Ζώα προς εξαφάνιση (Γ τάξη)

Στο μάθημα της Γλώσσας μιλήσαμε για κάποια από τα ζώα της χώρας μας , που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αναφερθήκαμε στη θαλάσσια χελώνα Καρέττα-Καρέττα, στη μεσογειακή φώκια, το δελφίνι και τον φυσητήρα (ένα είδος φάλαινας).

Όλα αυτά τα ζώα ζουν στις ελληνικές θάλασσες, είναι μεγαλόσωμα και βοηθούν το θαλάσσιο περιβάλλον να κρατάει την ισορροπία του.

Δυστυχώς όμως κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από πολλές  απειλές: τη θαλάσσια ρύπανση (πλαστικά , σκουπίδια, πετρελαιοκηλίδες) ,τα δίχτυα των ψαράδων που τα παγιδεύουν, από το υπερβολικό ψάρεμα  που έχει σαν αποτέλεσμα να μην βρίσκουν τροφή,την ηχορύπανση από τα πλοία και τις υποθαλάσσιες  εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου  και από τους ανθρώπους που πετάνε τα σκουπίδια στις παραλίες και τις ακτές.

ΒΙΝΤΕΟ: Δελφίνι πιάστηκε στα… δίχτυα και οι ψαράδες το έσωσαν | Cretapost.gr

Ευτυχώς υπάρχει ελπίδα γι’ αυτά τα όμορφα και γοητευτικά ζώα, καθώς  προστατεύονται από κάποιους οργανισμούς όπως η WWF, η Mom, η Natura 2000 και άλλοι.

  Φροντίζουν να ζουν προστατευμένα μακριά από τους κινδύνους σε κάποιους χώρους , όπως το το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου για να γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες Καρέττα-Καρέττα, το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και το νησί της Γυάρου στις Κυκλάδες, όπου οι φώκιες μονάχους-μονάχους βγαίνουν να γεννήσουν τα μικρά, να τα μεγαλώσουν και να ηλιαστούν.

   Όσο για τα δελφίνια και τους φυσητήρες  φροντίζουν  για την παρατήρηση και την καταμέτρησή τους, ελέγχουν το θαλάσσιο περιβάλλον που ζουν από τις διάφορες απειλές και τα περιθάλπτουν όταν τραυματίζονται ή αρρωσταίνουν.

                                                                                                        Γ΄τάξη