Για βιβλιοφάγους…

books

Πλησιάζουν οι γιορτές. Κι όλοι θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αφεθείτε λοιπόν στη μαγεία της λογοτεχνίας κι απολαύστε καλά βιβλία.

Προτάσεις βιβλίων

Αρχίζει το ματς της Αγγελικής Βαρελλά, εκδόσεις Πατάκη

 Αυτό το βιβλίο είναι πραγματικά must read. Το πρωτοδιάβασα το 1992 όταν κυκλοφόρησε κι ενώ έχω διαβάσει από τότε πάρα πολλά βιβλία αυτό το θυμάμαι ακόμα. Δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο. Ενώ η πρώτη του έκδοση έγινε 24 χρόνια πριν είναι συγκλονιστικό το πόσο επίκαιρο παραμένει. Το θέμα που θίγει είναι ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός όπως έχουν εξελιχτεί στις μέρες μας. 130 σελίδες που θα σας καθηλώσουν.

 

Φίλε…εσύ καπνίζεις; της Νικολέτας Σκάλκου-Διαμαντίδη, εκδ. ΑΚΡΙΤΑΣ

 Ένα βιβλίο σύντομο (μόνο 68 σελίδες) αλλά με σαφές μήνυμα : « Μην κοιτάς τους άλλους που γύρω σου καπνίζουν. Δε χρειάζονται τσιγάρο αυτοί που ξεχωρίζουν». Μη νομίσετε όμως ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ένα αντικαπνιστικό παραλήρημα, κάθε άλλο. Η υπόθεση είναι τόσο ενδιαφέρουσα και η συγγραφέας έχει πλάσει με τέτοιο τρόπο τους χαρακτήρες που όταν διαβάζει κανείς το βιβλίο νιώθει σα να ζει κι ο ίδιος στην οικογένεια του Τάσου, του κεντρικού ήρωα.

 

Τσόκο Μπλοκ της Ελένης Πριοβόλου, εκδόσεις Καστανιώτης

 1941-1942 Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Μια περίοδος που πολλοί από μας δεν έζησαν. Η ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Οι κεντρικοί ήρωες είναι νέοι και στις 237 σελίδες του βιβλίου μαθαίνουμε την καθημερινή τους ζωή και τις περιπέτειές τους. Δεν είναι πάντα ευχάριστα όσα εξιστορούνται αλλά είναι ένα βιβλίο-ύμνος στις ανθρώπινες αξίες που δεν χάνονται ούτε στον όλεθρο και την καταστροφή. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που αγωνίζονται και εμπνέουν κι άλλους να τους μιμηθούν.

 

 

Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα για παιδιά και νέους του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ με τα πρωτότυπα κείμενα και μεταφορά σε απλούστερη γλώσσα από την Καίτη Χιωτέλλη, εκδ. Άγκυρα

 Αν θέλετε να διαβάσετε χριστουγεννιάτικα διηγήματα, διαβάστε αυτά! Μπορεί ο συγγραφέας να έζησε και να έγραψε σε μια εποχή πολύ διαφορετική από τη δική μας,  το λογοτεχνικό του έργο όμως είναι θησαυρός. 131 σελίδες με άρωμα άλλης εποχής λοιπόν που αξίζει να γνωρίσετε μέσα από την απαράμιλλη εκφραστική τέχνη του Παπαδιαμάντη.

 

Εύχομαι καλές γιορτές και καλή ανάγνωση!

 

Σοφία Φράγκου-Πλατή

Καθηγήτρια Αγγλικών, Συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιγιαλίου «ΑΠΟΛΛΩΝ».

Ομάδα στο facebook : Λέσχη Ανάγνωσης Περιγιαλίου

Σχολιάστε

Top