγουν καθώς τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, μυστικές ομάδες και όργανα της ΕΣΑ. Κάποιοι κατάφεραν να βρουν άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γενική ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Εκείνη την νύχτα έγιναν σύμφωνα με δηλώσεις 340 συλλήψεις αλλά βάση με πληροφορίες που ήρθαν αργότερα  στο φως  πιάστηκαν 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν στους 34. Ωστόσο, τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Αυτή ήταν η αρχή για να τελειώσει μια μελανή περίοδος  και το δημοκρατικό πολίτευμα να επιστρέψει στη χώρα μας.

Μετά την άνοδο της δημοκρατίας η εξέγερση του Πολυτεχνείου γιορτάζεται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα και μαζί της τιμούμε τους ανθρώπους που έπεσαν για την ελευθερία και για να αφήσουν σε εμάς ένα καλύτερο κόσμο.

Λέξεις : Σοφία Ψυχούλα