Σκάκι: ένα παιχνίδι που βοηθά στην ανάπτυξη απαραίτητων δεξιοτήτων

από τον μαθητή Βουλγαρίδη Θοδωρή (Β1)

   Τον Οκτώβρη του 2023 παρουσιάστηκε στο 1ο γυμνάσιο Διδυμοτείχου μια δράση, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + με τίτλο «From disability to visibility», στην οποία τα άτομα με αναπηρία, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έπαιξαν σκάκι με τους μαθητές του σχολείου.

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής που παίζεται με δύο παίχτες σε ένα πλέγμα οχτώ επί οχτώ, το οποίο ονομάζεται σκακιέρα. Κάθε παίχτης προσπαθεί να κάνει «ματ» στον βασιλιά του αντιπάλου, δηλαδή να τον εγκλωβίσει στο πεδίο κίνησης των, αρχικά, 16 πόντων του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί σε κανένα ελεύθερο τετράγωνο.

Το παιχνίδι αυτό μετράει σχεδόν 1500 χρόνια ιστορίας, πίσω στον παλαιότερο γνωστό προκάτοχό του, το chaturanga, στην Ινδία. Από εκεί εξαπλώθηκε αρχικά στην Περσία, μετά στον μουσουλμανικό κόσμο, ύστερα από την κατάκτηση της Περσίας από τους Άραβες, και στη συνέχεια στην Ιβηρική χερσόνησο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ απέκτησε τη σημερινή της μορφή περίπου το 1500 μ.Χ.

Οι σημερινοί εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν χρησιμοποιήσει το  σκάκι ως έναν τρόπο να διδάξουν στα παιδιά τους μαθηματικές έννοιες και απαραίτητες δεξιότητες, που θα τους χρειαστούν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους. Το σκάκι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σε διάφορους τομείς της γλώσσας (ανάγνωση, γραφή, προφορικός λόγος), της γεωγραφίας (γεωγραφικό μήκος, γεωγραφικό πλάτος, χαρτογράφηση) και της γραφιστικής.

Το σκάκι βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες, όπως τη συγκέντρωση, την αναγνώριση προτύπων, τη λήψη αποφάσεων, την αλγεβρική και γεωμετρική σκέψη, καθώς και την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Επίσης, αυξάνει την προσοχή και την χωρητικότητα της μνήμης και ενθαρρύνει την κατανόηση των επιλογών και των συνεπειών τους για την επίλυση προβλημάτων. Ακόμα, παρέχει ανταγωνισμό και πνευματική εγρήγορση, προσφέρει ποικίλα ποιοτικά προβλήματα προς επίλυση, διδάσκει καλή αθλητική συμπεριφορά, βελτιώνει την επικοινωνία μέσω δεξιοτήτων γραπτής και προφορικής παρουσίασης και δημιουργεί ένα ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον. Τέλος, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το σκάκι βοηθά στη γνωστική ανάπτυξη και αυξάνει τις επιδόσεις των μαθητών σε μαθηματικά και λεκτικά τεστ.

Για τους παραπάνω λόγους, το σκάκι είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος να αναπτύξουν και να βελτιώσουν  μερικές πολύ σημαντικές δεξιότητες και να κατανοήσουν βασικές μαθηματικές έννοιες, οι οποίες θα τους είναι χρήσιμες για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης