Παχυσαρκία:μια σύγχρονη επιδημία;

paxysarkia

Διαστάσεις που κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει επιδημικές έχει λάβει στις μέρες μας η παχυσαρκία, ιδίως στην παιδική ηλικία και στους εφήβους. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η χώρα μας κατέχει περίοπτη θέση στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας πανευρωπαϊκώς, ενώ βέβαια η παράθεση αριθμών που το αποδεικνύουν δεν εμπίπτει στο παρόν σύγγραμμα.
Σαφώς ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη φυσικής άσκησης ,το έτοιμο πλαστικό γεύμα είναι μερικές μόνο από τις αιτίες του κακού, ας επικεντρωθούμε όμως στις συνέπειές του.
Η παχυσαρκία μέσω της συσσώρευσης λιποκυττάρων και της μη αποδοτικής χρησιμοποίησης της γλυκόζης έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή απώλεια της τελευταίας, η οποία δεν μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία της και αθροίζεται ,προδιαθέτοντας έτσι για δημιουργία σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Επιπρόσθετα, προκαλείται ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και φλεγμονή, οι προπάτορες της αθηροσκλήρωσης.
Η καρδιά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη, στην προσπάθεια να ανταποκριθεί σε ανάγκες μεγαλύτερες και στρεσσογόνες (αφού πρέπει να τροφοδοτήσει με αίμα μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος) υπερτρέφεται, διατείνεται και στο βάθος του χρόνου μοιραία ανεπαρκεί ( στην αρχή μέσω διαστολικής και εν συνεχεία μέσω συστολικής ανεπάρκειας).Αποτέλεσμα όλων αυτών των καταρρακτωδών διαδικασιών είναι η επιτάχυνση της στεφανιαίας νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας.
Η επιδημιολογία του προβλήματος καταδεικνύει τις δραματικές του διαστάσεις, αφού υπολογίζεται παγκοσμίως ότι το 2025 περί το 30% του πληθυσμού θα πάσχει από κάποιο από τα ανωτέρω.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε?
Ας ξεκινήσουμε από τη διατροφή, όπου η χρήση ακόρεστων λιπαρών οξέων και η αποφυγή κεκορεσμένων( η πατρίδα μας δόξα τω Θεώ διαθέτει φυσικό υγιεινό λαδάκι), ο περιορισμός των υδατανθράκων , οι πράσινες σαλάτες με τα χόρτα που πρέπει να κοσμούν το τραπέζι μας, η αποφυγή της υπερβολικής ποσότητας αλκοόλης, και φυσικά η ελάττωση των έτοιμων fastfood γευμάτων είναι μερικά μόνο από τα διατροφικά μέτρα που μπορεί να λάβει μια οικογένεια.
Βασικός πυλώνας όμως της καταπολέμησης της παχυσαρκίας αποτελεί η φυσική άσκηση. Τριάντα λεπτά της ώρας 4-5 φορές την εβδομάδα καταπολεμούν την συνάθροιση λιποκυττάρων, μετατοπίζουν τις ενεργειακές ανάγκες προς τη μεριά της γλυκόζης και προδιαθέτουν σε ευεξία λόγω των ενδορφινών που εκκρίνει ο εγκέφαλος. Αλήθεια, πόσα τριαντάλεπτα δεν σπαταλάμε σε ανούσιες ασχολίες καθημερινά?
Συμπερασματικά, η παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη μάστιγα με σημαντικές συνέπειες σε επίπεδο υγείας, οικονομικό(μεγαλύτερες και περισσότερες νοσηλείες ) και κοινωνικό. Τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο Υγειονομικών αρχών, Πολιτείας θα πρέπει να ληφθούν μέτρα (ενημέρωση, κατάδειξη του προβλήματος) για την αντιμετώπισή του, διότι πλήττει πλέον νεαρές ηλικίες στην πιο παραγωγική καμπή τους.

Παρασκευόπουλος Κων/νος
Ειδικός Καρδιολόγος
(επικοινωνία:2741020911)

Σχολιάστε

Top