Όλοι μαζί στη σχολική ζωή (Γ τάξη)

Υπεύθ. Εκπαιδ :  Ντέλλα Ελένη – Καϊάφα Σοφία

Τάξη :  Γ

Στην τάξη μας φέτος πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας εργαστήριο δεξιοτήτων, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, με τίτλο «Όλοι μαζί στη σχολική ζωή».

   Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να αναπτύξουμε τις δεξιότητες του αλληλοσεβασμού , της αλληλοκατανόησης, της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ μας, μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

  1. Με ένα παιχνίδι γνωριμίας ξεκινήσαμε, κατασκευάζοντας το κάθε παιδί το αστεράκι του , με το όνομά του, τη φωτογραφία του και τα αγαπημένα του (παιχνίδια, φαγητά, τραγούδια, κ.α.)
  2. Επίσης κατασκευάσαμε το δέντρο της τάξης μας με αυτά που μας αρέσουν και αυτά που δεν μας αρέσουν, γραμμένα στα φύλλα του δέντρου.
  3. Υπογράψαμε το συμβόλαιο της τάξης μας , με δέκα κανόνες που πρέπει να τους τηρούμε καθημερινά.
  4. Ύστερα ανακατέψαμε τη σούπα της φιλίας , με όλα τα συστατικά της, που ρίξαμε στην κατσαρόλα και την αφήσαμε να μαγειρευτεί και να σιγοβράζει.
  5. Είδαμε πολλά βίντεο στον προτζέκτορα με θέμα την φιλία, αλλά και είπαμε τραγούδια της φιλίας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
  6. Αναφερθήκαμε στο bullying ( εκφοβισμό) στο σχολικό περιβάλλον, μέσα από την εικόνα ενός ζωγράφου και το διακρίναμε από το απλό πείραγμα (πλάκα).
  7. Μιλήσαμε για την επικοινωνία μεταξύ μας, μέσα από ένα παιχνίδι – ζωγραφιά ανά δυο παιδιά και τα κατάφεραν όλες οι ομάδες να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους.
  8. Παίξαμε το παιχνίδι «το λέω ή το σκέφτομαι» και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας με προτάσεις, που μπορούμε να λέμε στους συμμαθητές , χωρίς να τους στενοχωρούμε ή να τους προσβάλλουμε και προτάσεις που δεν πρέπει να τις λέμε ακόμα κι αν τις σκεφτόμαστε.
  9. Τελειώσαμε με τον μύθο «Δυο κατσίκες σ’ ένα γεφύρι», και παροιμίες σχετικές με τις συγκρούσεις και τα αποτελέσματά τους.

Τέλος συμπληρώσαμε ένα φύλλο αξιολόγησης του προγράμματος , που φάνηκε ότι όλα τα παιδιά το χάρηκαν και έμαθαν αρκετά πράγματα για τη σχολική ζωή και πώς να συμπεριφέρονται.

 

                                       Οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης

                                       Οι εκπαιδευτικοί Ντέλλα Ελένη και Καϊάφα Σοφία

 

IMG 20211013 120551  IMG 20211013 204021
IMG 20211112 130650  IMG 20211129 094514