Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το βιβλίο;

 

Κατσιλίδης Θανάσης, Α΄Λυκείου

Αναπολώντας τις περσινές «ταξιδιάρικες» καλοκαιρινές διακοπές με τη συντροφιά αγαπημένων βιβλίων μού δημιουργήθηκε η επιθυμία να αναφερθώ σε εκείνους τους ανθρώπους, τους οποίους το διάβασμα ενός βιβλίου λογοτεχνικού ή μη τους αφήνει αδιάφορους. Θεωρώ ότι κυριαρχούνται  από μια ισχυρή προκατάληψη. Βλέπουν τα βιβλία σαν κάτι βαρετό, κουραστικό, ανώφελο.

Έχετε προσπαθήσει, φαντάζομαι και εσείς να απευθυνθείτε σε μερικούς από αυτούς και να κάνετε λόγο για τον ενθουσιασμό που νιώσατε διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Είτε απευθύνεστε σε τοίχο είτε σε άνθρωπο είναι το ίδιο πράγμα! Καμία συγκίνηση από μέρους τους.

Νομίζω, λοιπόν ότι είναι ανάγκη να ανατρέψουμε αυτή την απουσία διάθεσης. Αξίζει τον κόπο… Η επαφή με το βιβλίο καταδεικνύει τη σχέση μας με τον πολιτισμό.

Πώς θα ευαισθητοποιήσουμε, άραγε, αυτούς τους ανθρώπους ώστε να αγαπήσουν το διάβασμα;

Μια πρόταση είναι να δούμε τα ενδιαφέροντά τους, να συζητήσουμε για τα βιώματα και τις εμπειρίες τους και ίσως ανιχνεύσουμε το είδος των βιβλίων που θα μπορούσε να τους συγκινήσει.

Μια άλλη πρόταση είναι να τους προσφέρουμε ως δώρο να διαβάσουν ένα βιβλίο, εγγυημένα και διαχρονικά αξιόλογο. Μια παρεμφερή προσέγγιση, ίσως, πιο αποτελεσματική είναι να προτείνουμε να ακούσουν ηχογραφημένα βιβλία.

Επιπροσθέτως, θα ήταν εξαιρετικό, αν κανονίζαμε μαζί τους μια επίσκεψη σε μια γειτονική βιβλιοθήκη ή σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Στις μεγάλες δημόσιες ή ιδιωτικές βιβλιοθήκες έχει ο καθένας την ευκαιρία να περιεργαστεί και να ξεφυλλίσει πληθώρα βιβλίων. Τα σύγχρονα βιβλιοπωλεία, άλλωστε, έχουν όμορφα διαμορφωμένους χώρους που προσελκύουν ποικίλο αναγνωστικό κοινό. Το υποβλητικό περιβάλλον τους μπορεί να οδηγήσει στη μεταμόρφωση αυτών των ανθρώπων.

Το διάβασμα ενός οποιουδήποτε βιβλίου, ειδικά τις χαλαρές ώρες του καλοκαιριού,  είναι για μένα απόδραση και απόλαυση! Ενεργοποιεί τη σκέψη, την κρίση, τη φαντασία, τονώνει την προσοχή, την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, καλλιεργεί τη στοχαστική διάθεση, βελτιώνει την εκφραστική ικανότητα, αναβαθμίζει την αισθητική, εξευγενίζει την ψυχή. Καλλιεργεί, εντέλει, την συναισθηματική και ψυχοσωματική νοημοσύνη μας.

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται ξεκινώντας από την «εξαίσια» ερώτηση στον εαυτό μας: τι έχω όρεξη να διαβάσω σήμερα; Με την απλή αυτή ερώτηση ξεκινά μια μαγική διαδικασία που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει τέλος…

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης