Σωστή στάση του σώματος και υγεία

stasi-somatos200

ergonomikes-theseis200

Το σώμα λειτουργεί σαν αλυσίδα. Ο κάθε κρίκος της αλυσίδας επηρεάζει τον επόμενο.

Η σωστή στάση του σώματος είναι η βάση για τη διατήρηση της καλής υγείας του μυοσκελετικού συστήματος.Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να έχει το κεφάλι,το θώρακα και τη λεκάνη απόλυτα ισορροπημένα το ένα πάνω απ΄το άλλο.Αν η στάση του σώματος παρεκκλίνει απ΄το φυσιολογικό ,τότε η σπονδυλική στήλη επίσης παρεκκλίνει από τη φυσιολογική της θέση.

Δυστυχώς η κακή στάση συσχετίζεται με την ανάπτυξη αρκετών παθολογιών της σπονδυλικής στήλης και γενικότερων τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος ,όπως ,μυικός σπασμός,κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου,σκολίωση ,αθλητικές κακώσεις,ημικρανίες,προβλήματα στη μέση και τον αυχένα και πολλές παθολογικές καταστάσεις.Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές στις στάσεις του σώματος κατά την παιδική και εφηβική μας ηλικία έχουν αναγνωριστεί σαν τους πρωτεύοντες λόγους εμφάνισης επώδυνων συνδρόμων και αρθρίτιδας στην ενήλικη ζωή. Γι αυτό και θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση στάσης του σώματος από την παιδική μας ηλικία και να διορθώνεται σε περίπτωση τυχόν ανωμαλιών προκειμένου να μην εμφανιστούν πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις στο μυοσκελετικό μας σύστημα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Η πρόληψη και η σωστή παρέμβαση του φυσικοθεραπευτή πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία και στόχο έχει τη μετάδοση της γνώσης του ανθρώπινου σώματος και του πώς λειτουργεί αλλά και την αυτοθεραπεία σε απλά καθημερινά προβλήματα.
Την αντιμετώπιση δηλαδή μέσω είτε απλών κινήσεων είτε διατάσεων και ασκήσεων σε απλές μυοσκελετικές δυσμενείς καταστάσεις.
Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχει άγνοια τόσο του ανθρώπινου σώματος, του τρόπου που αυτό κινείται και λειτουργεί όσο και στο πόσο απλές λύσεις μπορούν να υπάρχουν στην αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου.
Η άμεση αντιμετώπιση μυοσκελετικών πόνων μέσω φαρμάκων δεν πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει γνώσεις του σώματος και της λειτουργίας του για την εύρεση λύσεων και την αντιμετώπιση βιομηχανικών και κινητικών αλλαγών.
Η φυσικοθεραπεία είναι γνωστή για τα οφέλη της στα μυοσκελετικά προβλήματα αλλά υπάρχουν »αφανείς ήρωες» που βοηθούν σε όλα τα προβλήματα υγείας.
1. καρδιοαναπνευστική φυσικοθεραπεία
2. παιδιατρική φυσικοθεραπεία
3. νευρολογική φυσικοθεραπεία και επανεκπαίδευση του ασθενούς
4. αθλητική φυσικοθεραπεία
5. θεραπευτικη άσκηση/ κινησιοθεραπεία

Η τεχνολογία είναι σημαντικός βοηθός και στο κομμάτι της αξιολόγησης και της θεραπείας, με όπλα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου χωρίς παρενέργειες.

Συνοψίζοντας,η  πρόληψη από την παιδική ηλικία ,που τα παιδιά δαπανούν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα θρανία ή μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή,είναι η σημαντικότερη θεραπεία.

Καλύτερη στάση στο σώμα μας, σημαίνει καλύτερη υγεία!

Σαμώνης Αινείας , Φυσικοθεραπευτής

samonis@hotmail.gr

 

Σχολιάστε

Top