ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια ζωής του Ρεθυμνιώτικου Κυνηγιού Θησαυρού. Αρχίζοντας από το 1988 με πρωτοβουλία μιας παρέας Ρεθεμνιωτών και τη συμβολή στα επόμενα χρόνια του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού ΤΕΑΜ FM, εξελίχθηκε σε έναν επιτυχημένο μαζικό θεσμό με σταθερές ομάδες και παίκτες κάθε ηλικιών. Κυνηγώντας ένα συμβολικό θησαυρό \, που άλλοτε είναι μία κούκλα, άλλοτε ένα μαχαίρι, ένα πουγκί με φλουριά ή οτιδήποτε σκέφτεται η διοργανώτρια ομάδα, ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και βυθιζόμαστε σε μία χαμένη παιδική αθωότητα.
Η διαφοροποίηση του ρεθυμνιώτικου κυνηγιού είναι ότι οι γρίφοι προϋποθέτουν πολύ καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας και των τοπόσημων της πόλης. Ως αποτέλεσμα, οι βιβλιοθήκες είναι γεμάτες από βιβλία, αρθρογραφία και μελέτες για την ιστορία της πόλης πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι γρίφοι. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των βιβλίων τοπικής ιστορίας που με αφορμή το κυνήγι, εκδίδονται κάθε χρόνο και αναδεικνύουν και τις πιο μικρές πτυχές της πόλης. Μνημεία, δρόμοι, πλατείες, εκκλησίες, επαγγελματικοί χώροι, μορφές προβεβλημένες αλλά και περιθωριακές ζωντανεύουν μέσα σε αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, η ιστορική διαδρομή της πόλης μας μέσα στους αιώνες δίνει πλούσιο υλικό για μελέτη. Έχει για αυτόν το λόγο δημιουργηθεί μουσείο του Κυνηγιού στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, όπου εκτίθεται το υλικό από τα προηγούμενα κυνήγια που παραχωρήθηκε από τις διοργανώτριες ομάδες.
Μία, επίσης, σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι δεν υπάρχει μόνιμος φορέας διοργάνωσης αλλά η νικήτρια ομάδα αναλαμβάνει την διοργάνωση του επόμενου κυνηγιού. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κυνήγι στηρίζεται στο μεράκι, το ζήλο και την προσφορά της κάθε ομάδας που καθώς εναλλάσσεται, δίνει τα δικά της χαρακτηριστικά και την δική της σφραγίδα στον θεσμό.
Στην πάροδο των χρόνων ο θεσμός εδραιώνεται και γνωρίζει μία διάχυση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Κυνήγια διοργανώνονται με επιτυχία στους περισσότερους δήμους του νομού με την συμμετοχή των αντίστοιχων χωριών, όμως με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώνονται κυνήγια θησαυρού διαδικτυακά, κυνήγια παιδικά με τη συμμετοχή πέμπτης και έκτης δημοτικού, κυνήγια εφηβικά για τους μαθητές γυμνασίων. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το διαδικτυακό κυνήγι που διοργανώνεται στα σχολεία του νομού στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την αρκαδική εθελοθυσία.
Ο ζήλος των Ρεθεμνιωτών και η ανάγκη τους να παίξουν είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη και την χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού διοργανώθηκε ένα «μισό» εμβόλιμο στην αρίθμηση διαδικτυακό κυνήγι.
Η συμμετοχή, λοιπόν, στον θεσμό εδραιώνεται από νωρίς και γίνεται ένα εργαλείο εκπαίδευσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, για παράδειγμα στο παιδικό κυνήγι του 2025 ένα σύνολο 850 μαθητών 11-12 ετών ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης μας, για να την γνωρίσουν. Έτσι, λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά και αυξάνοντας την κρίση, την φαντασία και την δημιουργικότητά τους οι μαθητές ανακαλύπτουν πτυχές της τοπικής ιστορίας που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα τις γνώριζαν. Η πόλη γίνεται ένας χώρος εκπαίδευσης δυναμικός όπου το παιχνίδι μετουσιώνεται σε γνώση. Τα κέρδη είναι τεράστια για όλους.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην κοινωνική προσφορά των κυνηγών μέσω δράσεων και δωρεών. Μέσα από τις ομάδες και με πρωτοβουλία πάντα των διοργανωτών, έχει στηριχθεί το κοινωνικό παντοπωλείο, το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης, η δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, η δανειστική βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, το ΚΟΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε., δόθηκε αίμα αλλά και δείγμα μυελού των οστών, έγινε συλλογή υπογραφών για την μετατροπή του τελευταίου σωζόμενου σαπουναριού του Ρεθύμνου σε μουσείο σαπωνοποιίας κ. ά.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως δεν είναι σχήμα λόγου ότι το ρεθεμνιώτικο κυνήγι ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, αφού το 28ο κυνήγι χάρισε στην πόλη ένα βραβείο Guinness για το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού στον κόσμο ( Largest treasure hunt game).
