Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στη Θεματική: Ζω καλύτερα – Ευ Ζην ( Υποθεματική: Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη) ασχοληθήκαμε με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Safe Water Sports, εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘΑ, το οποίο αφορά την εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια στο νερό (κολυμβητήρια), την παραλία, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ και τις άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.
Στη χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 339 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος. Προτεραιότητα όλων είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών να ξεκινήσει από τις πολύ μικρές ηλικίες.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Safe Water Sports έχει δημιουργήσει μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες / εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και νέους ηλικίας από 5 έως 16 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε έναν από τους ακόλουθους συνδέσμους:
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:
http://e-learning.safewatersports.gr/el/static/educational_program
ΒΙΝΤΕΟ: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για ηλικίες 9+
https://drive.google.com/open?id=18NEO32e-hIQ3pBdaods7hozgTB8x6gfT
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: «Το νερό είναι χαρά»
https://drive.google.com/open?id=1_0kk90Eng5Ul3yXdUCRm-9d6L0cs-ylY
ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2024/03/NEO-EKPAIDEYTIKO-PROGRAMA_L.pdf
Στην τάξη κάναμε τις προτεινόμενες εργασίες σε φύλλα εργασίας και διαδικτυακά.
Δημιουργήσαμε αφίσες με θέμα την ασφάλεια στη θάλασσα και την προστασία της.
Στο τέλος του προγράμματος επισκεφτήκαμε δωρεάν τον εκπαιδευτικό χώρο του Safe Water Sports, ενημερωθήκαμε και παίξαμε on line ομαδικά παιχνίδια γνώσεων και συνεργασίας.
Συνδυάσαμε το θέμα της ασφάλειας στη θάλασσα με τη ζωή και ασφάλεια άλλων πλασμάτων που ζουν στη θάλασσα , όπως της χελώνας καρέτα-καρέτα.
Για το λόγο αυτό επισκεφτήκαμε τον χώρο περίθαλψης και προστασίας της χελώνας καρέτα-καρέτα και τον ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. https://archelon.gr/
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολείται με τη Διάσωση και Περίθαλψη τραυματισμένων χελωνών, τη Συστηματική παρακολούθηση της ωοτοκίας και έρευνα, τον Εθελοντισμό, την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κοινού, την Περιβαλλοντική αγωγή.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιεί προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα στην Πελοπόννησο, Ζάκυνθο και Κρήτη καθώς και περιθάλπει άρρωστες και τραυματισμένες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, Αττική.
Στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να γνωρίσουμε τη ζωή , τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας της. Μετά παρατηρήσαμε τις τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες στις πισίνες που έχουν φτιαχτεί για την περίθαλψή τους και τους αμέτρητους εθελοντές που πραγματικά έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για να τις βοηθήσουν.
Τέλος επισκεφτήκαμε την διπλανή παραλία και κάναμε έναν οργανωμένο εθελοντικό καθαρισμό μαζεύοντας τα απορρίμματα.
Τα σκουπίδια τα μεταφέραμε στην τάξη και την επόμενη μέρα σε φύλλα εργασίας καταγράψαμε τα είδη και τις ποσότητες των απορριμμάτων. Συζητήσαμε για το χρόνο που χρειάζονται για να μην υπάρχουν στη φύση, αλλά και καθώς τα περισσότερα από αυτά ήταν συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης , πώς μπορούμε να μειώσουμε ή να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσότερα.
Έτσι μέσα από το πρόγραμμα δε μάθαμε μόνο για τις θάλασσες και τους κινδύνους, αλλά προεκτείναμε τις δράσεις μας μαθαίνοντας για ένα είδος σε κίνδυνο και για το πώς, αν κινδυνεύει από την κατάποση πλαστικών στη θάλασσα, έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης και άρα με μια υπεύθυνη συμπεριφορά μπορούμε να βοηθήσουμε στη συνέχιση της ζωής των θαλάσσιων ειδών.