Επαναστατική Προκύρηξη Υψηλάντη : 24 Φεβρουαρίου 1821

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1821  Υψηλάντης εκδίδει και δημοσιεύει την προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», την επίσημη κήρυξη της Επανάστασης.

Ο Υψηλάντης πέρασε στις 22 Φεβρουαρίου 1821 τον Προύθο ποταμό και μετέβη από τα ρωσικά εδάφη στην, υπό τουρκικό έλεγχο, Μολδοβλαχία (Παραδουνάβιες Ηγεμονίες).

Το σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας ήταν να γίνει κυκλωτική κίνηση με τελικό στόχο την Κωνσταντινούπολη. Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, υπασπιστής του Τσάρου και ηρωικός αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού, ανέλαβε να ξεσηκώσει τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας καθώς και τον τοπικό Ρουμανικό πληθυσμό. Η περιοχή επελέγη, διότι δεν υπήρχε πολυάριθμος τουρκικός στρατός.

Ο τοπικός ρουμανικός πληθυσμός δεν έδειξε προθυμία για συμμετοχή και οι νεαροί Έλληνες που ακολούθησαν τον Υψηλάντη φονεύθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους στο Δραγατσάνι στις 7 Ιουνίου,  σύμφωνα με την ιστοσελίδα orthodoxtimes.gr.

Από την εξέγερση εκείνη είναι σημαντικό να κρατήσουμε στη μνήμη μας την περίφημη Προκήρυξη. Η προκήρυξη στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Η  προκήρυξη αυτή είναι επίσης σημαντική, επειδή καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την ελευθερία τους.

υψηλάντης

Φίλιππος Πανταζόπουλος

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

https://rpn.gr/i-prokiryxi-toy-alexandroy-ypsilanti-24-fevroyarioy-1821/

https://www.orthodoxtimes.gr/24-fevrouariou-1821-machou-yper-pisteos-kai-patridos-i-prokiryxi-tou-al-ypsilanti/

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/02/111-600×397.jpg

https://www.sansimera.gr/almanac/2402

https://www.tovima.gr/2021/02/24/istoriko-arxeio/aleksandros-ypsilantis-i-epanastatiki-prokiryksi-tis-24is-fevrouariou-1821/

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης