Το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα

Το δικαίωμα  ψήφου στην Ελλάδα

Δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω (ΦΕΚ άρθρο 133Α” του Ν. 4406/2016) και ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου για όλα τα άτομα που γεννήθηκαν εκείνο το έτος (άρθρο 1 Άρθρο 4 Αρ. 2 του π.δ.26/2012 ΦΕΚ 57Α΄). Επιπλέον, πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους δήμων της χώρας αλλά δεν στερούνται του εκλογικού δικαιώματος. Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Επιπλέον, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες ψηφοφόρων. Πιο συγκεκριμένα, ψηφοφόροι άνω των εβδομήντα ετών (70 ετών), ψηφοφόροι που θα μεταβούν στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας, ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο αλλοδαπών αλλά δεν μπορούν να συντάξουν ειδικό εκλογικό κατάλογο μη κατοίκων εκλογικό τμήμα

 

Πως γίνονται οι εκλογές;

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, κατόπιν αιτήματός του, σχετική βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγισμένη με τη σφραγίδα της. Οι ψηφοφόροι εισέρχονται στον εκλογικό θάλαμο ένας-ένας ή σε μικρές, λίγες ομάδες, με τη σειρά προσέλευσής τους και όπως ορίζεται συγκεκριμένα από κάθε εφορευτική επιτροπή. Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει έναν ειδικά σημειωμένο φάκελο που μονογράφεται από τον εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και μια πλήρη σειρά χάρτινων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Η αρθογράφος  Δεμίλογλου Χριστίνα,  Α’ Λυκείου

Πηγές:https://www.ypes.gr/faqs/?faqsTitle=&faqsCategory=5223&ptype=faqs&submit=

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης