Συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά

ΑΠΟ: ΓΚΑΤΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ - Φεβ• 14•15

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά

 

  • 2 φλιτζάνια   ελαιόλαδο
  • 1     >>          ζάχαρη
  • 1/2  >>          χυμό πορτοκάλι
  • 1/2  >>           κονιάκ
  • 1 κουταλιά γλυκού baking
  • 1   >>          γλυκού σόδα
  • 2 κουταλιές  ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά γλυκού τριμμένη κανέλλα
  • 1 κουταλιά γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
  • 3/4 φλιτζ.   σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

 

Για το Σιρόπι

 

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2     >>     νερό
  • 2      >>    μέλι
  • 1/2   πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας

 

Εκτέλεση

1.Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το χέρι το λάδι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε  τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι για να αφρίσει. Ρίχνουμε  το κονιάκ, το ξύσμα, το baking,το γαρίφαλο, την κανέλλα, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.

2.Σιγά-σιγά προσθέτουμε το  αλεύρι. Δε θέλει πολύ ανακάτεμα.

3.Ψήνουμε στους 180o c για 20-25 λεπτά.

4.Το σιρόπι το βράζουμε 5 λεπτά και σιροπιάζουμε με κρύα μελομακάρονα και  ζεστό σιρόπι ή το αντίστροφο.

 

 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

 

  • 500 gr  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
  • 250 gr  Βιτάμ
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
  • 4 βανίλιες
  • 1 1/2 άχνη κοσκινισμένη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι γεμάτο baking
  • 1 1/2 -2 kgr αλεύρι μαλακό.

 

Εκτέλεση

 

  1. Χτυπάμε το βούτυρο και το βιτάμ στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το baking, τις βανίλιες, το κονιάκ  και το αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακιά και αφράτη)

  1. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
  2. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε στο ταψί με λίγη απόσταση μεταξύ τους.
  3. Ψήνουμε στους 180οc για 20 λεπτά.
  4. Βάζουμε ανθόνερο και μόλις κρυώσουν λίγο τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη με μία σήτα.

Τις συνταγές μου τις υπαγόρευσε η μητέρα μου.

Μπαμπαλίκης Βαγγέλης  Α2

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top