Τι ξέρεις για την κατάθλιψη;
Ενώ σε όλους μας είναι οικείο το άκουσμα της έκφρασης «ψυχική ασθένεια» , οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουν τί είναι η ψυχική ασθένεια, πώς προκύπτει και πώς θεραπεύεται. Με αφόρμηση την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου , μπορούμε να ενημερωθούμε για θέματα σχετικά με την καλή ψυχική κατάσταση. Σκοπός της καθιέρωσης αυτής της ημέρας, είναι να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τα ψυχικά νοσήματα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται ,ο αριθμός των ατόμων που πάσχει από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια ενώ θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2020!Η κατάθλιψη λοιπόν, ως ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με τα παρόντα στοιχεία είναι μία κατάσταση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά στον περίγυρό μας ή που ενδεχομένως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Τι είναι κατάθλιψη:
H κατάθλιψη είναι μία ψυχική διαταραχή η οποία συγκαταλέγεται στις διαταραχές της διάθεσης. Το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι επιθετικό , δεν επιδιώκει τις κοινωνικές επαφές, απομονώνεται, κλαίει συχνά, βρίσκεται σε απόγνωση, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και παύει να είναι λειτουργικό. Έχει έλλειψη ενέργειας, κουράζεται εύκολα και ο ύπνος του είναι διαταραγμένος. Ο ασθενής μπορεί να κοιμάται ελάχιστα ή να κοιμάται πάρα πολλές ώρες. Παρουσιάζει δυσκολία συγκέντρωσης, το κατακλύζουν διαρκώς αρνητικές σκέψεις και μπορεί να υπάρξουν και σωματικά συμπτώματα (π.χ πόνος στο στομάχι, δυσκοιλιότητα κτλπ). Επίσης,οι σκέψεις αυτοκτονίας είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Τα αίτια της κατάθλιψης είναι ποικίλα. Η κληρονομικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης, οι περιβαλλοντικές συνθήκες (στρεσογόνες και πιεστικές καταστάσεις όπως το άγχος των εξετάσεων, ερωτική απογοήτευση), αλλά και η ψυχική ανθεκτικότητα του κάθε ατόμου.
Τι δεν είναι κατάθλιψη :
To μελαγχολικό συναίσθημα που βιώνει κάποιος για κάποιες μέρες λόγω ενός ατυχούς, δυσάρεστου συμβάντος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κατάθλιψη. Τα άσχημα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν για πάνω από δύο βδομάδες και να συνοδεύονται με απώλεια λειτουργικότητας (να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εργασίας-σχολείου,να έχει παραιτηθεί από κάθε δραστηριότητα). Η κατάθλιψη ακόμα, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία ασθένεια για την οποία το άτομο πρέπει να ντρέπεται, ούτε να φοβάται καθώς αν ζητήσει άμεσα βοήθεια θα θεραπευτεί.
Θεραπεία
To μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη και όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Το άτομο πρέπει να επισκεφτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και θα καταφέρει με σταθερά βήματα να θεραπευτεί μέσω της ψυχοθεραπείας. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο χορηγείται θεραπεία αντικαταθλιπτικού φαρμάκου για ένα μικρό χρονικό διάστημα .
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι συγκεκριμένα αλλά διαφέρουν σε ένταση και συχνότητα. Αν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι εμφανίζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως σε κάποιον ειδικό καθώς αποτελεί μία σοβαρή κατάσταση της υγείας, η οποία δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια.
Αγγελίνα Στεργιοπούλου , Ψυχολόγος
(H Αγγελίνα Στεργιοπούλου είναι ψυχολόγος ,απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ. Εργάζεται στην Κόρινθο, στο κέντρο παιδιών και ενηλίκων «Αθηνά». Για οποιαδήποτε απορία ή συμβουλή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω του email της : sangeliki@icloud.com)
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.