Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη του Φαγητού – 29 Σεπτεμβρίου

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Σεπ• 29•21

“Ξέρεις ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου;

Πάνω από το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι. Κάποια από αυτά χαλάνε κατά τη μεταφορά, ενώ μεγάλες ποσότητες πετάνε και οι καταναλωτές. Η σπατάλη και τα απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν περίπου το 8,2 % των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.” ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού- Βερτίσκου

«Το ήξερες ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως 1,3 δισεκ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια; Μαζί με την τροφή, πετάμε στα σκουπίδια και όλη την ενέργεια, τη γη και το νερό που χρειάστηκαν για να παραχθεί.» WWF HELLAS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων, σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε, μαγειρεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό μας, για έναν ζωντανό πλανήτη, που εξασφαλίζει τροφή σε όλους!

IMG_20210930_091712 - Copy

Στην τάξη μας μιλήσαμε για τη σπατάλη της τροφής και τι αυτό σημαίνει για την οικονομία του σπιτιού μας, την υγεία μας, τη διατήρηση των παγκόσμιων ενεργειακών πόρων αλλά και το οικολογικό μας αποτύπωμα σε σχέση με τις τροφές που καταναλώνουμε, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα, είδος, συσκευασία, ρύπους μεταφοράς, δίκαιης αγοραπωλησίας και άλλα.

IMG_20210929_125138 - Copy

 

  • Αφορμή στάθηκε η μελέτη και καταγραφή  με φύλλο εργασίας  των απορριμμάτων του σχολείου μας από δυο κάδους που βρίσκονται στο προαύλιο.

Σπατάλη-Φαγητού

Τα αποτελέσματα της καταγραφής ήταν απογοητευτικά γιατί βρέθηκαν πολλά φαγώσιμα άθικτα με ανέγγιχτη τη συσκευασία τους, άλλα ελάχιστα χρησιμοποιημένα και μισοφαγωμένα.

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στη σπατάλη φαγητού και τις χώρες που αντίθετα με εμάς οι κάτοικοί τους πεινάνε.

  • Χρησιμοποιήσαμε το Σχέδιο Μαθήματος για την Τροφή από το World Largest Lesson (σε συνεργασία με τη  Unicef και UNESCO) «Κάθε πιάτο λέει μια ιστορία».
  • Παρατηρήσαμε και συζητήσαμε  την αφίσα του μαθήματος «Τι υπάρχει στο πιάτο μου; Σταμάτα και σκέψου τους παγκόσμιους Στόχους»
  • Συμπληρώσαμε το φύλλο δραστηριότητας «Κάθε πιάτο λέει μια ιστορία».

IMG_20210929_133300IMG_20210929_133130

IMG_20210929_133146Α

 

  • Δώσαμε την υπόσχεσή μας σε σχέση με τις τροφές και τους Παγκόσμιους Στόχους, αφού βρήκαμε η σπατάλη των τροφίμων με ποιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει σχέση. Οι Στόχοι αυτοί είναι:

1. Μηδενική Πείνα

2. Μηδενική Φτώχεια

3. Καλή Υγεία και Ευημερία

9. Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή

13. Δράση για το Κλίμα

14. Ζωή στο Νερό

15. Ζωή στη Στεριά

gr-goal-1

  • Κατόπιν απαντήσαμε στις ερωτήσεις:
  • Πόσα στοιχεία στο πιάτο σου περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη;
  • Σε πόσες πλαστικές συσκευασίες ήταν τοποθετημένα τα συστατικά του γεύματός σου;
  • Πόσο φαγητό από το πιάτο σου πέταξες; (Συνήθως πόση ποσότητα από το γεύμα σου πετάς καθημερινά;)
  • Πόσα στοιχεία από το πιάτο σου προέρχονται από τη χώρα σου;
  • Ήταν δίκαιη η μεταχείριση των ανθρώπων που έφεραν το φαγητό από τη φάρμα στο πιάτο σου;

 

  • Με βάση τις οδηγίες του φύλλου δραστηριοτήτων βαθμολογήσαμε τις απαντήσεις μας σε σχέση με τους Παγκόσμιους Στόχους που αρχικά βρήκαμε ότι έχουν σχέση με το θέμα της σπατάλης τροφίμων.
  • Σκεφτήκαμε προτάσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων:
  1. Να φτιάχνουμε λίστα με τα ψώνια και να προσπαθούμε να την τηρούμε.
  2. Να προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων.
  3. Να ελέγχουμε αν τα χρήματά μας φτάνουν για τα ψώνια της βδομάδας, ώστε να μην κάνουμε ανώφελες σπατάλες.
  4. Να ελέγχουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας ώστε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση για να διατηρήσουν τα τρόφιμά μας καλά.
  5. Να μην πετάμε φαγητό: Βάζουμε στην κατάψυξη ότι περισσεύει και το τρώμε άλλη μέρα ή το δίνουμε σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή ταΐζουμε τα αδέσποτα της  γειτονιάς.
  6. Αν έχουμε φαγητό που έχει λήξει μπορούμε να το ρίχνουμε στους καφέ κάδους του Δήμου για κομποστοποίηση-λίπασμα ή να φτιάχνουμε δικό μας κομπόστ για να το βάλουμε στα φυτά μας. foodwaste_factsheet_wwf
  • Τέλος παρακολουθήσαμε την παρουσίαση «Το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής» από το πρόγραμμα Erasmus+  «e-co-foot, E-co-logical Footprint Training – digital resources for online and offline education» που έγινε με τη συνεργασία εταίρου για την Ελλάδα  ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων.

ecofoot _Διατροφή_ Παρουσίαση _Ηλικιακή Ομάδα1

IMG_20211001_124516 - Copy

Παίξαμε, συζητήσαμε  προβληματιστήκαμε και για άλλη μια φορά καταλάβαμε πώς είμαστε πολίτες του Κόσμου που υπεύθυνα οφείλουμε  να καταναλώνουμε για να ζούμε κι εμείς καλά, αλλά και όλος ο πλανήτης.

Σχολιάστε

Top