Οι Απόκριες στη Γαλλία – Le Carnaval

car1

Οι  Απόκριες είναι μια γιορτή που δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Ονομάζονται Le Carnaval και η τελευταία μέρα είναι η MardiGras που αντιστοιχεί στη δική μας Τρίτη της Τυροφάγου. Έπειτα  αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής. Η προέλευση της λέξης Καρναβάλι είναι από το λατινικό «CarneLevare», που σημαίνει μακριά από το κρέας. Από το Μεσαίωνα, οι άνθρωποι,  πριν από τη νηστεία των σαράντα ημερών, σύμφωνα με την παράδοση της Σαρακοστής, απολάμβαναν πλούσια γεύματα.Ήταν επίσης μια ευκαιρία να σατιρίσουν τα πάντα, κρυμμένοι πίσω από μάσκες και προστατευμένοι από αποκριάτικες στολές.

​Η Γαλλία έχει παράδοση στο καρναβάλι. Σ’όλες τις πόλεις οργανώνονται υπαίθριες γιορτές, παρέες μεταμφιεσμένων, παρελάσεις, θεάματα με ζογκλέρ, μασκοφόρους, μουσικούς, ταχυδακτυλουργούς και ξυλοπόδαρους. Ο κόσμος συμμετέχει με διάφορες στολές και παντού κυριαρχεί το κομφετί (confetti), οι σερπατίνες (serpentines) και τα βεγγαλικά (feuxd’artifice). Αυτό είναι ό,τι οι Γάλλοι αποκαλούν «Le Carnaval».

Ένα από τα πιο διάσημα Καρναβάλια είναι το Καρναβάλι της Νίκαιας (Nice), μεγάλη πόλη στο νότο της Γαλλίας, στη Γαλλική Ριβιέρα.Η πιο παλιά αναφορά στο Καρναβάλι της Νίκαιας μας πηγαίνει πίσω στο 1294, όταν ο κόμης της Προβηγκίας Charles d” Anjou πέρασε εκεί τις χαρούμενες ημέρες της Αποκριάς. Από τότε καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικές γιορτές της πόλης, με τη συμμετοχή, μάλιστα, επισκεπτών από όλη την  Ευρώπη. Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκινά με την παρουσίαση του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Masséna, ο οποίος καθοδηγεί όλες τις παρελάσεις που ακολουθούν στη λεωφόρο PromenadedesAnglais, με τη συνοδεία μουσικής και βεγγαλικών. Μεγαλειώδεις παρελάσεις, που αποτελούνται από πολλά άρματα, εμπνευσμένα κυρίως από την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική κατάσταση στον κόσμο, κάνουν την εμφάνιση τους σε κεντρικά σημεία της πόλης, μέρα και νύχτα, με τη συμμετοχή πολλών μουσικών και χορευτών από όλο τον κόσμο. Χιλιάδες είναι και οι επισκέπτες του Καρναβαλιού, που δίνουν κάθε χρόνο δυναμικό παρόν, προσθέτοντας χρώμα και χαρούμενη διάθεση στην ήδη μεγαλειώδη γιορτή. Για το 2016 το θέμα του καρναβαλιού θα είναι «LeRoidesMédias»,  ο βασιλιάς των μέσων ενημέρωσης δηλαδή, και για πάνω από 15 μέρες, από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, η πόλη θα χορεύει στο ρυθμό του.

​Ένα από τα πιο διάσημα και μεγαλειώδη δρώμενα του καρναβαλιού είναι η “Παρέλαση των Λουλουδιών”, μια παρουσίαση εντυπωσιακών αρμάτων, που έχουν στολιστεί περίτεχνα με άφθονα λουλούδια. Σχεδόν 100.000 λουλούδια, όπως μιμόζες, ζέρμπερες, λίλιουμ και κρίνοι χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για τη δημιουργία αυτών των αρμάτων .Το χαρακτηριστικό μάλιστα της εκδήλωσης είναι ο λουλουδοπόλεμος, (labatailledefleurs) καθώς τα κορίτσια που στέκονται πάνω στα άρματα, πετούν στον κόσμο λουλούδια!

Το καρναβάλι κλείνει πάντα με μία φαντασμαγορική γιορτή όπου ρίχνεται στην πυρά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, ως μία συμβολική τελετή που σηματοδοτεί τη λήξη των εκδηλώσεων.

Πληροφορίες από Wikipediahttp://www.newsbeast.gr/  και http://www.athinorama.gr

Mίρκα Μπλάνου

Γ’3

car2

car3

Σχολιάστε

Top