Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ένα  άρθρο της μαθήτριας  Β’ Τάξης του Τομέα Υγείας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών Αγγελικής Βλάχου

    Τον γνωρίζετε τον «Οδυσσέα»; Ο γνωστός ήρωας της Ιλιάδας και της Οδύσσειας έχει δώσει το όνομά του στο κινητό εργαστήριο από το «Χαμόγελο του Παιδιού», της οργάνωσης που όλοι γνωρίζουμε και θαυμάζουμε για το έργο και την προσφορά της στην κοινωνία μας, μιας οργάνωσης που αποτελεί επίσημο εταίρο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως λοιπόν ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη του έτσι και το κινητό αυτό εργαστήριο πηγαίνει από άκρη σε άκρη της Ελλάδας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών πάνω σε επίκαιρα θέματα που αξίζουν μία επιστημονική προσέγγιση.

images (2)

Οι βασικές δράσεις του «Οδυσσέα» αφορούν:

  • Τη σωστή χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας
  • Τη διοργάνωση σεμιναρίων σχετικών με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι
  • Τη χρήση της μονάδας ως Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων
  • Την εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα παροχής Πρώτων Βοηθειών
  • Δράσεις εθελοντισμού όπως η αιμοδοσία

4-150x150

Ο «Οδυσσέας» είναι μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα γατί πρόκειται για ένα αυτόνομο εργαλείο που είναι άρτια εξοπλισμένο. Θα βρούμε τηλεφωνικό κέντρο, φωτοβολταϊκό σύστημα εναλλακτικής ενέργειας, δορυφορική κεραία για μεταφορά δεδομένων,10 κάμερες εσωτερικά και εξωτερικά του οχήματος εκ των οποίων η 1 ρομποτική, 35 θέσεις εργασίας με πρόσβαση internet, τηλεοράσεις smart, ηχεία εσωτερικά και εξωτερικά του οχήματος, λάπτοπ, τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει έμπρακτα το έργο του «Οδυσσέα». Συγχρηματοδοτεί το έργο: «Ψηφιακή εκπαίδευση της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας μέσω του Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και της  Ακαδημίας Επιμόρφωσης & Εκπαίδευσης «Smile Academy» για την προστασία των παιδιών και των νέων». Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Smile-Net ασχολείται με τη συμβολή των τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας(ΤΠΕ) στην προστασία των παιδιών, των νέων και των ατόμων σε κίνδυνο στην Ελλάδα.

images

Πριν λίγο καιρό είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον «Οδυσσέα» στα Γρεβενά και να συμμετάσχουμε σε δράσεις του. Το σχολείο μας επέλεξε τη θεματική περιοχή της κακοποίησης, ένα ιδιαίτερο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Οι ειδικοί του κινητού εργαστηρίου υποδέχτηκαν τους μαθητές των τεσσάρων τμημάτων της Β’ Τάξης και μας μίλησαν για τους τρόπους που μπορούμε να εντοπίσουμε μια κακοποιητική συμπεριφορά όπως και για το τι πρέπει να κάνουμε όταν γινόμαστε μάρτυρες κακοποίησης. Το μήνυμα ήταν ότι δεν πρέπει να μένουμε μέτοχοι όταν παρατηρούμε φαινόμενα κακοποίησης και ότι υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση κάθε προβλήματος.

xamogelo

Σχολιάστε

Top