Εορταστική Σαλάτα
Υλικά
- 3 μεγάλα παντζάρια (χωρίς φύλλα), πλυμένα καλά
- 4 κουτ. σούπας νερό
- 2 ματσάκια ρόκα καθαρισμένη, πλυμένη
- 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο ξεφλουδισμένο, κομμένο στη μέση κάθετα σε λεπτές φέτες
- ½ φλιτζάνι καρύδια σπασμένα (όχι πολύ μικρά κομμάτια)
2 μικρά πορτοκάλια ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα από το άσπρο εσωτερικό, σε φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
Για το dressing
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 2-3 κουτ. σούπας μηλόξυδο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση 1) Κόβετε τα παντζάρια στη μέση και τα τοποθετείτε σε ταψί. Προσθέτετε το νερό και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν καλά. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Μετά τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε σε ένα μπολ. 2) Χτυπάτε τα υλικά για το dressing μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνετε με το μισό τα παντζάρια. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να μαριναριστούν. 3) Κόβετε τη ρόκα με το χέρι σε χοντρά κομμάτια και τη στρώνετε σε μεγάλη, βαθιά πιατέλα. Σκορπάτε από πάνω τα παντζάρια, τις φέτες πορτοκαλιού, τα κρεμμύδια και το αβοκάντο. Περιχύνετε τη σαλάτα με το υπόλοιπο dressing και σκορπάτε από πάνω τα κρεμμύδια.
Κρεατομανιταρόπιτα
Υλικά
- 8 φύλλα κρούστας
- 1 συσκευασία μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
- 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 3 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι του καφέ κουκουναρόσπορους
- 1 κουτ. σούπας πάπρικας γλυκιά
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 φλιτζανάκι κασέρι τριμμένο αλάτι, πιπέρι
- Άφθονο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
Εκτέλεση 1) Ετοιμάζετε τη γέμιση: σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και τους κουκουναρόσπορους. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το λευκό κρασί, αφήνετε να πάρει βράση και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά μέχρι να στεγνώσει η γέμιση. Προσθέτετε την πάπρικα, τον μαϊντανό και το κασέρι και ανακατεύετε καλά. 2) Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα μεσαίο ταψί και το στρώνετε με τέσσερα φύλλα που λαδώνετε ένα ένα. Αδειάζετε μέσα την γέμιση, την ισιώνετε και γυρνάτε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων πάνω στην γέμιση. Απλώνετε από πάνω άλλα τέσσερα λαδωμένα φύλλα. Χαράζετε βαθιά την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Χοιρινό με κάστανα και σάλτσα μαυροδάφνης
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό
- 1 ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
- ½ κιλό κάστανα
- Πάπρικα
- Δάφνη
- Αλάτι
- Πιπέρι μαύρο σε κόκκους
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
Εκτέλεση 1) Χαράζετε τα κάστανα, τα ζεματάτε ελαφρά ώστε να ανοίξει το κέλυφος και τα ξεφλουδίζετε. Κόβετε σε κομμάτια το χοιρινό και τα σωτάρετε ελαφρά στο λάδι. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα και σωτάρετε στο ίδιο λάδι τα πράσα, τα βγάζετε και αυτά και τα αφήνετε στην άκρη. Σωτάρετε στο ίδιο λάδι και τα κρεμμύδια και του προσθέτετε λίγη πάπρικα. Ρίχνετε πάλι το χοιρινό στην κατσαρόλα, το αλεύρι, τα ανακατεύετε και σβήνετε με την μαυροδάφνη. Προσθέτετε 2-3 φύλλα δάφνης, πιπέρι σε κόκκους, 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και σιγοβράζετε. Όταν το χοιρινό μισοβράσει, προσθέτετε τα πράσα, τα κάστανα και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου έως ότου δέσει η σάλτσα.
Γαλοπούλα Γεμιστή
Υλικά
- Μια γαλοπούλα βάρους 3,5 κιλά
Για την μαρινάτα
- 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιών
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 σπόρους μπαχαριού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Για την γέμιση
- Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
- 300γρ. κιμά από μοσχάρι
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100γρ βρασμένα κάστανα
- 50γρ. κουκουνάρι
- Μισό φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
- Μισό φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Για το ψήσιμο
- 6 φέτες μπέικον
Εκτέλεση
1) Ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάτας σε ένα σκεύος που μόλις να χωράει την γαλοπούλα. Βάζουμε την γαλοπούλα και σφραγίζουμε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες γυρίζοντας τη γαλοπούλα κάθε 3 ώρες για να μαριναριστεί ομοιόμορφα. 2) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τον κιμά και το ρύζι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 5 λεπτά. 3) Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα και τη γεμίζουμε. Κλείνουμε τη κοιλιά της και τον λαιμό της με οδοντογλυφίδες. Τη πασπαλίζουμε καλά με αλάτι και πιπέρι. Τη σκεπάζουμε με τις φέτες μπέικον και τη τοποθετούμε στη γάστρα μαζί με ένα φλιτζάνι από τη μαρινάτα της. 4) Ψήνουμε για 3 ώρες στους 180C αλείφοντάς τη συχνά με ένα μίγμα από νερό και μέλι.
Καρανίκας Ανστάσης Α2
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ


