Η ανάγκη των ανθρώπων για ειρήνη είναι παγκόσμια και διαρκής. Ήδη από την αρχαιότητα, μέσα από μύθους και ιστορίες μαθαίνουμε γι΄ αυτήν την ανάγκη. Στην Ιλιάδα που φέτος διδασκόμαστε στην Γ΄τάξη υπάρχει ένα απόσπασμα του Ομήρου που περιγράφει τη νέα ασπίδα του Αχιλλέα, μετά το θάνατο του φίλου του Πάτροκλου από τους Τρώες, μια ασπίδα που κατασκεύασε ο Ήφαιστος και σε αυτήν απεικονίζονται θλιβερές στιγμές του πολέμου και καθημερινές χαρούμενες στιγμές της ειρήνης.
Ο ποιητής με αυτήν την αφορμή θέλει να τονίσει σε όλους/όλες τη σημασία της ειρήνης, της αγάπης, της ευημερίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.
Ο συμβολισμός της ασπίδας του Αχιλλέα
Ο Ήφαιστος έφτιαξε μία μεγάλη και στρογγυλή ασπίδα, η οποία αποτελείται από πέντε κυκλικές ζώνες, που σχηματίζουν πέντε ομόκεντρους κύκλους, φιλοτεχνημένες με πολλές περίτεχνες παραστάσεις με στοιχεία από όλο το σύμπαν.
• Στο Πρώτο Κύκλο σχεδίασε τη γη, τη θάλασσα, τον ήλιο, το φεγγάρι και όλα τ’ άστρα με τους αστερισμούς που υπάρχουν στον ουρανό. Δηλαδή το σύμπαν.
• Στον Δεύτερο Κύκλο σχεδίασε δύο πόλεις θνητών ανθρώπων, μια ειρηνική στην οποία παριστά χαρούμενες σκηνές με γάμο ανθρώπων, συμπόσια, νύφες, γαμήλια τραγούδια, χορευτές και κιθάρες αλλά και μία δίκη ανθρωποκτονίας και μια εμπόλεμη όπου απεικονίζονται όλα όσα μπορούν να συμβούν στον πόλεμο.
• Στον Τρίτο Κύκλο περιγράφεται ο αγροτικός βίος κατά την άνοιξη, το θέρος και το φθινόπωρο. Οι αγρότες φαίνονται να είναι ευχαριστημένοι από την εργασία τους και γι΄αυτό παρουσιάζεται μια θυσία προς τους θεούς και το συμπόσιο που ακολουθεί με χορό και μουσική.
• Στον Τέταρτο κύκλο ο Όμηρος παριστά τον ποιμενικό βίο και ένα χορό αποτελούμενο από νέες και νέους που διασκεδάζουν υπό μουσική.
• Στον Πέμπτο Εξωτερικό Κύκλο απεικονίζεται ο Ωκεανός ο οποίος αγκαλιάζει τη γη.
Μετά το πέρας του ανάλογου μαθήματος στην Ιστορία «Ο θάνατος του Πατρόκλου», αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε ατομικά την ασπίδα του Αχιλλέα. Στη συνέχεια φτιάξαμε χωρισμένοι/ες σε δύο ομάδες την ασπίδα της ειρήνης και την ασπίδα του πολέμου. Τέλος σχεδιάσαμε δυο αφίσες με το ίδιο θέμα.
Στο μάθημα της Γλώσσας με αφορμή την ενότητα «Ιστορίες του Χειμώνα- Κάτω από το χιόνι -Γράφουμε χαϊκού» δημιουργήσαμε χαϊκού με θέμα την ειρήνη και τον πόλεμο.
Στο πλαίσιο της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και με αφορμή την εκπαιδευτική μας επίσκεψη σε θέατρο, μιλήσαμε για τη ζωή της Άλκης Ζέη και για το περιεχόμενο του βιβλίου της «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου».
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση της συγγραφέως έχει ανακηρύξει το 2023 «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη»
Το έργο «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» ξεκινάει από τις 28 Οκτωβρίου του 1940, που κήρυξαν στην Ελλάδα οι Ιταλοί τον πόλεμο, κι αργότερα και οι Γερμανοί, ως τις 12 Οκτωβρίου του 1944., την ημέρα απελευθέρωσης. Περιγράφει την καθημερινότητα των ανθρώπων, την δυστυχία, τον θάνατο και τον πόλεμο , αλλά και την αισιοδοξία, την αγάπη για ζωή και ειρήνη.
Για να εμβαθύνουμε στο έργο και να καταλάβουμε καλύτερα τις συνθήκες και τους χαρακτήρες κάναμε δύο δραστηριότητες.*
Α) Η καρέκλα των σκέψεων του Πέτρου για τον πόλεμο-Αυτοσχεδιασμός
Στην πρώτη δραστηριότητα ένα παιδί αναπαριστά τον Πέτρο, ο οποίος με το που ξυπνάει μαθαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται στον πόλεμο. Κάθεται αμίλητος σε μια καρέκλα, όπου μπορούν όλοι οι συμμαθητές/τριες του να τον βλέπουν. Ταυτόχρονα, 3-4 παιδιά στέκονται όρθια γύρω του και αναπαριστούν τις πρώτες σκέψεις που του έρχονται στο μυαλό με το που ακούει για πόλεμο, εκφέροντάς τις δυνατά.
Β) Φτιάχνουμε το περίγραμμα του Πέτρου
Στη δεύτερη δραστηριότητα ένα παιδί ξαπλώνει πάνω σε χαρτί του μέτρου και οι υπόλοιποι/ες φτιάχνουμε το περίγραμμά του με μαρκαδόρο. Αυτός είναι ο Πέτρος. Μέσα στο περίγραμμα γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε για τον ήρωα και έξω από αυτό ό,τι θα θέλαμε να μάθουμε σε μορφή ερωτήσεων.
*Οι δραστηριότητες είναι έμπνευσης εκπαιδευτικού από κοντινό σχολείο.
Λίγες μέρες μετά παρακολουθήσαμε την εξαιρετική παράσταση ¨Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Το έργο τα 2 προηγούμενα χρόνια παίχτηκε στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και τώρα (2022-23) παίζεται στο θέατρο Βασιλάκου-Μαριάνας Τόλη.
Συνειδητοποιήσαμε έτσι πόση είναι η ανάγκη όλων των ανθρώπων για ειρήνη, από την αρχή της γέννησης των κοινωνιών ως σήμερα.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πώς είναι ένας από τους 17 Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σκοπός θα λέγαμε και προϋπόθεση, καθώς ακόμα και σήμερα πολλοί λαοί βρίσκονται σε πόλεμο.
Για τον Στόχο 16: «Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί» μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον ιστότοπο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για Ελλάδα και Κύπρο: https://unric.org/el/%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%83-16-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%ce%bf/