Χριστούγεννα και στοματική υγιεινή

dontia

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν , όλοι μας ετοιμαζόμαστε να συμμετάσχουμε σε εορταστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός σπιτιού. Στο μυαλό των περισσότερων τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με ξεκούραση ,διασκέδαση και πολλές ,κυρίως, γλυκιές  λιχουδιές.
Είναι μια απόλυτα απολαυστική εποχή του χρόνου, όχι όμως και για τα δόντια μας.Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη στοματική υγεία μας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.Θυμηθείτε, τα δόντια είναι κάτω από μια επίθεση για έως και μία ώρα μετά το φαγητό ή το ποτό και αν σκεφτούμε την ποσότητα και την κατανάλωση τις μέρες αυτές, θα ήταν χρήσιμες κάποιες μικρές και απλές συμβουλές στοματικής υγιεινής
Κατανάλωση γλυκών/αναψυκτικών με μέτρο: Αυτές τις μέρες , η ζάχαρη είναι παντού τριγύρω μας . Σε αποξηραμένα φρούτα που βρίσκονται μέσα σε κέικ, σε μπισκότα, σοκολατένιες λιχουδιές, και πολλών άλλων ειδών γλυκίσματα. Θα πρέπει λοιπόν η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο. Αποφεύγετε τα πολλά και συχνά τσιμπολογήματα , καθώς και τη συχνή και υπερβολική λήψη αναψυκτικών.
Συμπεριλάβετε στο τραπέζι σας άφθονα φρούτα και λαχανικά:Πέρα από τη γενικότερη ευεργετική δράση που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά για το σώμα μας , μπορούν εξίσου να αντικαταστήσουν κάποιους από τους γλυκούς πειρασμούς που προαναφέραμε.
Πίνετε άφθονο νερό: Το νερό εκτός της ενυδάτωσης που παρέχει στον οργανισμό, βοηθάει και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της στοματικής κοιλότητας, απομακρύνοντας υπολείμματα τροφών, βοηθώντας επιπλέον στην εξουδετέρωση των σακχάρων που παραμένουν στο στόμα μετά τη λήψη γλυκισμάτων και άλλων τροφών
Φάτε λίγο τυρί μετά το γεύμα: Το τυρί έχει την ιδιότητα να επαναφέρει την ισορροπία της στοματικής κοιλότητας μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε σάκχαρα. Επίσης η μάσηση τσίχλας δίχως ζάχαρη βοηθάει στην έκκριση σιέλου (σάλιου) αυξάνοντας την άμυνα του στόματος στην απειλή της τερηδόνας.
Ας «χαλαρώσουμε» το πρόγραμμά μας όχι όμως και το βούρτσισμα των δοντιών μας:Όλοι ,αυτές τις μέρες χαλάρωσης ,έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε από τον καθημερινό προγραμματισμό. Σημαντικός σύμμαχός μας είναι το συχνό και σωστό βούρτσισμα: 3 φορές την ημέρα μετά το γεύμα , τουλάχιστον για 2 λεπτά, με παράλληλη χρήση οδοντικού νήματος ή με βουρτσάκι μεσοδοντίων. Είναι μόνο 6 λεπτά την ημέρα αλλά τόσο πολύτιμα για το στόμα μας!!!
!!!ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
Επιμέλεια άρθρου:
-ΠΑΠΑΨΩΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6948233855-2741024905

 

Σχολιάστε

Top