Παγκόσμια ημέρα μπαγκέτας!

ba
  • Η άψογη γαλλική μπαγκέτα πρέπει να είναι τραγανή και καλοψημένη εξωτερικά. 
  • Οι Γάλλοι εντάσσουν τον συγκεκριμένο τύπο ψωμιού πάντα στο πρωινό τους. Την ανοίγουν στη μέση, προσθέτουν βούτυρο και μαρμελάδα, τη συνδυάζουν με κρουασάν, χυμούς, καφέ, τσάι κλπ…

Έχει μήκος περίπου 65 εκατοστών. Παγκοσμίως, η μπαγκέτα είναι ένα από τα τυπικά σύμβολα της Γαλλίας. Μαζί με το κρασί, το μπερέ και το τυρί, έγινε ένα σύμβολο ακόμα αν και πλέον αυτό το είδος αρτοσκευάσματος έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες. Υπάρχουν περισσότερες από 26 χιλιάδες Boulangeries σε όλη τη Γαλλία. Εκεί βρίσκουμε από μπαγκέτες και κρουασάν, μέχρι τάρτες και δεκάδες άλλους αχνιστούς πειρασμούς.

Η παράδοση θέλει τους Γάλλους να κρατούν τις μπαγκέτες κάτω από τη μασχάλη τους και μάλιστα χωρίς να τις έχουν πρώτα συσκευάσει. Η νέα γενιά όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο το αρνείται κατηγορηματικά, ωστόσο αν τύχει και δείτε τη συγκεκριμένη εικόνα μην ξαφνιαστείτε. Το χαρακτηριστικό κόψιμο της μπαγκέτας, σε λεπτές πλαγιαστές φέτες είναι γνωστό και ως “diamond cut” και αποτελεί τον πιο κλασικό τρόπο για να την απολαύσουμε.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν η μπαγκέτα σας είναι τέλεια; Μυρίστε την! Είναι σχεδόν επιβεβλημένο το να μυρίσει κανείς την μπαγκέτα του πριν την αγοράσει καθώς επίσης και να κόψει ένα κομμάτι με το χέρι του και να το δοκιμάσει. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αρώματα καραμέλας που αναδίδει η κόρα και σε αυτά του γάλακτος που βγαίνουν από το εσωτερικό της. Μην μπερδευτείτε όμως… κανένα από τα δύο αυτά συστατικά δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί.

(Η παγκόσμια ημέρα μπαγκέτας γιορτάζεται στις 13 Σεπτεμβρίου)

Ροθώνη Σωτηρία Γ’4

Σχολιάστε

Top