Η γαλλική κουζίνα γιορτάζει σε όλον τον κόσμο

Κουζινα

Για 2η συνεχή φορά, μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου 2016 το εγχείρημα Goût de / Good France. Το Goût de / Good France, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Alain Ducasse και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης, προωθεί την τέχνη του ζην αλά γαλλικά, τα τοπικά προϊόντα και τον προορισμό Γαλλία.

Κατά τα πρότυπα του Auguste Escoffier, ο οποίος εισήγαγε το 1912 « τα Δείπνα του Επίκουρου », το ίδιο μενού, την ίδια ημέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου και με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συνδαιτυμόνων, η πρωτοβουλία Goût de / Good France ακολουθεί αυτήν την όμορφη ιδέα με τη συμμετοχή εστιατορίων από ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότεροι από 1500 Σεφ στις 5 ηπείρους αποτείνουν και πάλι φόρο τιμής στην αριστεία της γαλλικής κουζίνας και τις αξίες του μοιράσματος, γύρω από ένα αφιερωμένο μενού, με συνταγές εμπνευσμένες από τη γαλλική τεχνογνωσία. Τα εστιατόρια που συμμετέχουν καλούνται να διαμορφώσουν το μενού τους σύμφωνα με την παρακάτω ακολουθία : απεριτίφ και καναπεδάκια, ορεκτικό, κυρίως πιάτο, τυριά, επιδόρπιο, συνοδευμένα από γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες.

Κάθε συνταγή θα είναι βασισμένη σε μια κουζίνα με λιγότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, συνδυάζοντας  την αρμονία μεταξύ καλού φαγητού και περιβάλλοντος. Η τιμή των μενού εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των εστιατορίων, ενώ καθένα τους καλείται να καταβάλει  5% των πωλήσεων σε μια εγχώρια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος.Πέρα από τα εστιατόρια, οι γαλλικές πρεσβείες συμμετέχουν στο εγχείρημα διοργανώνοντας και εκείνες από την πλευρά τους δείπνο στις πρεσβευτικές κατοικίες.

La cuisine française: Η γαλλική κουζίνα

Η   Γαλλική κουζίνα με τις πιο εξεζητημένες και εκλεπτυσμένες γεύσεις στο κόσμο, είναι αυτή που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης και επηρέασε καθοριστικά τις γευστικές επιλογές και συνήθειες παγκοσμίως. Οι σεφ δίνουν μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια, τη χρήση φρέσκων υλικών και την παρουσίαση του πιάτου.

Τα γαλλικά κρασιά θεωρούνται από τα καλύτερα όλου του κόσμου, όπως επίσης και τα γαλλικά τυριά (υπάρχουν πάνω από 350 είδη τυριών!).

Στα γαλλικά εστιατόρια (restaurants, bistrots, brasseries) σερβίρονται από τα πιο απλά έως τα πλέον περίπλοκα και περίτεχνα μενού που χαρακτηρίζονται από έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό γεύσεων (αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν gourmet).   Δεν είναι τυχαίο ότι οι γαλλικές λέξεις «menu», «chef», «maître» υιοθετήθηκαν αμέσως από όλους τους  λαούς και χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας επικοινωνία.

Έχουν ξοδευτεί τόνοι μελανιού για να γραφτεί η ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας, που ξεκινάει περίπου τον 16ο αιώνα.   Το να τρως καλά είναι ιδιαίτερα σπουδαίο για τους περισσότερους Γάλλους, οι οποίοι ξοδεύουν απίστευτο χρόνο μιλώντας για κατανάλωση φαγητού. Ακόμη κι αν δεν έχεις τα μέσα για να φας σε ένα υψηλής τάξεως εστιατόριο, μπορείς να απολαύσεις τις γαλλικές λιχουδιές αγοράζοντας τρόφιμα στην αγορά ή σε ειδικά καταστήματα, δοκιμάζοντας τις τοπικές νοστιμιές ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι.

koyzina1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ : http://www.agronews.gr/http://aphroditekarageorgiou.weebly.com/

Μίρκα Μπλάνου , Γ3

Σχολιάστε

Top