Το Σεπτέμβριο του 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έλαβε μία απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ιστορική συμφωνία που θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων ίσως και τη δική σου. Πρόκειται για την υιοθέτηση 17 Στόχων, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Σε αυτή την Παγκόσμια συμφωνία, περισσότεροι από 150 ηγέτες που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο της ανθρωπότητας, δεσμεύτηκαν να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας σε έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πείνα και ανισότητες. Έναν κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και καλή εκπαίδευση, έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, έναν κόσμο που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα φροντίζει να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών δηλαδή τον δικό σου κόσμο.
Η λέξη βιώσιμη όμως τι σημαίνει;
Βιώσιμος είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα ή μεγάλες πιθανότητες να επιζήσει, να επιβιώσει. Που μπορεί δηλαδή να συνεχίσει να υπάρχει σε καλή κατάσταση , που μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς ζημιές.
Σήμερα που ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, υπάρχει πείνα, φτώχια ανισότητες και πόλεμοι, οι λαοί του κόσμου βάζουν στόχους για τη ΖΩΗ.
Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι:
Στόχος 1. Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού.
Στόχος 2. Δίνουμε τέλος στην πείνα, κάνουμε τους ανθρώπους να νιώθουν ασφάλεια σε σχέση με την εξασφάλιση της τροφής τους, βελτιώνουμε τη διατροφή και προάγουμε τη βιώσιμη γεωργία.
Στόχος 3. Διασφαλίζουμε μία ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους.
Στόχος 4. Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση, βοηθώντας να έχουν όλοι για πάντα ευκαιρίες μάθησης.
Στόχος 5. Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων : αγοριών και κοριτσιών και τη ελευθερία όλων των γυναικών στα κράτη που καταπιέζονται.
Στόχος 6. Φροντίζουμε να υπάρχει νερό δωρεάν για όλους , όπως και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Στόχος 7. Φροντίζουμε να έχουν όλοι φθηνή και καθαρή ενέργεια που να μην ρυπαίνει το περιβάλλον.
Στόχος 8. Φροντίζουμε να έχουν όλοι δουλειά, με σωστό ωράριο εργασίας και καλά αμειβόμενη.
Στόχος 9. Δημιουργούμε βιομηχανίες που σέβονται το περιβάλλον και τους εργαζόμενους.
Στόχος 10. Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών.
Στόχος 11. Δημιουργούμε ασφαλείς, προσαρμοστικές, βιώσιμες πόλεις και οικισμούς, στις οποίες μπορούν όλοι να ζήσουν ισότιμα.
Στόχος 12. Διασφαλίζουμε τη βιώσιμη κατανάλωση και τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.
Στόχος 13. Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
και των συνεπειών της.
Στόχος 14. Προστατεύουμε και χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις
θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στόχος 15. Προστατεύουμε όλα τα οικοσυστήματα, διαχειριζόμαστε με βιώσιμο τρόπο τα δάση, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και φροντίζουμε την βιοποικιλότητα.
Στόχος 16. Προάγουμε ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρέχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδομούμε αποτελεσματικούς, υπεύθυνους και συμμετοχικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα.
Στόχος 17. Ενισχύουμε τα μέσα εφαρμογής και ανανεώνουμε την Παγκόσμια Συνεργασία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
- Οι Στόχοι είναι δικοί μας: Διαμορφώθηκαν μέσα από τη συνεργασία και των 193 Κρατών Μελών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων , αλλά και ανθρώπων όπως εμείς.
- Οι Στόχοι είναι Παγκόσμιοι: Οι Στόχοι έρχονται να αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε όλον τον κόσμο. Έτσι, είτε βρισκόμαστε στο Ναϊρόμπι, στη Νέα Υόρκη,στην Ελλάδα, το Βερολίνο ή το Μπανγκαλόρ, οι Στόχοι μας αφορούν.
- Οι Στόχοι έχουν πρακτική εφαρμογή: Οι Στόχοι δεν αποτελούν απλές υποσχέσεις για το μέλλον. Περιλαμβάνουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης για το πώς θα πετύχουμε την αλλαγή, πώς θα τη χρηματοδοτήσουμε και πως θα εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή όλων σε αυτή.
