1ο Γυμνάσιο Κορδελιού- οι νέοι μας συνεργάτες

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Γεια σας παιδιά! Είμαστε η ομάδα της σχολικής εφημερίδας « e-ματιά του 1ου » από το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη.  Σε αυτή την πρώτη επικοινωνία μας θα θέλαμε να σας πούμε κάποια γενικά πράγματα για εμάς και την περιοχή μας.

Ζούμε στο Δήμο Κορδελιού – Εύοσμου,  ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Θεσσαλονίκης  (δεύτερος σε πληθυσμό) και προέκυψε από την ένωση των δήμων Κορδελιού και Εύοσμου.  Ο δήμος μας έχει προσφυγική ιστορία καθώς δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο το 1922 μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Σήμερα είναι  μια περιοχή πολύ ζωντανή  με πολλά μαγαζιά,  πλατείες, πολιτιστικά κέντρα  και πολλά  πολλά σχολεία. Ένα από αυτά είναι και το δικό μας που ανήκει στο Κορδελιό. Είναι ένα μεγάλο σχολείο με περίπου 500 μαθητές. Έχει αίθουσα εκδηλώσεων,  βιβλιοθήκη, εργαστήριο πληροφορικής και χημείας, γυμναστήριο. Είναι ένα σχολείο που κάνει αρκετές δράσεις (περιβαλλοντικές, πολιτιστικές ) και  πραγματοποιεί συχνά εκπαιδευτικές επισκέψεις. Βέβαια, υπάρχουν και αρνητικά όπως  είναι η λειτουργία μέσα στο σχολείο μας δύο τμημάτων από το ΕΠΑΛ. Αυτό δημιουργεί όπως καταλαβαίνετε κάποια προβλήματα.

C:\Users\User\Desktop\άλλα σχολεία\1ο-γυμνασιο-ελευθέριου-κορδελιου.jpg

Θα θέλαμε στην πορεία της επικοινωνίας μας να συζητήσουμε γενικά για προβλήματα που  μας απασχολούν  ή για θέματα που αφορούν τις περιοχές μας, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά.

Τώρα όμως, πλησιάζουν οι γιορτές. Επιτέλους θα ξεκουραστούμε! Με αφορμή το πνεύμα των γιορτών θα σας στείλουμε ένα έθιμο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στην περιοχή μας.  Πρόκειται για τις Κλαδαριές.

Το άναμμα της Κλαδαριάς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου και αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά έθιμα της Μακεδονίας.

κλαδαριές πλατεια ευόσμου.jpg

Η κλαδαριά γίνεται από ξερά χόρτα, το λεγόμενο «Λόζιο»,  που τον μάζευαν τα παιδιά από τα χωράφια ή αμπέλια αμέσως μετά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Αυτά τα χόρτα όταν φτάνει  η 23η Δεκεμβρίου, τα βγάζουν από τις αποθήκες με σκοπό να τα κάψουν. Στήνεται στην πλατεία το Βεργί ένα ψηλό ξύλο για να συγκρατεί τα χόρτα που μπαίνουν γύρω του. Το απόγευμα ανάβει η φωτιά και ο κόσμος στέκεται γύρω της. Μουσικοί παίζουν κάλαντα ή άλλα τραγούδια και ο κόσμος  χορεύει γύρω από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τον συμβολισμό του εθίμου η φωτιά παραπέμπει στη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί περιμένοντας την έλευση του Χριστού για αυτόν τον λόγο υπάρχει πάντα  χαρούμενη και πανηγυρική διάθεση με πολύ χορό, φαγητό, κρασί και κεράσματα για τους συμμετέχοντες.

Έτσι χαρούμενα θέλουμε να περάσετε και εσείς! Σας στέλνουμε με αγάπη  τις ευχές μας!

Καλά Χριστούγεννα!

Καλή χρονιά με αγάπη και υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας!

Ακούστε τις ευχές των μαθητών του Κορδελιού πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθει:

χριστουγεννιάτικες ευχές

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης