Παρακολούθηση της κινηματογραφικής ταινίας «ΑΝΙΚΗΤΟΣ»

ANIKHTOS1

Με αφορμή την καθιερωμένη πλέον γιορτή του Σχολικού Αθλητισμού,οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν διάφορες δραστηριότητες με επίκεντρο τον αθλητισμό και τις αξίες που προάγει.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΑΝΙΚΗΤΟΣ»

ANIKHTO2

…..Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο της προεδρίας του Νέλσον Μαντέλα. Η επιλογή της αξίας του αθλητισμού ως μέσο συμφιλίωσης του έθνους του αποτελεί δείγμα εξαιρετικής ευφυΐας. Ξέρει ότι πρέπει να ενώσει το έθνος του και να βρει έναν τρόπο να «ξυπνήσει» την εθνική του υπερηφάνεια. Οι λευκοί και οι μαύροι κάποια στιγμή θα πρέπει να συνεργαστούν, να δουλέψουν σαν ομάδα, διαφορετικά η χώρα θα αποτύχει. Σύμφωνα με το σκηνοθέτη της ταινίας, «ο στόχος του Μαντέλα ήταν η δημιουργία ενός πολύχρωμου έθνους». Ο ΜάτΝτέιμον ενσαρκώνει τον αθλητή που ο Μαντέλα του ζητά να ξεπεράσει τις εθνικές και προσωπικές προσδοκίες του και να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρόκειται για κάτι πολύ δύσκολο, αλλά ο συγκεκριμένος αγώνας δεν είναι απλά ένας αγώνας ράγκμπι. Στην πορεία, όλοι οι παίκτες της ομάδας συνειδητοποιούν ότι έχουν γίνει κάτι πολύ σημαντικό για τη συμφιλίωση του έθνους τους. Ήταν μια πολύ αξιόλογη ιστορία που αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία του ανθρώπου, δηλαδή τη συμφιλίωση, τη συνεργασία, τη συγχώρεση και το τί είναι ικανός να καταφέρει, αν το θελήσει. Αυτά τα στοιχεία κάνουν ακόμα πιο όμορφη αυτή την ιστορία, η οποία είναι αληθινή. ….

…..Η συμβολή του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική, γιατί συμβάλλει στην ανθρώπινη ανάπτυξη και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των στερεοτύπων.  Σε κάθε κοινωνία, ο αθλητισμός είναι μια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη, χωρίς αποκλεισμούς. Ειδικά στη σύγχρονη ταραγμένη εποχή μας, ο αθλητισμός μπορεί να είναι ένα ισχυρό μέσο για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα των φύλων, και την ενδυνάμωση της νεολαίας. Ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους νέους, για την υγεία τους και τη συμμετοχή στα κοινά, γιατί
βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

O Νέλσον Μαντέλα είπε κάποτε «ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο».

Ο τίτλος «Invictus» της ταινίας που στα λατινικά σημαίνει ανίκητος, προέρχεται από ένα ποίημα που είχε ο Μαντέλα σε ένα κομμάτι χαρτί στο κελί της φυλακής του και το έδωσε στον αρχηγό της ομάδας του ράγκμπι. Το ποίημα ακούγεται στην ταινία, όταν η ομάδα επισκέπτεται τη φυλακή που ο Μαντέλα παρέμεινε φυλακισμένος σε ένα μικρό κελί για 27 χρόνια και ο αρχηγός της ομάδας τον επισκέπτεται σε αυτό το κελί. Το ποίημα είναι το εξής:

INVICTUS

Out of the night that covers me,
Black as the pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds and shall find me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.

William Ernest Henley (1888).

Εργασία για την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και το μάθημα της Ιστορίας, της μαθήτριας Καπετανοπούλου Αναστασίας, Γ2.

 

……Σ” αυτή τη χώρα έγινε πρόεδρος ο Νέλσον Μαντέλα ύστερα από 27 χρόνια φυλακής. Όλοι οι μαύροι άνθρωποι χαίρονται, όμως οι λευκοί άνθρωποι ενοχλούνται επειδή είναι μαύρος. Αυτός προσπαθεί μέσα από αγώνες ράγκμπι που γίνονται μεταξύ λευκών και μαύρων να τους ενώσει και όλοι οι φίλαθλοι να υποστηρίζουν εξίσου τους παίκτες χωρίς να κάνουν διάκριση ανάλογα με το χρώμα. Η ομάδα όμως της Νότιας Αφρικής-που είναι όλοι λευκοί-, δεν έχει κερδίσει σε κανέναν αγώνα. Ο Νέλσον Μαντέλα ύστερα από διάλογο με τον αρχηγό της ομάδας αυτής, καταφέρνει να τον πείσει να κάνει με την ομάδα του περιοδεία σε όλη τη χώρα και έτσι θα γνωρίσουν τις υποδεέστερες περιοχές της μαθαίνοντας στους μαύρους ράγκμπι. Αυτό έφερε στην ομάδα πιο πολλούς φιλάθλους -και από τα δύο χρώματα- που την εμψύχωναν. Τελικά καταφέρνουν να πάνε στον παγκόσμιο τελικό της Αφρικής, να νικήσουν για πρώτη φορά και να μην χάσουν σε κανέναν άλλο αγώνα!……

   Η μαθήτρια του Γ3  Παναγιώτα-Αναστασία Κόλλια

 

H ταινία επίσης μας δείχνει ότι όλα είναι πολύ πιο εύκολα όταν το πιστεύεις και αυτό κάνει και ο Μαντέλα. Ακόμα μέσα από την ταινία βλέπουμε τις εξής αξίες:

  • Πείσμα
  • Σκληρή Δουλειά
  • Θέληση
  • Κίνητρο

Στην διάρκεια της ταινίας ένιωσα κυρίως συγκίνηση και εκτίμηση για τον  Ν. Μαντέλα και τον Φρανσουά καθώς και τους δύο τους γιούχαραν όλοι όταν έκαναν κάτι λάθος αλλά κανείς τους δεν τα παράτησε.

Ο αθλητισμός με την ειρήνη είναι κοντινές έγνοιες καθώς στην ειρήνη οι φίλαθλοι κάποιου αθλήματος είναι ειρηνικοί αφού δεν θίγονται ζητήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια διαμάχη.                                                                                                        Κουρής Πέτρος ΄Γ3

Σχολιάστε

Top