- Οι Στόχοι δεν αποκλείουν κανένα: Απευθύνονται τόσο σε νέους όσο και ηλικιωμένους ανθρώπους, σε μικρές και μεγάλες χώρες, σε κατοίκους αγροτικών περιοχών και όσους μένουν σε μεγαλουπόλεις. Δημιουργήθηκαν για να μην αποκλείουν κανέναν.
- Οι Στόχοι θα δώσουν τέλος στην απόλυτη φτώχεια: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος έχει θέσει στόχους για την εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας, παντού στον κόσμο έως το 2030. Επιπλέον, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν οικονομική ανάπτυξη με συμμετοχή του συνόλου του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.
- Οι Στόχοι θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα πλέον πιεστικά σύγχρονα ζητήματα με συνέπειες σε όλες τις χώρες και όλες τις ηπείρους. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο οι Στόχοι επιδιώκουν να ενώσουν τις δυνάμεις όλων για μια κοινή αντιμετώπισή της: κυβερνήσεων, επαγγελματικών τομέων και φυσικά τις δικές μας.
- Οι Στόχοι: Όλοι για έναν και ένας για όλους: Κανένας στόχος δεν είναι πιο σημαντικός από τον άλλον κι όλοι λειτουργούν συμπληρωματικά για όλους τους άλλους. Για παράδειγμα: η πρόσβαση στην ενέργεια θα επιτρέψει σε ένα παιδί να μελετήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ενέργεια αυτή μπορεί να προέρχεται από κάποια πηγή παραγωγής ηλιακής ενέργειας, μέτρο που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή .
- Οι Στόχοι θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη του κόσμου: Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οικονομική ανάπτυξη είχε αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Οι Στόχοι επιδιώκουν να μεταμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας έτσι ώστε η τελευταία να μην παραβιάζει τα εργατικά δικαιώματα και να μην προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος.
- Οι Στόχοι μας χρειάζονται: Η ανάληψη δράσης δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των κυβερνήσεων, αλλά υπόθεση όλων, κι αυτό περιλαμβάνει κι εσάς. Ξεκινάει από κάτι μικρό που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες. Έτσι, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός εκείνων που είναι ενημερωμένοι για τους Παγκόσμιους Στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι κι η επιτυχία τους. Ας ενημερωθούμε, λοιπόν, όλοι για τους Παγκόσμιους Στόχους, για το τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους.
Ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς τους μαθητές και τους/τις δασκάλους/ες μας, είναι ο Στόχος 4 για την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση.
- Ο Στόχος αυτός επιδιώκει όλα τα αγόρια και κορίτσια στον κόσμο να πηγαίνουν σχολείο και να τους παρέχεται καλή ποιοτική εκπαίδευση.
- Σήμερα, 57 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ 103 εκατομμύρια νέοι παγκοσμίως έχουν δυσκολία να διαβάσουν και να γράψουν. Ο Στόχος 4 επιδιώκει να εξαλειφθούν όλες οι διακρίσεις με βάση το φύλο και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, επιδιώκει είτε να αναβαθμισθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις είτε να φτιαχτούν νέες, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των μαθητών, όπου και αν βρίσκονται.
Τους Στόχους αυτούς, από τον 1 μέχρι τον 17 πρέπει να τους πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε;
Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία από όλους και όλες. Μπορούμε, αρκεί να μείνουμε προσηλωμένοι και ενωμένοι στην κοινή μας παγκόσμια προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων θα διαρκέσει μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ότι εγώ, εσύ και οι συμμαθητές μας, θα μεγαλώσουμε και θα ωριμάσουμε ταυτόχρονα με τους Στόχους. Αυτός είναι ακόμα ένας σημαντικός λόγος για να συμμετάσχουμε ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει, γιατί μας αφορούν άμεσα.
Πηγή: Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ ( UNRIC) https://www.unric.org/el/