ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η διασφάλιση του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες στην Ελλάδα το 1952 ήταν μια ιστορική στιγμή που σημάδεψε την πορεία της χώρας προς την ισότητα των φύλων. Μέχρι τότε, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις μέσο της ψήφου. Η αναγνώριση αυτού του δικαιώματος ανοίγει το δρόμο για την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας.

Παλιά, οι Ελληνίδες ψήφιζαν στις δημοτικές εκλογές από το 1934. Υποψήφιες ήταν η Βιργινία Ζάννα, η Ελένη Σκούρα, η Μερόπη Βασιλικού, η Σταυρούλα Κωστοπούλου καθώς και η Αγγελική Τσάκωνα. Η Ελένη Σκούρα έγινε η πρώτη βουλευτής στην Ελλάδα και πέρασε το κατώφλι της βουλής.

Σήμερα, οι γυναίκες ασκούν ενεργά το δικαίωμά τους να ψηφίζουν. Η πλήρης ανάληψη του ρόλου τους στην πολιτική σκηνή συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας πιο αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην Ελλάδα. Αυτή η ενεργή συμμετοχή είναι ένα βήμα προς την  κατεύθυνση της πραγματικής ισότητας και αναγνώρισης των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

 

Η αρθρογράφος: Ιωάννα Καρασπύρου Α2

 

 

https://www.militaire.gr/pote-psifisan-gia-proti-fora-oi-ellinides-stis-ekloges/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης