Το κάστρο του Πυθίου

Το κάστρο του Πυθίου

από τους μαθητές Σταματίου Σωτήρη και Χατζή Βάϊο

   Στα βόρεια του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, υπάρχει ένα μικρό χωριό, το οποίο λέγεται Πύθιο. Το Πύθιο απέχει 13 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο και 100 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Έβρου, την Αλεξανδρούπολη. Στο χωριό βρίσκεται ένα γνωστό βυζαντινό Κάστρο, που σώζεται μέχρι τις μέρες μας σε καλή κατάσταση.

Το Κάστρο του Πυθίου ιδρύθηκε από τον Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό (1341 – 1355) με σκοπό να αποτελέσει κατοικία και προσωπικό καταφύγιο στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα σε αυτόν και τον νόμιμο διάδοχο Ιωάννη Γ’  Παλαιολόγο.  Η ίδρυσή του τοποθετείται στα 1330 – 1340.

Ο μεγάλος κεντρικός πύργος είναι σχεδόν τετράγωνος στην κάτοψη με μήκος πλευράς 15 μέτρα. Κάθε όροφος έχει τέσσερις χώρους που καλύπτονται με θόλους που στηρίζονται σε πλίθινα τόξα, τα οποία ξεκινούν από έναν κεντρικό πεσσό και καταλήγουν στους εξωτερικούς τοίχους. Η είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Στη σωζόμενη απόληξη του πύργου διαμορφώνονται ισχυροί πρόβολοι που στήριζαν τον εξώστη ενός διευρυμένου ορόφου.

Το κάστρο είναι χτισμένο σε έναν χαμηλό γήλοφο που αποτελεί την τελική απόληξη της γύρω ορεινής ζώνης προς την επίπεδη πεδιάδα του ποταμού Έβρου. Το φρούριο μολονότι δεν σώζει παρά μόνο ένα μέρος του αρχικού μεγέθους του εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεγαλοπρέπεια, τη δύναμη και το ανάστημα των κτιριακών του όγκων.

Πραγματικά αξίζει να επισκεφτεί κανείς το χωριό του Πυθίου για να δει το παλιό και όμορφο κάστρο του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης