Αρχαιολογικό μουσείο αρχαίας Ολυμπίας: Ένα στολίδι για τον πολιτισμό μας

μουσειο αρχαιας ολυμπιας κυρια

ΤΟΥ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας και εκθέτει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Από το σύνολο τωνεκθεμάτων σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το μουσείο, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της μεγάλης πηλοπλαστικής.

 Το πρώτο μουσείο στην Ολυμπία γνωστό και ως Παλαιό Μουσείο χτίστηκε το 1885 σε νεοκλασικό ρυθμό, στο λόφο δυτικά της Άλτεως, αλλά είχε παρουσιάσει αρκετές φθορές λόγω των μεγάλων σεισμών, που κατά καιρούς έπληξαν την περιοχή. Το Νέο Μουσείο χτίστηκε απέναντι από τον χώρο ανασκαφών, στη κοιλάδα βορειοδυτικά του Κρόνειου Λόφου και σχεδιάστηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό. Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του μουσείου ήταν το έτος 1982 και εγκαινιάστηκε από την Μελίνα Μερκούρη.

Το μουσείο περιλαμβάνει : Συλλογή κεραμικών, συλλογή χαλκών,  συλλογή γλυπτών, συλλογή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τα πιο αξιόλογα εκθέματα του μουσείου είναι:

ερμησ

Ο Ερμής του Πραξιτέλους:  Ο Ερμής του Πραξιτέλους είναι ένα αρχαίο ελληνικό αγαλματικό σύμπλεγμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή να κρατά τον μικρό Διόνυσο. Αποδίδεται, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, στον Πραξιτέλη. Ανακαλύφθηκε το 1877 στον σηκό του ναού της Ήρας στην Ολυμπία και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Χρονολογείται γύρω στο 340-330 π.Χ.

νικη

Η Νίκη του Παιωνίου: Το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου είναι αριστούργημα της γλυπτικής τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Βρέθηκε το 1875 στην Ολυμπία από γερμανικές αρχαιολογικές ανασκαφές και εκτίθεται σήμερα στο μουσείο της Ολυμπίας

Το άγαλμα είναι φτιαγμένο από μάρμαρο της Πάρου. Αν και το πρόσωπο δεν έχει βρεθεί, υπάρχει στην Ρώμη ένα μεταγενέστερο αντίγραφο σε καλή κατάσταση, που μας δίνει μια καλή εικόνα της αρχικής μορφής του αγάλματος. Η Θεά Νίκη κατεβαίνει από τον ουρανό στη γη, σταλμένη από τους θεούς για να φέρει την πολυπόθητη νίκη. Φοράει αραχνοΰφαντο ένδυμα που καλύπτει τους αστραγάλους και στερεώνεται ψηλά στον ένα ώμο,αφήνοντας το ένα στήθος γυμνό. Κρατούσε, σύμφωνα με τη περιγραφή του Παυσανία, κλαδί φοινικιάς με το ένα χέρι και στεφάνι αγριελιάς με το άλλο. Πατάει με την άκρη των δακτύλων του ενός ποδιού στη γη ενώ ετοιμάζεται να ακουμπήσει και το άλλο πόδι.Δίπλα της, καταγής, διακρίνεται το κεφάλι ενός αετού, σύμβολο του Θεού Δία. Η Νίκη, μαζί με τον αετό που την συνοδεύει, είναι αλληγορική εικόνα που μας παρουσιάζει την στιγμή της τιθασεύσεως του πεπρωμένου. Είναι το καλύτερα σωζόμενο έργο του Παιωνίου, ο οποίος θεωρούνταν κορυφαίος γλύπτης της εποχής. . Οι συμμετρικές αναλογίες, η φυσικότητα, η χάρη και η ομορφιά της νεανικής γυναικείας μορφής της Νίκης, κατατάσσουν το έργο αυτό στα μοναδικά και αξεπέραστα έργα της κλασσικής περιόδου.

 

διας και γανυμηδης

 

Ο Δίας με τον Γανυμήδη:  Ο Δίας και Γανυμήδης φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Ανακαλύφθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές του 1878 στον χώρο του Σταδίου. Το πήλινο αγαλματάκι εικονίζει τον Δία που απαγάγει τον Γανυμήδη σύμφωνα με τον μύθο. Ο Γανυμήδης κρατάει έναν κόκκορα, δώρο του θεού. Είναι έργο Κορίνθιου καλλιτέχνη του 470 π.Χ.

κρανος

 

Το κράνος του Μιλτιάδη:  Είναι κράνος κορινθιακού ρυθμού που φέρει την επιγραφή «ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕ[Θ]ΕΚΕΝ [Τ]ΩΙ ΔΙ». Είναι δηλαδή το κράνος του Μιλτιάδη, το οποίο ο ίδιος αφιέρωσε στον Δία για να τον ευχαριστήσει για την έκβαση της μάχης του Μαραθώνα. Ο θόλος του κράνους είναι απεκρουσμένος. Είναι περιττό να φανταστούμε ποια δύναμη κρούσης έδρασε επάνω του.

 

ΠΗΓΗ:

el.wikipedia.org/…/Αρχαιολογικό_Μουσείο_Ολυμπίας

 

Σχολιάστε

Top