
Σε αρκετούς ανθρώπους αρέσουν οι λουκουμάδες. Κάποιοι προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη συνταγή, για τραγανούς και ωραίους λουκουμάδες. Σήμερα λοιπόν θα σας πω μια συνταγή για λουκουμάδες από τον αγαπημένο μας Άκη Πετρετζίκη.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :
250 ml νερό
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 φέτα λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
Για τους λουκουμάδες :
280 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
9 γρ. ξηρή μαγιά
1 κ.σ. μέλι
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
50 γρ. κορν φλάουρ
ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα :
σουσάμι
κανέλα
μέλι
Εκτέλεση :
Βάζουμε μια κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Αν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία που πρέπει να είναι 160° C.
Ετοιμάζουμε και ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού. Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων.
Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες μας θα τους τηγανίσουμε δύο φορές.
Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία βάζουμε το χέρι μας στο μπολ με τη ζύμη, παίρνουμε ζύμη με το χέρι μας και αρχίζουμε να την κλείνουμε μέσα στο χέρι μας. Αυτή ξεκινά να ξεχειλίζει ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα. Έχουμε το κουταλάκι στο άλλο χέρι και με αυτό παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνουμε να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα.
Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι. Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό.
«Κόβουμε» λοιπόν μικρά λουκουμαδάκια τα αφήνουμε να πέσουν μέσα στο λάδι και όταν έχουμε κάνει αρκετά με μια τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε και τους αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη.
Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι. (Θα βγουν περίπου 30-35 λουκουμάδες.)
Τους αφήνουμε στο πιάτο μέχρι λίγα λεπτά. Τότε ζεσταίνουμε ξανά το λάδι και τους τηγανίζουμε μία φορά ακόμα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να γίνουν τραγανοί.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και τους πετάμε στο κρύο σιρόπι. Εκεί τραβάνε όσο χρειάζονται.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σπόρους σουσαμιού.