Διδακτική επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στο Μουσείο Μπενάκη

κολλάζ επίσκεψης

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, τα τμήματα Β2, Β3, Β4, πραγματοποίησαν  διδακτική επίσκεψη  στο μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, όπου παρακολούθησαν χωρισμένα σε ομάδες δύο εκπαιδευτικά προγράμματα επιμελημένα από τους υπεύθυνους του μουσείου με τίτλους: α)Γνωριμία με τους Βυζαντινούς και β)Το πάζλ της Ιστορίας-ιστορικά κειμήλια. Προηγήθηκε στην τάξη προετοιμασία των μαθητών με βάση εκπαιδευτικό υλικό που μας προμήθευσε το μουσείο, ώστε τα παιδιά να νιώσουν οικειότητα στον εκθεσιακό χώρο ανακαλώντας γνωστές εικόνες από τις παρουσιάσεις. Επίσης κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι μαθητές απασχολήθηκαν ευχάριστα με ένα ομαδικό παιχνίδι γνώσεων σχετικά με τη φετινή τους ιστορία(μεσαιωνική και νεότερη).Τους μαθητές, που πραγματικά άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την ευγένεια, την πειθαρχία και τη φιλομάθειά τους, συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Μπάκουλη Μαργαρίτα, κ. Γεωργία Παπαντωνίου, κ. Βιολέττα Ρέλλου και η υποδιευθύντριά μας κ. Ραβανίδου Θεοδώρα.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ:  Όταν φτάσαμε εκεί, μας μίλησαν για την ιστορία του μουσείου, αλλά κυρίως για τον βυζαντινό πολιτισμό και τέχνη. Στην αρχή χωριστήκαμε σε δυο ομάδες, όπου η μια περιεργάστηκε και θαύμασε εκθέματα που σχετίζονταν με την Επανάσταση του 1821.Είδαμε ενδυμασίες και όπλα της εποχής και εντυπωσιαστήκαμε από το μεγαλείο και το ήθος των ηρώων, μέσα από τα πορτραίτα τους. Ύστερα, ακολούθησε μια συνοπτική εξιστόρηση της ιστορίας του μουσείου Μπενάκη.

Μετά από αυτό, μπήκαμε στο κυρίως μέρος της παρουσίασης, όπου είδαμε καθημερινά αντικείμενα και οικιακά είδη των προγόνων μας στο Βυζάντιο. Η υπεύθυνος της ομάδας, μας μίλησε για την εκκλησιαστική τέχνη, που βρισκόταν στο μεγάλο της άνθος την εποχή εκείνη. Παρατηρήσαμε αγιογραφίες προσεγμένες και εντυπωσιακές, που δημιουργήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. Ιδιαίτερα, σταθήκαμε σε έναν εξαίρετο βυζαντινό αγιογράφο, τον Άγγελο Ακοτάντο, ο οποίος έζησε στην Κρήτη και με την υπογραφή του, μας έκανε γνωστό το μεγαλειώδες έργο του.

Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία, να επισκεφτούμε ξανά το εξαίρετο αυτό μουσείο και να εξερευνήσουμε κι άλλες πτυχές του Ελληνισμού, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη παγκόσμια ιστορία.

Μαρίνος Ράπτης Β4

IMG_3041 (1)

IMG_3021

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3044IMG_3019 (1)

Σχολιάστε

Top