Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τα Ηνωμένα Έθνη

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Απρ• 18•18

P1110544 

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος 1940-1945 . Οι ηγέτες της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης (σημερινή Ρωσία),  κάτω από την έντονη πίεση της κοινής γνώμης συζήτησαν τη δημιουργία ενός οργανισμού.  Έτσι, στο τέλος του πολέμου, εκπρόσωποι 50 χωρών  (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) συναντήθηκαν και έφτιαξαν  ένα κείμενο, τον Καταστατικό  Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δηλαδή, τον οποίο υπέγραψαν όλοι.

- Για τι  πράγμα μιλάει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών;

1.      Όλα τα Κράτη Μέλη είναι ίσα και  συμμορφώνονται  με τον Καταστατικό Χάρτη.

2.       Διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων. Οι χώρες προσπαθούν να επιλύουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα. Ο ΟΗΕ δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών.

3.      Ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών.  Οι χώρες αποφεύγουν τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας.

4.      Συνεργασία για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, την  εξάλειψη της φτώχειας, των ασθενειών και του αναλφαβητισμού, την προστασία του  περιβάλλοντος και την ενίσχυση του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του άλλου.

5.      Ο ΟΗΕ βοηθά τα έθνη να πετύχουν αυτούς τους στόχους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν επίσημα στις 24 Οκτωβρίου 1945. Η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών.

Έχουν 192 μέλη που συνεδριάζουν στη Γενική Συνέλευση, η οποία μοιάζει με ένα παγκόσμιο κοινοβούλιο. Κάθε χώρα, μεγάλη ή μικρή, πλούσια ή φτωχή, διαθέτει μόνο μία ψήφο.

Tο έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναπαριστά τον κόσμο να περιβάλλεται από δύο κλαδιά ελιάς, τα οποία συμβολίζουν την ειρήνη.

 

Πηγή: Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC)   https://www.unric.org/el/

 

Σχολιάστε

Top