Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στην τάξη σε διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Ίριδα Σαμαρτζή για να γιορτάσουμε μαζί με άλλα 168 σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του βιβλίου «Ο Ραφτάκος Των Λέξεων».
Μαγευτήκαμε από την ανάγνωση της ιστορίας από τον ίδιο τον συγγραφέα και και ξετρελαθήκαμε από τη δεύτερη αφήγηση μιας ιστορίας που συνοδευόταν από εικόνες τις οποίες δημιουργούσε συγχρόνως ο συγγραφέας με ένα κομμάτι κόκκινο χαρτόνι που με μαεστρία δίπλωνε και ξαναδίπλωνε, άνοιγε κι έκλεινε και μας παρέσερνε σε φανταστικούς κόσμους. (Τι υπέροχη η τέχνη της χαρτοδιπλωτικής-origami!)
Στη συνέχεια η εικονογράφος μας έδειξε πώς να φτιάχνουμε τα μαγικά ρούχα Αι Βασίλη και πάνω στην κάπα του να γράφουμε ¨ζεστές» λέξεις για «ζεστά» συναισθήματα. Και χωρίς πολλή χρονοτριβή να γίνονται αόρατα σε μια στιγμή.
Στο βιβλίο του Α. Παπαθεοδούλου, ¨Ο Ραφτάκος Των Λέξεων» διαβάσαμε και για ανθρώπους που ζουν στις πόλεις, σε γρήγορους ρυθμούς, δεν πάνε πια σε μικρά τοπικά καταστήματα για τα ψώνια τους, όπως στο μαγαζί του Ραφτάκου, αλλά ψωνίζουν πολλά πράγματα από υπερκαταστήματα, που γρήγορα τα βαριούνται, τα πετούν και αμέσως αγοράζουν καινούρια.
Έτσι αυτό το κομμάτι της ιστορίας ήταν και για μας μια αφορμή για να μιλήσουμε για τη Γρήγορη Μόδα (Fast Fashion) που κάνει κακό στην οικονομία μας, αλλά και στον πλανήτη, καθώς για να παραχθεί τόσο βαμβάκι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού, όπως χρειάζεται και για την παραγωγή των ρούχων στα εργοστάσια. Εκτός του νερού όμως, χρειάζεται πολλή ενέργεια και εξάγεται γι΄αυτόν τον λόγο πολύ διοξείδιο του άνθρακα, όπως εξάγεται και κατά την επεξεργασία των ρούχων (πλυντήρια), κατά τη μεταφορά τους, τις περισσότερες φορές σε υπερατλαντικά ταξίδια, αλλά και τέλος κατά τη ρίψη τους σε χωματερές.
Η Κυκλική οικονομία που δεν έχει στόχο την παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη, αλλά πώς να εξοικονομηθούν πόροι και κα έχουμε λιγότερη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον είναι η λύση που μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη και να μετριάσει την κλιματική αστάθεια.
Γι΄αυτό είναι σημαντικό να μαθαίνουμε για τη μείωση των αγορών νέων προϊόντων, για την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων, την επιδιόρθωση, την αγορά τοπικών προϊόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή το εργαστήριο «Green Club: Κυκλική οικονομία ως παιχνίδι και δημιουργία» από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την δωρεάν, ανοιχτή πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και μαθητές, με δραστηριότητες και διδακτικό υλικό για την κυκλική οικονομία https://greenclub.world/el/ (που παρακολούθησε η εκπαιδευτικός της τάξης), αποφασίσαμε να φτιάξουμε χειροποίητους αργαλειούς και σε αυτούς να υφάνουμε τα δικά μας δημιουργήματα με ό,τι υλικά μπορούσαμε να βρούμε από τα σπίτια μας: μεταχειρισμένα κορδόνια, παλιά υφάσματα, κορδέλες από συσκευασίες δώρων και νήματα από πλαστικές ΄σακούλες που κόψαμε με μαεστρία. Φτιάξαμε έτσι νήμα με το οποίο υφάναμε στον αργαλειό, μετατρέποντας το πλαστικό σε ένα πολύτιμο υλικό! https://greenclub.world/el/workshops/weaving-with-plastic-bags
Η δραστηριότητα αυτή θα μας φανεί στο μέλλον χρήσιμη, όταν θα μιλήσουμε για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στη Νέα Ιωνία, ασχολήθηκαν με την υφαντουργία, έφτιαξαν νήματα και δημιούργησαν τα πολύ διάσημα χαλιά τους που ήταν γνωστά σε όλο τον κόσμο.
Επίσης θα επιστρέψουμε στον αργαλειό, όταν σε λίγο καιρό θα μιλήσουμε για την Πηνελόπη, το υφαντό της και την προσμονή του Οδυσσέα.
Προς το παρόν κάνουμε εξάσκηση με τους χειροποίητους αργαλειούς μας και μπορεί, πού ξέρετε, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να καταφέρουμε να πλέξουμε μια μεγάλη κουβέρτα που θα σκεπάσει όλα τα πλάσματα του πλανήτη που έχουν ανάγκη να νιώσουν θαλπωρή και νιάσιμο
μειώνοντας το ανθρακικό μας αποτύπωνα με χειροποίητες κατασκευές από επαναχρησιμοποιημένα πράγματα.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο με την παραπάνω δραστηριότητα εδώ: https://youtu.be/6yOGMYKp9T4