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ
- Αν και η επίσημη αρίθμηση αναφέρει ότι το παιχνίδι του 2025 είναι το 35ο κυνήγι θησαυρού, έχουν παιχτεί συνολικά 38 παιχνίδια μαζί με το «μισαδάκι» του 2000 και με τα δύο που είχαν διοργανωθεί από ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης.
- To 3ο Κυνήγι Θησαυρού (1992) ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια (17 ώρες παιχνιδιού), ενώ το 4ο (1993) έληξε χωρίς νικητή λόγω προχωρημένης ώρας (από τον φόβο ατυχήματος), όπως γράφθηκε στον τύπο της εποχής: «Ο θησαυρός νίκησε τους παίχτες».
- Στο 5ο Κυνήγι (1994) διοργανώνεται ο πρώτος χορός του κυνηγιού, στο 9ο (1998) καθιερώνεται ως νέος θεσμός το παιδικό κυνήγι θησαυρού, στο 16ο (2005) προστίθεται και η μέρα του Σαββάτου στο κυνήγι, στο 18ο (2007) προστίθεται το διαδικτυακό κυνήγι.
- Γνωστοί σκιτσογράφοι αναλαμβάνουν κατά καιρούς την φιλοτέχνηση της αφίσας όπως ο Αρκάς (10ο Κυνήγι, 1999), ο Δημήτρης Χατζόπουλος (11ο Κυνήγι, 2000), ο Στάθης (12ο Κυνήγι, 2001), ο Γιάννης Καλαϊτζής (16ο Κυνήγι, 2005), ο Σπύρος Ορνεράκης (17ο Κυνήγι, 2006)
- Οι διοργανώτριες ομάδες συναγωνίζονται σε πρωτοτυπία μεταξύ τους. Έτσι, στην εκκίνηση έχουν ανεβάσει θεατρική παράσταση (1996), έχουν δώσει γρίφο από ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην παραλία του Ρεθύμνου (1997), έχουν επιβιβάσει τους κυνηγούς σε πειρατικό σκάφος (2007), έχουν ζητήσει τούρτες γενεθλίων για το επετειακό 30ο κυνήγι (2019). Επίσης έχουν δημιουργήσει ένα ολόκληρο κυνήγι στηριγμένο στην οικολογία και την ανακύκλωση (2011)
- Στους διάφορους χορούς του κυνηγιού έχουν συμμετάσχει γνωστοί παρουσιαστές (Γρηγόρης Αρναούτογλου το 2004), δημοσιογράφοι (Πάνος Σόμπολος το 2010), καλλιτέχνες όπως ο Στέλιος Μπικάκης το 2004, το συγκρότημα Όναρ το 2008, το δίδυμο της stand up comedy, Χριστόφορος Ζαραλίκος και Θανάσης Παπαγεωργίου το 2010, ο Τόνυ Σφήνος το 2013, ο Κώστας Μπίγαλης και η Πωλίνα (2022)
- Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει το κυνήγι του θησαυρού. Η είσοδος των κινητών τηλεφώνων επιτάχυνε το παιχνίδι και αύξησε τον αριθμό των γρίφων από 12 στα πρώτα παιχνίδια σε πάνω από 25 στα σημερινά. Επίσης χρησιμοποιήθηκε το GPS, QR-Codes, ειδικές εφαρμογές για κινητά κ.λ.π
Ανδρονικίδου Έλενα (Γ1)
