Τα οφέλη των ιαματικών πηγών

iama

Ιαματικές ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης , αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.

Τo νερό των ιαματικών πηγών επιδρά ευεργετικά σε πολλές παθήσεις. Για παράδειγμα, το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να θεραπευτεί, αν ο ασθενής πηγαίνει τακτικά σε ιαματικά λουτρά και κάνει μυοχαλαρωτικά μπάνια. Επίσης, τα ιαματικά λουτρά βοηθούν στη θεραπεία αρκετών γυναικολογικών παθήσεων. Μερικές από αυτές είναι: η σαλπιγγίτιδα , η λευκόρροια ή οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου.

Η λουτροθεραπεία σε πηγές με θειούχο ύδωρ βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του δέρματος, όπως: το έκζεμα, η νεανική ακμή και η ψωρίαση. Εξάλλου, τα ιαματικά λουτρά επιδρούν θετικά και τονώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, αφού όσο χαλαρώνουν οι μύες τόσο πέφτει η αρτηριακή πίεση. Ιδίως για τους ηλικιωμένους ανθρώπους οι θετικές συνέπειες είναι εμφανείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ιαματικές πηγές επιδρούν θετικά και στα κατάγματα, τα διαστρέμματα αλλά και τις αγκυλώσεις που έχουν εμφανιστεί σε κάποιο τραυματισμένο μέλος , το οποίο έχει μείνει για καιρό σε ακινησία. Στην περίπτωση των αγκυλώσεων βοηθά πολύ η λουτροθεραπεία σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Τέλος, το ζεστό νερό βοηθά στην αντιμετώπιση  ασθενειών ,όπως η παραμορφωτική αρθρίτιδα και οι ρευματισμοί. Έχει αποδειχθεί πως οι σωματικές ασκήσεις κατά τη λουτροθεραπεία μειώνουν τους πόνους από τις παραπάνω ασθένειες  για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΕΡΙΣΟΓΛΑΚΗ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΑΣ -  ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ (Α2)

Σχολιάστε

Top