ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ: ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ EOES

cef8e7ed10ffa07bd8535ec35e230013_M

Tο Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 δύο μαθητές και μία μαθήτρια  της Β’ τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών συμμετείχαν στην  δεύτερη και τελική φάση του  Πανελλήνιου Διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, την ονομαζόμενη European Olympiad of Experimental Science – EOES, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλoνίκη.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Πειραμάτων EOES 2023 διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών στη Θεσσαλονίκη για τα 12 σχολεία της βόρειας Ελλάδας και στην Αθήνα για τα 27 σχολεία από τη νότια Ελλάδα. Τα 39 αυτά σχολεία συναγωνίστηκαν αρχικά σε επίπεδο Νομού στον τοπικό διαγωνισμό πειραμάτων, όπου και πρώτευσαν μεταξύ των συμμετεχόντων λαμβάνοντας την πρόκριση για το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού. Τα παιδιά μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους μαζί μας.

Στέργιος Ευαγγελόπουλος: «Με μεγάλη μου χαρά συμμετείχα στον πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικών επιστημών, όπου είχα την ευκαιρία μαζί με τους συμμαθητές μου να διαγωνιστούμε και να εκπροσωπήσουμε την πόλη των Γρεβενών κατακτώντας την πρώτη θέση στον τοπικό διαγωνισμό. Αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη καθώς ήταν η πρώτη φορά που παίρνω μέρος σε κάτι τόσο σημαντικό. Το αίσθημα ευθύνης ήταν μεγάλο καθώς νιώθαμε ότι έπρεπε να βγάλουμε ασπροπρόσωπο όχι μόνο το σχολείο μας  αλλά όλα τα Γρεβενά διότι και αυτά εκπροσωπούσαμε. Επίσης το ότι ήμασταν το πρώτο και το μοναδικό ΕΠΑ.Λ. που συμμετείχε σε όλη την Ελλάδα δημιουργούσε την αίσθηση ότι εκπροσωπούσαμε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της Ελλάδας. Μετά από αυτό το ενδιαφέρον και γεμάτο νέες εμπειρίες και γνώσεις ταξίδι θα παρότρυνα και άλλους μαθητές αν τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν και αυτοί χωρίς δεύτερη σκέψη καθώς θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες».

Γεράσιμος Βραζιτίκος: «Ήταν μεγάλη έκπληξη η επιλογή μου από τους καθηγητές μου να εκπροσωπήσω εγώ κι άλλα δύο παιδιά το σχολείο μου για τον πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικών επιστημών. Αυτά που μάθαμε ήταν κάτι καινούριο και πολύ ενδιαφέρον. Μετά από μία επίπονη  αλλά γεμάτη επιμονή διαδικασία καταφέραμε διαγωνιζόμενοι με άλλα δύο ΓΕ.Λ. να διακριθούμε σε επίπεδο νομού  και να γίνουμε οι εκπρόσωποι των Γρεβενών. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Στη διάρκεια των δύο μηνών προετοιμασίας, μάθαμε πολλά πράγματα, άνοιξαν οι ορίζοντές μας και νιώθαμε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Οι καθηγήτριές μας μας εμψύχωναν συνέχεια και αυτό ήταν ένα έξτρα κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Όταν ήρθε η ώρα του διαγωνισμού είχα πάρα πολύ άγχος αλλά συγχρόνως ένιωθα πίστη στον εαυτό μου που φτάσαμε ως εδώ ήταν μια πανέμορφη εμπειρία. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων υπήρχε πολλή πίεση από το χρόνο και έπρεπε να είμαστε συνέχεια συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάναμε. Όταν ο διαγωνισμός τελείωσε, έφυγε ένα μεγάλο κομμάτι άγχους από πάνω μου. Το μέρος της βράβευσης ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που την έζησα στο έπακρο. Από το διαγωνισμό κρατάω όλες αυτές τις υπέροχες εικόνες. Θα ήθελα πολύ να συμμετέχω ξανά σε ένα τέτοιο διαγωνισμό.»

Σταυρούλα-Ειρήνη Τσιάλτα:» Θα αρχίσω από την προετοιμασία που κάναμε για τον τοπικό διαγωνισμό που οργανώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα 2022 με δύο ομάδες του 2ου ΓΕΛ και με μία ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ. Μόλις μάθαμε τα αποτελέσματα και ότι η ομάδα μας περνάει στην επόμενη φάση, δηλαδή στον πανελλήνιο μέρος και θα διαγωνιστούμε με όλη την  Ελλάδα, ενθουσιαστήκαμε. Είχαμε περίπου 3 εβδομάδες καιρό για να προετοιμαστούμε και είχαμε όλη την καλή διάθεση. Στην προετοιμασία μάθαμε πολλά, είδαμε πράγματα που δεν θα τα βλέπαμε και η κάθε στιγμή ήταν μοναδική. Έφτασε λοιπόν η μεγάλη ώρα. Η ώρα του διαγωνισμού, το άγχος στα ύψη. Όχι τόσο για τα θέματα του διαγωνισμού, αλλά για την όλη κατάσταση στο χώρο αυτό. Η ημέρα του διαγωνισμού ήταν μία εμπειρία που δεν είχα ξαναζήσει και είμαι ευγνώμων που ήμουν εκεί. Την επόμενη μέρα ήταν η βράβευση, όλα τα σχολεία θα έπαιρναν δελτίο συμμετοχής και θα μαθαίναμε τα σχολεία που περνάνε στην πανευρωπαϊκή φάση. Τέλος, αυτό που δεν περίμενα να ακούσω και με ενθουσίασε υπερβολικά είναι ότι πανελλήνια και για πρώτη φόρα συμμετείχε, γενικά, κάποιο ΕΠΑ.Λ και αυτό το ΕΠΑ.Λ ήταν το δικό μας».

Τους μαθητές  προετοίμασαν η Χημικός Τσουπλή Αναστασία ως μέντορας και συνοδός και η Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ  Γρεβενών και Φυσικός Μίχου Δέσποινα. Όπως είπαν:»Μεγάλη ήταν η χαρά μας που για πρώτη φορά συμμετείχε στον Διαγωνισμό η Π.Ε. Γρεβενών  με άξιο εκπρόσωπο το 1ο ΕΠΑΛ Γρεβενών που ήταν το μοναδικό ΕΠΑ.Λ. ανάμεσα σε όλα τα Λύκεια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού. Τα παιδιά μας διακρίθηκαν όχι μόνο για τις γνώσεις τους αλλά και  για το ήθος, τη συνέπεια, το ζήλο και την εργατικότητα που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και του διαγωνισμού».

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EOES είναι θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί την επιστημονική συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μέσω της διεξαγωγής πειραμάτων. Αξίζει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.eoes.science/npo/association.html

Σχολιάστε

Top