Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ισότητας των Φύλων μιλήσαμε για τον αγώνα πολλών γυναικών σε κάποιες χώρες για ισότητα και δικαιοσύνη, για γυναίκες που στερούνται ελευθερίας, εκπαίδευσης, ισονομίας και δικαιωμάτων. Αναφερθήκαμε σε σπουδαίες γυναίκες όλων των εποχών που με το πείσμα και τον αγώνα τους διεκδίκησαν ίση μεταχείριση με τους άνδρες, αλλά και κατάφεραν σπουδαία επιτεύγματα στις επιστήμες και τις τέχνες.
Εστιάσαμε ιδιαίτερα στη ζωή και το έργο της Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον αγώνα της για πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των κοριτσιών στον κόσμο.
«Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι μία νεαρή κοπέλα από τo Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της.
Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής.
Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.»
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%
BB%CE%AC%CE%BB%CE%B1_%CE%93%CE%B9%
CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%86%CE%
Συνδέσαμε την Παγκόσμια Μέρα της γυναίκας με το Στόχο 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ισότητα των Φύλων και μιλήσαμε για τις έμφυλες ανισότητες.
Τέλος με την εφαρμογή https://www.toonytool.com/ κατασκευάσαμε τις δικές μας κάρτες για την Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας.
Συμφωνούμε όλοι και όλες και δηλώνουμε:
Όλοι οι άνθρωποι είναι ΙΣΟΙ και
πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια και τις ίδιες ελευθερίες !!!
Δείτε τις κάρτες μας παρακάτω:
Το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήσαμε:
1. Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο
2. Το Μαγικό Μολύβι της Μαλάλα – Παιδικό Παραμύθι – Ελληνική Αφήγηση
3. Malala Yousafzai, Activist | Biography
4. 8 Μαρτίου 2020 – Διεθνής Ημέρα Γυναικών. Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ.
5. Τα παιδιά εξηγούν την έμφυλη ισότητα