«Κάθε χρόνο, περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού διαρρέουν στο περιβάλλον – αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 90 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030 με τις τρέχουσες τροχιές. Το πλαστικό βλάπτει τα φυσικά οικοσυστήματα, συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, επηρεάζει τις παράκτιες βιομηχανίες και βλάπτει την ανθρώπινη υγεία. Χρειάζεται επειγόντως να σταματήσουμε τη ροή της πλαστικής ρύπανσης.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2024, αντιπροσωπείες από σχεδόν 200 χώρες σε όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας για να οριστικοποιήσουν μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά. Αυτό είναι το αποκορύφωμα δύο ετών διαπραγματεύσεων για την ανάπτυξη μιας ιστορικής παγκόσμιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.
Προκειμένου η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά να εκπληρώσει τον ζωτικό της ρόλο στην καθοδήγηση συντονισμένης δράσης για τον τερματισμό της κρίσης των πλαστικών και την προστασία της υγείας, των ωκεανών και του μέλλοντός μας, πρέπει να περιλαμβάνει τολμηρά, παγκοσμίως νομικά δεσμευτικά μέτρα. Αυτά τα μέτρα πρέπει να καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής των πλαστικών, να δίνουν προτεραιότητα στα μέτρα περιορισμού και να διευκολύνουν τη δίκαιη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία και ένα υγιές μέλλον.
Έχεις πλαστικό στο αίμα σου;
Στην πιο πρόσφατη έρευνά μας, το 77% των δειγμάτων αίματος που εξετάσαμε ήταν θετικά για πλαστικό.
Αν και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας, δεν φαίνεται να είναι κάτι καλό.
Ακόμη χειρότερα, η παραγωγή πλαστικών πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Όσο περισσότερο πλαστικό στον κόσμο μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή μας σε αυτό.»
«Μικροπλαστικά ανιχνεύτηκαν και στα υπόγεια νερά της Αττικής στην πρώτη καταγραφή που έγινε στον ελληνικό χώρο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο πολυτιμότερος πόρος του πλανήτη, πέρα από την κατασπατάληση που υφίσταται, ρυπαίνεται επικίνδυνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ανθρώπων και ζώων.
Η κατάρριψη του τελευταίου προπυργίου για καθαρό νερό έγινε μέσα από την έρευνα που διεξήχθη από τη Σχολή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Περράκη, και από το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Παπανικολάου.
Σήμερα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα υπόγεια νερά σε μεγάλα βάθη είναι προστατευμένα. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, αφού εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε γεωτρήσεις με βάθος άνω των 50 μέτρων. Έτσι, είναι προφανές ότι τα μικροπλαστικά «μεταναστεύουν» και σε μεγάλα βάθη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των υπόγειων νερών, που αποτελούν και την κύρια υδρευτική πηγή.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στα άρθρα
- Μικροπλαστικά σε νερά γεωτρήσεων εντός της Αττικής
- Τα μικροπλαστικά έχουν ταξιδέψει ακόμη και σε ακατοίκητες βραχονησίδες»: Η Α. Μήλιου εκπέμπει «SOS» https://www.cnn.gr/perivallon/story/449049/ta-mikroplastika-exoun-taksidepsei-akomi-kai-se-akatoikites-vraxonisides-i-a-miliou-ekpempei-sos
Τα παιδιά της Ε΄2 τάξης πήραμε μέρος στην Παγκόσμια Εκστρατεία Plastic Clever Schools (Σχολεία ενάντια στη χρήση Πλαστικού μιας Χρήσης). Η εκστρατεία διήρκησε 2 εβδομάδες τον Νοέμβριο, συμμετείχαν σ΄ αυτήν πάνω από 1250 σχολεία και 21.000 μαθητές/τριες, σε 27 χώρες στην Ευρώπη. https://plasticcleverschools.co.uk/
Έτσι στο πλαίσιο της συμμετοχής μας:
- Ενημερωθήκαμε για τη ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης και τα μικροπλαστικά χρησιμοποιώντας το υλικό της Εκστρατείας Plastic Clener Schools
- Συλλέξαμε στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των πλαστικών στις τάξεις, τους διαδρόμους, το κυλικείο, τα γραφεία των εκπαιδευτικών και του διευθυντή του σχολείου
- Δημιουργήσαμε αφίσες κατά της πλαστικής ρύπανσης (με ζωγραφική και κολάζ), τις οποίες τοποθέτησαν στο διάδρομο του σχολείου για ενημέρωση/ευαισθητοποίηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και
- Διοργανώσαμε, ως ενεργοί πολίτες, καθαρισμό του προαυλίου του σχολείου από σκουπίδια- τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν πλαστικά.
Δυστυχώς από τη μελέτη των στοιχείων που συλλέξαμε είναι φανερό ότι η μεγαλύτερη χρήση πλαστικού που γίνεται από τα παιδιά του σχολείου είναι αυτή των πλαστικών μπουκαλιών νερού μιας χρήσης.
Αν αυτή τη μικρή συνήθεια μπορούσαμε όλοι και όλες να αλλάξουμε, αν αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης για νερό, χρησιμοποιούσαμε μεταλλικό θερμός πολλαπλών χρήσεων , τότε σίγουρα θα μπορούσαμε να περιορίσουμε:
- τη χρήση του πλαστικού, το οποίο θα ήταν ωφέλιμο για τον πλανήτη και
- την κατανάλωση μικροπλαστικού, το οποίο είναι ωφέλιμο για την υγεία και την οικιακή οικονομία μας.
Χρήσιμα βίντεο ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης:
- Πλαστικό, η διαδρομή, ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης https://youtu.be/qFs9hw3vIU0
- Για όλα φταίει το πλαστικό https://youtu.be/Xp3T07IbMjo
- Το ταξίδι του πλαστικού, WWF Greece https://youtu.be/bDGXVx7sf3g
- Νικήστε τη ρύπανση από πλαστικά, Εuronews (στα ελληνικά) https://youtu.be/oDbfwSotlXg
- Πόσο πλαστικό καταναλώνουμε; HuffPost Greece https://youtu.be/rBAzPKMrKQM
- «Ρύπανση από πλαστικά! Μας ενδιαφέρει;» Παρουσίαση με αφήγηση, ΚΠΕ Ελευθερίου – Κορδελιού https://youtu.be/-xuVHJ_uSAo